Povești muzicale clasice și fantastice, într-un proiect asociat Festivalului Internațional „George Enescu", ediția 2019

Povești muzicale clasice și fantastice, într-un proiect asociat Festivalului Internațional „George Enescu", ediția 2019

În zilele de 21 și 22 septembrie, la ora 11, ca parte a programelor asociate ediției 2019 a Festivalului Internațional „George Enescu", Asociația „Clasic e fantastic" și Teatrul Odeon vor propune tinerilor iubitori de muzică două călătorii muzicale, pe două continente. 

Drumul va începe la New York. Alături de membrii trupei „Clasic e fantastic", pianistul de jazz Puiu Pascu va demonstra cum s-au combinat în compozițiile lui George Gershwin acordurile și ritmurile pline de culoare din jazz cu cele din muzica clasică. Povestea implică și o pisică, doi șoricei, joc de păpuși și abundă în pasaje relevante din mai multe lucrări ale celui care, în numai 39 de ani de viață, a reușit să marcheze puternic compoziția clasică, aducând în sala de concert sonorități inedite. 

Următoarea destinație a călătoriei muzicale, din data de 22 septembrie, va fi Europa, mai precis Italia și Elveția. Se va vorbi despre Rossini și aventurile lui, despre cum a devenit până la urmă un extraordinar muzician deși nu părea să fie interesat de mai nimic. Vom afla despre influența exercitată de lucrările lui Mozart și despre fascinația pe care Rossini a avut-o pentru combinația dintre cuvânt și muzică, pentru vocea umană și asocierea ei cu instrumente. Apoi călătoria continuă în Elveția, pe urmele lui Wilhelm Tell. 

 

„Clasic e fantastic - Copilăria marilor muzicieni sunt spectacole de teatru şi muzică ce se adresează copiilor între 3/4 şi 8/9 ani. Povestea spune că doi şoricei, Sică şi Rică au trăit, pe rând, în vioara lui Antonio Vivaldi, în orga lui Johann Sebastian Bach, în biblioteca lui Wolfgang Amadeus Mozart, în clavecinul lui Ludwig van Beethoven, în pianul lui Frédérik Chopin, în cămăruţa lui Richard Wagner, în grădina din faţa casei lui George Enescu... Astăzi, bătranul Sol povesteşte ce lucruri minunate a aflat de la stră-stră-bunicii lui despre copilăriile acestor mari compozitori, despre bucuriile şi tristeţile lor, despre munca obositoare de zi cu zi în faţa instrumentului, începând chiar de la vârste foarte mici, despre călătoriile lungi şi obositoare ale celor consideraţi copii minune, pe care întreaga Europă dorea să îi vadă şi să îi asculte şi mai ales despre felul în care toţi au învăţat să scrie muzică şi să se bucure de ea", spune Cristina Bohaciu Sârbu, inițiatoarea programului „Clasic e fantastic".

 

„Clasic e Fantastic" participă de patru ediții cu programe asociate în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu" și este unul dintre programele consacrate de educație muzicală pentru copii.

Proiectele asociate ediției din acest an a Festivalului Internațional „George Enescu" includ manifestări diverse, pe lângă cele 84 de concerte desfășurate timp de 23 de zile în patru săli din București.

Peste 120 de evenimente muzicale în aer liber, în spații neconvenționale, în parcuri, în clădiri de business se vor desfășura între 31 august și 22 septembrie în București, acoperind atât preferințe ale publicului adult cât și invitații spre ascultare și joacă muzicală, pentru copii și tineri.

În mod special pentru copii va exista și o ediție „Festivalul Enescu al Copiilor", la Opera comică pentru copii, care va prezenta cu ajutorul unor ghizi muzicali, actori și muzicieni, piese clasice, adaptate vârstelor mici. O parte din proiectele în aer liber au în vedere accesul copiilor la forme diferite de spectacol, vor include activări muzicale, joacă cu sunete, coregrafii. De asemenea, transmisiunile live din Piața „George Enescu" vor permite tinerilor melomani să asculte marile concerte într-un mediu mai relaxat.

 

„Ne dorim ca Festivalul să fie o sărbătoare a muzicii clasice pentru un public cât mai divers, să se bucure cât mai mulți de faptul că Festivalul oferă prezența atâtor artiști de talie mondială, atrași de reputația și talentul lui George Enescu. Programele pentru copii au o importanță capitală, pentru că deschid apetitul pentru muzică, crează obișnuința în a face din ascultarea ei o bucurie și păstrează peste generații memoria unui talent excepțional din România", adaugă Mihai Constantinescu, Directorul Festivalului Internațional „George Enescu".

 

Programul complet: 

Sâmbătă 21 septembrie, ora 11, Teatrul Odeon, Sala mare
George Gershwin și povestea unei rapsodii „in blue"
Distribuția: Filip Ristovschi, Selina Colceru, Monica Ciuta, Irina Sârbu, Alexandra Laura Badea, Alexandru Unguru, Raluca Ouatu
Invitat - pianistul Puiu Pascu
Concepția păpușilor - Aurelia Olteanu; Decoruri și costume - Valeria Cristia, Sânziana Tarta; Coregrafia - Selina Colceru
Regia - Monica Ciuta
Scenariu - Cristina Sârbu 

Duminică, 22 septembrie, ora 11, Teatrul Odeon, Sala mare
Rossini și povestea lui Wilhelm Tell
Distribuția: Filip Ristovschi, Selina Colceru , Monica Ciuta, Irina Sârbu, Alexandra Laura Badea, Alexandu Unguru, Raluca Ouatu
Concepția păpușilor - Aurelia Olteanu; Decoruri și costume - Valeria Cristia, Sânziana Tarta
Regia - Monica Ciuta
Scenariu - Cristina Sârbu

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related