Nobelul pentru Literatura nu se mai acorda anul acesta, pentru ca barbatii sunt asa cum sunt

Nobelul pentru Literatura nu se mai acorda anul acesta, pentru ca barbatii sunt asa cum sunt
Foto: The Guardian

Din 1901 incoace, doar cateva au fost ocaziile in care Premiul Nobel pentru Literatura nu s-a acordat: 1914, 1918, 1940, 1941, 1942 si 1943. Toti au fost ani de razboi. Ei bine, 2018 se altura acestei liste scurte si triste de ani in care niciun mare scriitor nu va primi premiul. Nu e razboi, e scandal sexual. Academia Suedeza a decis ca e mai bine asa, in contextul in care Jean-Claude Arnault a fost acuzat de hartuire sexuala. Arnault este fotograf dar mai ales sot al Katarinei Frostenson, membra a academiei si poeta respectata. Premiul nu se va acorda anul acesta, in schimb se va amana; astfel ca 2019 va avea doi castigatori.

Membrii Academiei Suedeze au aceasta calitate de membru pe tot parcursul vietii, o regula prezenta inca de acum trei secole, de pe vremea Regelui Gustav al Treilea. Asta inseamna ca orice membru care se retrage sau isi da demisia face ca locul sau sa ramana vacant si imposibil de inlocuit. Asta ca sa complice situatia doamnei Frostenson, care este mai degraba si ea o victima a comportamentului abuziv al sotului sau. Regula va fi, se pare, schimbata de Coroana Suedeza, astfel incat membrii sa poate fi inlocuiti atunci cand situatia o impune.

Este o situatie complicata, intr-adevar, pe care o institutie cu reputatie impecabila este nevoita sa o gestioneze amanand un premiu important. In plus, nominalizarea lui Trump la Premiul Nobel pentru Pace nu aduce niciun fel de liniste sau plus de imagine Academiei. 

In Romania, principalul afectat de aceasta veste va fi, fara niciun fel de ironie, Mircea Cartarescu. Glumitele au aparut, le dam pe post, dar adevarul este ca ne-ar placea sa-l vedem pe Cartarescu ridicand trofeul. 

Glume cu cotizatia #HerthaMuller

 

 Glume cu Cartarescu.

 

Acelasi model, dar pe Murakami.

 

No, it's a men thing.

 

 E bine sa citim, ca sa stim, desi obscuritatea are si ea farmecul sau.

 

 E greu sa mai dai premii in ziua de azi, sa recunoastem

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related