Cine amenință jurnalismul de investigație? Seria EIDOS Talks continuă cu o dezbatere intensă despre evoluția presei din România. Invitați: Sergiu Toader, Cătălin Tolontan, Mihai Voinea și Petrișor Obae

Cine amenință jurnalismul de investigație? Seria EIDOS Talks continuă cu o dezbatere intensă despre evoluția presei din România. Invitați: Sergiu Toader, Cătălin Tolontan, Mihai Voinea și Petrișor Obae

A apărut episodul 3 din seria EIDOS Talks – proiect dedicat analizei amenințărilor la care e supusă industria știrilor cu impact social și informativ din România.

Fostul jurnalist Dragoș Stanca – aici în calitate de moderator și co-organizator al proiectului a provocat la o dezbatere deschisă despre evoluția și starea jurnalismului din România oameni-cheie care joacă (ori au jucat) roluri importante în definirea peisajului media actual.

Tot el a explicat de ce consideră organizatorii acest demers ca fiind unul foarte important:

Invitații ediției sunt:

  • Sergiu Toader. Creator și coordonator al formatului inițial al Știrilor ProTV și mai apoi coordonator al formatului Realitatea TV de la finalul anilor 2000.
  • Cătălin Tolontan. Jurnalist de investigații și personaj principal în prima nominalizare a unui documentar românesc la Premiile Oscar, acum coordonator editorial al GSP și Libertatea, produse media editate de ultimul trust occidental încă activ în România, Ringier.
  • Mihai Voinea. Este redactor-șef și co-fondator al proiectului RECORDER, anterior jurnalist la Evenimentul Zilei si Adevărul.
  • Petrișor Obae. Este antreprenor și editor al „Pagina de Media”, analist al pieței de mulți ani, anterior jurnalist în mai multe redacții în ultimii 30 de ani (Radio RomâniaMediafaxCapital, Evenimentul zilei și nu numai).

A fost o discuție intensă, în care s-a vorbit direct chiar despre parcurgerea etapelor de „pregătire psihologică” după care, în alte țări ale Uniunii Europene -  Olanda, Slovacia, Malta, ca exemple recente -, au dus la lichidarea fizică a unor jurnaliști cunoscuți pentru investigațiile pe care le-au semnat.

Este un pericol real și în România? Cătălin Tolontan consideră că da:

Dialogul a fost înregistrat în studiourile DIGI 24 - câteva dintre ideile principale și fragmente dezbătute sunt prezentate detaliat aici.

Discuția intregrală, precum și celelalte două episoade lansate până acum sunt disponibile pe și pe eidostalks.org dar și pe Youtube:

 

Proiectul EIDOS Talks e o co-producție UPGRADE 100 și EIDOS Foundation realizată cu sprijinul UniCredit Bank și al reprezentanței Comisiei Europene în România.

Din același demers a făcut parte și seria de expoziții World Press Photo 2021, ediția a 10-a din România – care s-a desfășurat anul aceasta la București, Cluj și Timișoara.

Proiectul urmează a se derula pe tot parcursul acestui an, prin publicarea unor dezbateri pe teme importante și va cuprinde și alte evenimente legate de starea libertății de exprimare și a jurnalismului cu impact social în România, în contextul exploziei și evoluției unor fenomene cu impact negativ precum dezinformarea, fake news și manipularea prin platforme tehnice și metode tot mai complexe.

EIDOS Talks este un demers sprijinit și de parteneri instituționali precum Ambasada SUA în România, UNICEF în România, British Council România, rețeaua de Institute Naționale pentru Cultură ale Uniunii Europene, Institutul Francez din România la București, Centrul Cultural Clujean și de mulți alți parteneri media.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related