Tacâmurile cu mâner flexibil. De la un proiect de licență la un produs care ar putea ajuta persoanele cu probleme de mobilitate

Tacâmurile cu mâner flexibil. De la un proiect de licență la un produs care ar putea ajuta persoanele cu probleme de mobilitate

Din seria de lucruri care se intampla in scolile din Romania, dar despre care nu auzim la stiri: Alexandra Matei, absolventa a Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu", profilul Design de Produs, a creat pentru lucrarea sa de diploma un produs care sa conteze mai mult decat o nota mare la licenta. I-a dedicat proiectul Doinei si celor care sufera de probleme de mobilitate, dezvoltand ACT - o serie de tacamuri cu maner flexibil, asemanatoare bigudiurilor pe care si le pune in par si de la care i-a venit ideea produsului.

O facultate absolvită și un accelerator de proiecte mai târziu, produsul Alexandrei e gata să intre în producție. Mai putin gata, insa, par sa fie oamenii sa doneze pentru proiectul sau. Doar 12 donatori s-au gasit pana acum pentru a sustine campania de fonduri lansata pe Indiegogo, care a atins momentan doar 5% din suma necesara productiei. Inca o dovada ca like-urile si share-urile nu sunt suficiente pentru a inspira la donat. Iar uneori pare ca proiectele care au puterea de a imbunatati substantial vieti nu sunt nici ele suficiente.

 

Prototipul

As putea spune ca facultatea a avut un rol important in crearea acestui produs. In octombrie 2017  eram anul 4 la design de produs in cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" si am primit o tema de atelier care isi propunea realizarea unor ustensile de servit masa pentru persoanele cu probleme degenerative ale membrelor superioare.

Au urmat 2 saptamani de schite si machete de studiu care pareau sa nu duca la nici un rezultat, pana intr-o seara cand imi puneam parul pe bigudiuri. Acela a fost momentul in care mi-a venit ideea de a realiza niste tacamuri cu maner flexibil. Bigudiurile nu au fost doar un punct de plecare, ci chiar le-am folosit ca atare pentru manerele machetelor de studiu. 

Asa a luat nastere pimul prototip din istoria ACT. La vremea aceea proiectul a fost foarte apreciat pentru ca rezolva nevoia, dar si pentru ca avea un design foarte simplu.

 

Punerea & scoaterea de la sertar

Dupa incheierea semestrului, a urmat o perioada in care alte proiecte din facultate mi-au ocupat timpul, motiv pentru care am lasat aceasta idee a tacamurilor in sertar. Un an mai tarziu, am inceput sa ma gandesc la ce tema as putea aborda pentru lucrarea de diploma. Dupa ce m-am consultat cu profesorii mei indrumatori ( des. Daniel Dumitrescu si dr.arh. Carmen Dumitrescu) am ajuns la concluzia ca proiectul de anul 4 merita scos din sertar si imbunatatit.

As putea spune ca din acest moment a inceput cu adevarat povestea ACT. Neavand probleme de mobilitate, cel mai important a fost sa intru in contact cu persoane care sufera de artrita si sa incerc sa le inteleg. Asa am ajuns sa iau legatura cu APAA (Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune) si sa o cunosc pe Doina. M-a fascinat bucuria si energia cu care isi traieste viata in ciuda nevoilor speciale pe care le are. Fiecare moment petrecut cu ea si cu alti pacienti cu artrita sau scleroza multipla m-a ambitionat si m-a facut sa muncesc si mai mult pentru a ajunge la un rezultat bun.

 

Proiect de facultate cu impact real

Produsul a fost primit foarte bine de comisia de diploma, dovada faptul ca am avut una dintre cele mai mari note din acest an. Sustinerea diplomei a fost o confirmare a faptului ca sunt pe drumul cel bun, mai ales pentru ca au fost prezenti la jurizare si profesori straini care nu cunosteau parcursul proiectului, dar care au fost impresionati de rezultat. 

Dupa cum iti spuneam, ideea acestor tacamuri a aparut de la o tema de atelier pe care am primit-o in anul 4. De cel putin 3 ani, aceasta tema se studiaza anual si cu siguranta sunt multi studenti care au idei bune. Ceea ce cred ca face diferenta este modul in care abordezi subiectul si cat de implicat esti. Punctul meu forte a fost cercetarea si faptul ca am intrat in contact cu benefeciarii pentru a le intelege nevoile. Tot acest parcurs m-a motivat sa transform proiectul de facultate intr-un produs care chiar sa ii ajute pe acesti oameni. 

 

Designul de produs & responsabilitatea civică

Designul de produs nu are o istorie asa de veche in Romania spre deosebire de in alte tari, dar de cativa ani lucrurile incep sa se miste si asta ma bucura foarte tare. Proiectul din zona de responsabilitate civica si integrare sociala din Romania care m-a impresionat cel mai mult este fara doar si poate Clubul de Mobilitate Urbana Senseability. Ei promoveaza zona de design inclusiv si incearca sa integreze persoanele cu deficienta de vedere prin arhitectura si tehnologie. Chiar fac o treaba foarte interesanta!

 

Dezvoltarea produsului

De la primul prototip si pana in acest moment au avut loc multe etape. In tot acest timp am testat fiecare prototip in parte cu ajutorul beneficiarilor (pacienti cu artrita si scleroza multipla). Am imbunatatit structura interioara, materialele, designul, componentele si asa am ajuns la varianta actuala care este de fapt cel ce al 5-lea prototip. 

In tot acest parcurs au fost 3 momente care m-au ajutat foarte mult in dezvoltarea si pozitionarea  produsului:

Primul a fost sprijinul pe care l-am primit de la Rozalina Lapadatu, directoatea APAA. Cu ajutorul ei am luat legatura cu o mare parte din pacienti si am participat la evenimente pentru a prezenta produsul publicului larg. 

Un alt sprijin esential in dezvoltarea ACT a fost Level Up - acceleratorul pentru makeri organizat de Nod Makerspace si Babele. Aici am invatat lucruri noi, am cunoscut profesionisti, am legat prietenii si am dezvoltat produsul atat din punct de vedere al prototipului, cat si din punct de vedere al unui business la inceput de drum. Toata acesta perioada de 5 luni a avut un rol foarte important in dezvoltarea produsului si a mea ca viitor antreprenor.

Un alt eveniment important a fost castigarea fazei nationale a concursului Hillary Social Enterprise 4 Women by Erasmus+, o competie europeana care mi-a dat ocazia sa reprezint Romania la faza internationala din Olanda.

Tot acest parcurs a fost incununat de lansarea efectiva a produsului si a campaniei de pe INDIEGOGO. Se scrie despre ACT, din ce in ce mai multa lumea afla depre noi si acest lucru ma bucura foarte mult. 

 

O campanie de strângere de fonduri

Ideea campaniei de strangere de fonduri a venit o data cu intrarea in acceleratorul Level UP. Perioada de 5 luni de accelerator isi propunea sa se incheie cu o lansare a unei astfel de campanii pe INDIEGOGO. Zis si facut!

Vazand cum decurg lucrurile pana in acest moment, cred ca Romania nu este inca deschisa la astfel de concepte. Toata lumea te felicita, da like-uri si share-uri, dar putini sunt cei care doneaza sau cumpara. Nu am descoperit inca daca motivul pentru care nu doneaza este neincrederea in platforma sau in proiect in sine. Pana acum campania s-a miscat destul de slab la capitolul donatii, dar sper ca lucrurile sa se schimbe pe parcursul lunii care ne-a mai ramas la dispozitie.

 

Promovarea

Promovarea a fost facuta prin intermediul Level UP, al asociatiilor de pacienti, al diferitilor colaboratori si al prietenilor. Ne-am axat mai multa pe promovarea interna, dar nu am neglijat nici expunerea proiectului in alte tari. 

 

Apetit pentru implicarea civică

Intotdeauna mi-a placut sa fac voluntariat, fie ca a fost in domeniul artei, fie pe partea de organizare de evenimente. Sunt o persoana careia ii place sa ajute si sa invete mereu lucruri noi , si acesta cred ca a fost motivul pentru care m-a atras voluntariatul. Cred ca genul asta de activitati sunt esentiale pentru a unii oamenii.

Povestea cu Fundatia Comunitara Bucuresti a inceput cand am vazut  ca aveau nevoie de un intern pentru Swimathon Bucuresti. Atat de mult mi-au placut oamenii si proiectele cu care am interactionat incat am ajuns sa implinesc 3 ani in familia Swimathon. De la ei am invatat ce inseamna crowdfunding-ul, cat de multa munca este in spatele organizarii unui eveniment, dar si cata satisfactie ai atunci cand iti este aprciat proectul si oamenii incep sa doneze pentru a-ti sustine cauza.

 

Planuri de viitor

In privinta produsului, acum incepe cu adevarat dezvoltarea lui. Dupa incheierea campaniei voi incepe productia si voi incerca sa creez niste parteneriate cu spitale, clinici, magazine medicale, farmacii si chiar restaurante. 

In ceea ce priveste studiile, a inceput o noua etapa in viata mea - aceea a doctoratului. Pe parcursul studiilor doctorale voi duce mai departe cercetarea elemetelor de servit masa obisnuite, dar si a celor dedicate persoanelor cu diferite probleme de sanatate. 

Imi doresc sa raman in mediul universitar si sa pot da mai departe ceea ce stiu, motiv pentru care din acest an sunt si asistent universitar in cadrul atelierului de design de produs. Din punct de vedere profesional, viata mea de designer abia acum incepe si sper sa pot realiza cat mai multe lucruri prin intermediul carora sa ii pot ajuta pe cei din jur.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related