De cealaltă parte a ecranului suntem cu toții perfecți

De cealaltă parte a ecranului suntem cu toții perfecți

La început de septembrie, am dat sfoară în țară despre spectacolul care descrie un fenomen (încă puțin înțeles) ce s-a infiltrat în deprinderile noastre cotidiene. Despre acel veșnic „mai” care ne fugărește spre perfecțiunea care există doar pe ecranele pătrate ale telefoanelor mobile.

„Live de la sala de fitness și de la festival, vlog din bucătărie cu rețeta de salată preferată, poze cu filtre și tag pe toate hainele și accesoriile scumpe pe care le porți, story cu ziua petrecută la spa, postare despre noua băutură organică favorită. Ai reușit! Sute de mii de oameni sunt cu ochii pe tine. În fiecare zi. În fiecare moment. Ai muncit mult să ajungi aici. Ai devenit, în sfârșit, cineva. Și acum?”

POINT a lansat un call de proiecte care a stârnit curiozitatea lui Edith Alibec, Judith State și István Téglás, care au venit cu o idee proaspătă pentru spectatorul nostru. Așa a apărut pe o scenă nu foarte mare din România „A new and better you”. Despre el, despre greutăți, despre cum a fost pus fundamentul respectivei construcții teatrale și câtă Românie e în acest spectacol am vorbit cu Edith Alibec și Judith StatePuneți telefoanele la modul silențios. Începem.

 

Actorie

Edith: Am jucat Puck în Visul unei nopți de vară într-o trupă de amatori. Îmi amintesc că deși nu repetasem foarte mult, cumva am fost foarte bine. Improvizam, eram pe val. Eu studiam ASE-ul atunci, așa că atunci când au venit oameni din public după spectacol și mi-au spus că ar fi plătit bilet pentru mine, că ar trebui să fac meseria asta pe bune, m-am gândit că this is it. Și mi-am schimbat tot parcursul.

 

A new and better you

Edith: Am văzut spectacolul la Londra în iunie 2018 și mi-a plăcut mult textul și cum a fost jucat. Atunci când s-a deschis un call de proiecte la POINT în februarie 2019, mi-am adus aminte de el și m-am gândit imediat la Judith și Istvan ca la cei doi guru. Noi trei ne știam dinainte și deja era o legătură formată. Ne-am gândit că îl facem noi trei, ca un colectiv, fără regizor. Eu am fost inițial mai sceptică, poate și pentru că am un pic mai mult de jucat, dar m-am lăsat pe mâna lor în final.

Judith: De fapt, Istvan și cu mine am fost un pic reticenți din cauza programului încărcat pe care fiecare dintre noi îl are, tot Edith a fost cea care a încurajat demersul. Ne-a plăcut foarte mult textul și, cel mai important, avem o energie foarte bună și lucrăm frumos împreună, lucru pe care îl întâlnesc destul de rar - o compatibilitate profesională, dar și umană profundă.

 

Înainte de a intra în scenă

Edith: No comment. La mine e un gol în stomac foarte puternic ca să zic așa. Nu pot să intru în detalii, dar am fost la doctor și mi-a explicat ce se întâmplă cu mine în acele momente din punct de vedere fizic. :)) 

 

Greutăți? N-am auzit

Judith: Nu aș ști să spun ce a fost greu, pentru că atunci când lucrez cu plăcere și totul se întâmplă cu sens și în armonie cu felul în care sunt și mă raportez la lucru, până și greul - care face parte din proces - devine o bucurie. Și cu Edith și Istvan așa a fost. Apoi, toți cei care au făcut parte din drum - cei de la POINT - absolut toată lumea implicată a fost acolo total și asta a făcut ca energia de lucru să fie tare bună.

Edith: Ne-am bucurat să lucrăm împreună. E mișto să lucrezi cu oameni care îți plac și în care ai încredere. 

 

Inspirație

Judith: Textul a fost principala sursă de inspirație - foarte ofertant, bogat în semnificații și subtilități - ne surprindea redescoperindu-i sensurile chiar și în ultimele zile de repetiții. 

 

Mesajul social

Judith: Trăim în vremuri tot mai tulburi. În era comunicării și a tuturor posibilităților de a ne apropia de ceilalți în care totuși, parcă ne îndepărtăm tot mai mult, atât de ei, cât și de noi înșine. Viețile noastre se mută la propriu pe ecranele pătrate ale telefoanelor noastre mobile, și sensul nostru de a fi, valoarea noastră individuală este condiționată în mod direct de un thumb-up sau o inimioară. Ne hrănim cu ele și ne complexăm și frustrăm la contactul cu imaginea perfectă proiectată de ceilalți, uitând măștile și filtrele pe care noi înșine ni le aplicăm, ca să ne conformăm celorlalți, celor perfecți. Și în toată nebunia asta, devenim tot mai străini, mai singuri și mai nefericiți.

Edith: Fenomenul influencerilor înflorește puternic și la noi.

 

Părerile din social media

Judith: Le citesc. Acolo promovăm ceea ce facem, de acolo ne luăm și o parte din feedback și este un aspect important. Mă interesează, dar nu este un factor decisiv în ceea ce fac. Mă bucur, evident, când mă simt apreciată, chiar dacă de multe ori am greutăți în a primi complimente. În sinea mea, acolo, mă bucur. Și, în funcție de persoana din partea căreia vine critica, mă afectează, mă motivează să îmbunătățesc sau mă lasă indiferentă.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related