Personaje din tot felul de lumi desenate se intalnesc in weekend la Bucuresti

Personaje din tot felul de lumi desenate se intalnesc in weekend la Bucuresti

In caz ca nu ati aflat deja, weekendul asta va asteapta personaje interesante. E vorba de Bucuresti ComicsFest, ocazie prin care aflam si noi in premiera, ca vor fi decernate primele premii ale festului. Pentru a intra mai adanc in ce ni se pregateste incepand cu 9 dimineata, sambata 28 septembrie, am stat de vorba cu Octav Ungureanu, Comics artist & illustrator, dar si unul din organizatorii eventului.  

“Pe langa atelierele de desen si benzi desenate pentru copii si incepatori, avem si un atelier de character design, pentru ca, fie ca vorbim de banda desenata sau ilustratie de carte, totul pleaca de la PERSONAJ” 

In plus, voi stiati ca banda desenata de la noi a inceput in 1891 si ca cel mai senior dintre desenatori are 91 de ani si il puteti saluta la Comics Fest?

 

Ce se intampla la ComicsFest

La Bucuresti ComicsFest 2019 am incercat sa adunam mai tot ce misca in "industria" benzilor desenate din Romania! In expozitie avem peste 50 de autori din toata tara si din republica Moldova, la Aleea Artistilor sunt cam 20 de autori care vin cu cele mai noi creatii si stau toata ziua, se intalnesc cu fanii, deseneaza si dau autografe iar pe langa ei, alti autori vin pentru sesiuni de live drawing sau pur si simplu in vizita.

Ne bucuram in mod deosebit sa-l avem invitat pe domnul Puiu Manu, care la varsta de 91 inca deseneaza si publica benzi desenate, avand chiar acum un album in pregatire: "Istoria e cea mai frumoasa poveste in benzi desenate", cateva pagini si schite fiind prezente si in expozitie!

 

Istoria BD-urilor in Romania

Istoria benzilor desenate incepe in Romania pe la 1891, conform cartii de colectie deja "Istoria Benzii Desenate Romanesti" (ed. Vellant 2010, de Dodo Nita si Alexandru Ciubotariu) si a trecut prin multe etape! A fost "Varsta de aur", de la inceputul secolului pana la sfarsitul celui de Al Doilea Razboi Mondial cand erau reviste ca "Amicul copiilor, "Lumea copiilor", "Covorul fermecat" si multe altele, tot pe atunci s-au nascut personaje legendare ca Haplea.

Apoi a urmat perioada socialista cand se faceau multe benzi desenate, majoritatea cu scop propagandistic, mai ales in reviste ca Soimii Patriei si Cutezatorii. Partea buna e ca aceste reviste ajungeau la toti copiii vremii, multi dintre ei fiind cuceriti iremediabil de banda desenata.

Tot in perioada aceea revista Pif a castigat multi fani in Romania, ajungand pe meleaguri mioritice datorita faptului ca era sustinuta de Partidul Comunist Francez. Imediat dupa '90 a fost o noua etapa, aparand reviste ca Proteus, Licurici, Universul copiilor, Carusel si altele dar nu prea au facut fata economiei de piata de la vremea respectiva.

A urmat apoi o perioada destul de saraca in benzi desenate, desi pasionatii se intalneau in cadrul saloanelor de benzi desenate de la Craiova, Bucuresti, Brasov, Constanta si nu numai.

O revigorare a pietei a fost pornita de aparitia revistei Harap Alb continua in 2012, urmata apoi de Abatia si traduceri ca The Walking dead, Spiderman, Thor, IronMan si Deadpool, dar din pacate publicul de la noi e mult prea mic iar cei cativa cititori nu au putut sustine costurile destul de mari ale unor reviste lunare si rand pe rand editurile au tras obloanele... Au continuat sa apara insa albume, cele mai harnice edituri fiind Casa Radio, Hardcomics, Jumatatea Plina iar acum editura Art prin imprintul Grafic face deja de cativa ani o treaba minunata traducand Maus, Asterix, Bone, Batman, Wonder Woman, Dogman si multe altele. Bucurandu-se de contact direct cu fanbase-ul, webcomicurile au mers bine la noi: avem Fredo & Pidjin (cunoscuti chiar la nivel international), Auzite in RATB (un proiect care aduna si ilustreaza povestile nemuritoare din autobuze si tramvaie) CevaMarunt, Utopia Balcanica sau SmokingCoolCat.

 

Publicul

La Bucuresti ComicsFest ne asteptam sa vina oameni de toate varstele: avem si ateliere de desen si publicatii pentru copii dar avem si graphic novels recomandate unui public matur, nu pentru ca ar avea continut explicit ci pentru ca abordeaza teme mai complexe.

Ii asteptam atat pe fanii inraiti, care au deja preferinte clar stabilite dar ii ivitam si pe neinitiati sa ne viziteze pentru ca sunt sigur ca vor descoperi lucruri interesante, cu siguranta vor gusta webcomic-urile expuse aici, atat in expozitie cat si in format printat, pentru ca nu trebuie sa fi crescut citind Mickey Mouse sau Spiderman ca sa gusti o gluma marca Auzite in RATB de exemplu.

 

Cum arata un consumator de comics in Romania 

Consumatorul de benzi desenate e tanar, probabil corporatist, urmareste seriale si cunoaste bine seriile de benzi desenate "de afara" dar cumpara foarte selectiv si ce apare pe la noi. Avem si pasionati trecuti de varsta a doua, cu colectii impresionante de benzi desenate, majoritatea franco-belgiene dar si chestii clasice romanesti.

Din pacate un segment micut e reprezentat de copii, ceea ce e foarte trist... fara copii care cresc cititnd benzi desenate nu vom avea niciodata un public copt. Banda desenata ar trebui promovata in scoli si licee, pentru ca reprezinta un mod foarte eficient de a transmite un mesaj sau de a insufla copiilor placerea pentru lectura!

Cel mai bun loc ca sa aflati noutati din lumea benzilor desenate, as spune ca e pagina de Facebook a Revistei COMICS, unde shareuim tot ce se intampla la noi: de la webcomics, schite si desene pana la expozitii, lansari si ateliere. Apropo, weekend-ul imediat dupa Bucuresti ComicsFest are loc Festivalul de Benzi Desenate Istorice de la Brasov, iar in Cluj are loc prima editie de Transylvania ComicCon pe 18-20 octombrie iar in Bucuresti incepand cu 1 octombrie puteti vizita la Palatul Sutu o expozitie de benzi desenate Sandu Florea, romanul stabilit in SUA care lucreaza de aproape 30 de ani pentru Marvel si DC Comics.

 

Live Drawing

Oamenii vor putea testa noile tablete de desenat de la Wacom for Creatives Romania.

Live drawing la Bucuresti ComicsFest vor face autori consacrati ca Pisica Patrata, Robert Obert si altii dar si ilustratori ca Starwink sau Illustrescu, de la care sunt sigur ca si ilustratorii mai experimentati vor avea ce sa fure. Multumim pe aceasta cale Wacom for Creatives Romania pentru sustinerea sesiunilor de live drawing.

Apropo, si incepatorii pot veni la ComicsFest pentru a testa tabletele Wacom si pentru a schimba impresii cu ilustratori. Mai ales ca ilustratia digitala a devenit un must in zilele noastre, deja e considerat old school sa lucrezi traditional. Bine, asta nu inseamna ca desenul cu creionul pe hartie trebuie neglijat, acolo e baza! dar pentru o pagina finala de benzi desenate sau o ilustratie trebuie sa lucrezi digital iar o tableta iti usureaza foarte mult munca, odata ce treci de perioada frustranta de inceput cand inca nu te-ai obisnuit cu ea.

 

Ce o sa mai vedem interesant 

Pe langa atelierele de desen si benzi desenate pentru copii si incepatori, avem si un atelier de character design, pentru ca, fie ca vorbim de banda desenata sau ilustratie de carte, totul pleaca de la PERSONAJ si fara personaje bine conturate, povestea are de pierdut. Avem si program non-stop de proiectii de comics si materiale video legate de benzi desenate si mai ales se poate viziona in premiera un roman grafic animat de cei de la Animation Worksheep, sambata la 5 mai exact. Programul complet il gasiti aici.

Peretii sunt plini de comics iar de cumparat reviste si albume gasiti atat pe Aleea Artistilor cat si la standurile editurii Art, Hardcomics sau Bookoteca. TheHobbyStore ne invata cum sa pictam miniaturi, Crazy Stickers vine cu intreaga oferta de stickere si puteti pleca acasa cu o caricatura. Iar daca vii costumat primesti o revista de benzi desenate si o bautura racoritoare din partea casei,

Inafara de tabletele grafice de la Wacom, puteti desena si pe un perete special amenajat, avem si un mesh mare publicitar reciclat pe care se vor intrece in desene autorii participanti iar surprizele nu se opresc aici... putem sa divulgam special pentru IQads ca anul acesta decernam pentru prima data Premiile ComicsFest dar mai multe aflati la fata locului, sambata si duminica de la 10 dimineata pana la 9 seara, la ComicsClub pe strada Nerva Traian nr. 4

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related