Provocările parentingului modern. Totul despre disciplină, limite, plânsul, furia și învățarea cu blândețe

Provocările parentingului modern. Totul despre disciplină, limite, plânsul, furia și învățarea cu blândețe

Conferința „Provocările parentinglui modern” a venit ca un răspuns la preocuparea, din ce în ce mai întâlnită a părinților, de a crește armonios copiii, aducând împreună două elemente cheie: libertate și limitare.

Evenimentul „Provocările parentinglui modern a avut loc, miercuri, 31 ianuarie și a adunat peste 250 de părinți în sala și peste 16.000 pe transmisia live. În cadrul conferinței, trei specialiști s-au reunit pentru a dezbate subiecte de mare interes pentru părinți, precum: atasament și co-sleeping, disciplină, crizele de furie, limitele și plânsul și, nu în cele din urmă, provocarea de a crește gemeni sau multipleți.

 

Scopul conferinței a fost acela de a suplini nevoia de informare a părinților și de a răspunde multiplelor întrebări despre cum poți crește un copil sau mai mulți, oferindu-le instrumentele necesare unei dezvoltări armonioase, într-un context al noilor provocări moderne și cotidiene.

 

 

Corina Manole, consilier pe probleme de somn ale copilului, a subliniat importanța attachment parentingului și a explicat pe înțelesul tuturor ce înseamnă co-sleeping-ul și cum ajută acesta în autonomia copilului.

 

"În cazul atașamentului sigur, copilul învață să se autoregleze în două moduri – prin auto-liniștire (self-soothing) și prin reglarea prin interacțiune, care implică să caute ajutorul celor din jur pentru a-și regla emoțiile. Această combinație între încrederea în sine și abilitatea de a se baza pe ceilalți începe să se dezvolte din primele luni de viață și devine din ce în ce mai importantă pe parcursul primilor 2 ani, continuând apoi pe tot parcursul viețiisusține Corina Manole.

 

Despre disciplină, crizele de furie, limitele și plânsul bebelușului ne-a vorbit Mihai Manole, psihoterapeut autonom. De la el am aflat că „parentajul este în primul rând despre părinte, abia apoi despre copil. Mihai a pus accentul pe ideea că „în relația părinte și copil, procesul de asamblare este în interiorul părintelui” și a accentuat importanța pedepselor și recompenselor pentru copii.

 

Pedepsele oferă un model de utilizare a puterii și îi îndepărtează pe copii de ceea ce este cu adevărat important, iar pedepsele corporale predispun copiii la comportamente care le-au atras pedeapsa în timp ce recompensa face copilul să creadă că ea îl definește, și nu că el este un copil bun.

 

Mihai Manole a finalizat discursul menționând ideea centrală a topicului său, și anume: „copiii învață în primul rând din cum suntem noi, părinții. Nu din ce le spunem noi să fie, sau să nu fie” și nu prin prisma pedepselor sau recompenselor.

 

În cea de-a treia parte a conferinței, Nina Sofian, vicepreședinte Asociația Prematurilor, a dezbătut tema creșterii de gemeni sau multipleți. Psihologul a evidențiat câteva aspecte generale de urmat atunci când părinții se află în situația creșterii de gemeni sau de copii apropiați de vârstă. Ne-a vorbit, de asemenea, despre importanța individualizării fiecărui copil în parte, dar și despre gestionarea atenției la nevoile fiecăruia.

Nina Sofian ne-a vorbit și despre ce greșeli nu ar trebui să facă părinții pentru a ajuta micuții să fie independenți și să se individualizeze. Printre cele mai importante sunt: să nu îi îmbrace la fel, să nu îi oblige să desfășoare aceleași activități, chiar dacă au preferințe diferite; să nu le le impună să aibă aceiași prieteni;  să nu îi compare;  să nu petreacă mai mult timp cu unul decât cu celălalt; să nu  îi trateze ca pe un întreg, ca pe un singur individ, strigându-i prin apelativul «copii!» sau «haideți», «veniți»; acorde importanță diferențelor de personalitate dintre ei.”

 

 

Cei trei specialiși au răspuns și la întrebările părinților din sală, curioși să afle răspunsuri legate de echilibrul emoțional al copiilor, de satisfacerea nevoilor acestora și de gestionarea eficientă și corectă a timpului în creșterea lor.

Lidl, partenerul principal al evenimentului, a avut grijă să ofere părinților cadouri ce au constat în produse de igienă și produse alimentare pentru copii, marca Lupilu. Astfel, părinții au putut participa și la o tombolă cu premii, fiind recompensați pe măsură.

De asemenea, Boiron a fost alaturi de noi cu recomandari pentru parinti.

Distracția copiilor a fost asigurată de atelierele organizate de Trupa Pam Pam si PlaYouth.

Evenimentul a fost moderat de Cristina Buja, blogger www.funparenting.ro

 

 

Conferința s-a transmis LIVE pe socialmoms.ro și  în pagina de Facebook Social Moms.

Parteneri media: funparenting.ro, mamicamea.ro, sfatulmamicilor.ro, gokid.ro, kidspots.ro, mamica.ro, mamica mea, sfatul mamicilor,  otiliamantelers.ro, blogintandem.ro, meseriadeparinte.ro, gabrielamaalouf.ro, taticool.eu, fricidemamici.ro, mamadematei.ro, aminatomescu.ro, funparenting.ro, pisicapesarma.ro, zanascutecel.ro, crestemsicalatorim.ro, educatiecudragoste.ro, ruxandraluca.ro. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related