Superscrierile lunii august

Superscrierile lunii august

Luna august ne-a adus multe surprize placute si neplacute pe plan social, politic, economic, cultural/educational. Jurnalisti neobositi ne-au tinut la curent cu povestile care ne influenteaza lumea, fie ca ne dam seama sau nu. Te invitam sa citesti selectia de materiale a ultimei luni de vara, in care regasim personaje noi sau ipostaze noi ale unor oameni cu diverse puteri. Puterea ta consta in felul in care alegi sa-i incadrezi sau nu in continuare in propria ta poveste. Caci, de jucat un rol, fiecare o va face in continuare.

Impreuna cu reprezentanti ai juriului & ai comunitatii Superscrieri, scanam aparitiile cu insemnatate din presa noastra si distilam un best of de 8 materiale din noul jurnalism romanesc, pe care-l trimitem pe newsletter, in fiecare zi de 8 ale lunii. 

*Multumiri super-speciale acelor super-jurati neobositi, care au rabdare sa tot creasca idei alaturi de noi!

 

„Curiosul caz al Rodicai Nica, fata care a ajuns prim-ministrul Romaniei”
Ionut Stanescu (Recorder.ro

Exista si romani care atunci cand o vad pe Viorica Dancila la televizor nu il zaresc pe Dragnea in spatele ei, suflandu-i ce sa spuna, dandu-i coate cand sa aprobe, cand sa nege si cand sa se indeparteze de periculosul pupitru cu microfoane. Ci o vad doar pe Rodica Nica, fosta lor colega de liceu din Ploiesti. Fata prietenoasa, comuna, mediocra la invatatura, la fel ca ei, alaturi de care au impartit bancile Liceului „Mihai Viteazul”, la sfarsitul anilor ’70.

 

„LIVE VIDEO: Protestul Diasporei”
Vlad Ursulean (Casa Jurnalistului)

  

Pe 10 august, 100 000 de oameni s-au adunat in Bucuresti, Piata Victoriei, pentru a participa la Protestul Diasporei. Transmisiunea live a lui Vlad Ursulean este o mostra a realitatii in care fortele de ordine au degenerat un protest pasnic intr-un haos violent, soldat cu victime.  

 

„Mi-am petrecut noaptea la urgente, cu oamenii batuti de Jandarmeria Romana”
Iulia Rosu (VICE Romania)

E 1.00 dimineata si pe usa spitalului de Urgente Floreasca intra doi paramedici care imping un pat mobil in care zace un baiat cu gatul imobilizat. N-are mai mult de 25 de ani. Poarta un tricou cu #muiepsd. E usor sa-i recunosti pe oamenii care au ajuns aici dupa protestul anti-PSD din 10 august, in care interventiile jandarmilor au dus la peste 400 de oameni care au avut nevoie de ingrijiri.

 

„FOTO: Protestul Diasporei”
Fotografii de Adrian Catu, Ioana Moldovan si Andrei Pungovschi (Documentaria.ro)

 

„Avocatii elevilor”
Georgiana Ilie (Scoala9)

 

Interviu cu Mihai Tanase, 15 ani, presedintele asociatiei elevilor-activisti din Constanta care a dat in judecata primariile pentru a cere respectarea drepturilor prevazute de lege ale elevilor: „Ideea e ca, la inceput, inainte sa incepem demersul acesta, erau doar vreo patru primarii care acordau burse scolare, printre care nu se afla si municipiul Constanta. Dupa ce am inceput sa vorbim noi despre asta, s-a ajuns la 37 de primarii. Si vrem sa ajungem sa fie toate 70.”

 

„INVESTIGATIE EXCLUSIVA. Cum face Dragnea jr bani in vremea molimei”
Mirela Neag, Razvan Lutac si Catalin Tolontan (Libertatea.ro)

Ziarul Libertatea continua dezvaluirile, bazate pe documente oficiale, despre cei care profita de pesta porcina africana. „Valentin Dragnea nu doar ca a scapat de porci, dar si-a si rotunjit conturile intr-un mod greu de imaginat”, descrie un producator de carne povestea firmei din Teleorman a baiatului liderului PSD.

 

„Despagubiri? Cand o zbura porcul”
Matei Barbulescu (PressOne)

In localitatile afectate de pesta porcina, autoritatile nu le explica oamenilor de ce sunt omorati porcii sanatosi, daca si cand vor fi despagubiti si ce sa faca pentru a se pune din nou pe picioare. Lasati de izbeliste, taranii ajung sa creada in conspiratii dubioase. Asa stau lucrurile si la Gropeni, satul din judetul Braila unde se afla cea mai mare ferma de porci din Romania si a doua ca marime din Europa, cu 140.000 de animale.

 

„Licu Nemuritorul”
Ionut Dulamita (Scena9)

Liviu Canter - zis si „Licu” - are 94 de ani. De curand, a pornit in turneu prin tara cu „Licu, o poveste romaneasca”. Documentarul in care el e personajul principal a intrat de vineri, 24 august, in cinematografele din Romania, la un an dupa ce-a luat marele premiu la Festivalul Dok Leipzig. […] N-a vrut sa-si recunoasca singuratatea din film si ne-a lasat impresia ca traieste o continua minune.

 

Multumim sustinatorilor Monday Memo, IQads, Pagina de Media, Savantgarde.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related