Acum și cu hotărâre de la UE. Fotografiile nu pot fi folosite pe internet decât cu acordul autorilor

Acum și cu hotărâre de la UE. Fotografiile nu pot fi folosite pe internet decât cu acordul autorilor

Utilizatorii de internet trebuie să ceară acceptul fotografilor înainte de a posta imaginile acestora, chiar dacă acestea sunt deja accesibile online, a hotărât Curtea de Justiție a Uniunii Europene. 

”Postarea pe un site a unei fotografii care este accesibilă deja pe alt site cu acordul fotografului se face doar cu un nou acord din partea autorului”, arată Curtea de Justiție a Uniunii Europene într-un comunicat de presă.

Această hotărâre vine în urma unui caz din Germania, în care un elev a folosit o fotografie de pe un site de turism într-un proiect școlar. Fotografia a fost postată apoi pe site-ul școlii. Autorul fotografiei a spus că folosirea imaginii de către școală încalcă regulile copyrightului și a cerut daune în valoare de 400 de euro. Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis în favoarea fotografului. 

Recent, într-o altă parte a lumii (Virginia, USA), un judecător a ajuns la o decizie diferită într-un caz similar: o fotografie produsă în anul 2011, împrumutată, tăiată și folosită pentru promovarea unui festival de film în 2016. Compania care a refolosit imaginea a pledat pentru fair use, iar curtea a decis că modificarea adusă imaginii constituie un proces (suficient de) "transformativ". Fotograful a contestat decizia, iar apelul urmează să fie judecat.

Reamintim și că în luna septembrie urmează să se voteze o nouă variantă modificată a Directivei Europene asupra Copyrightului; în cea mai recentă formă, Directiva ar fi impus companiilor sau platformelor (inclusiv Google sau Facebook) care folosesc conținut protejat de legea copyrightului să filtreze contentul și să ia măsuri de protecție pentru prevenirea copyright infringementului. Directiva, în forma de atunci, a fost respinsă cu 318 de voturi impotrivă, 278 de voturi pro și 31 abțineri în urma votului din luna iulie.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related