Regizorii Ralitza Petrova și Andrei Ujică susțin masterclass-uri pentru tinerii cineaști la rezidența Film +

Regizorii Ralitza Petrova și Andrei Ujică susțin masterclass-uri pentru tinerii cineaști la rezidența Film +

În perioada 28 octombrie - 2 noiembrie, se întâmplă la București rezidența Film +, un eveniment care aduce laolaltă cineaști aflați la început de drum din România, Bulgaria, Serbia și Republica Moldova, care au nevoie de sprijin și mentorat în realizarea proiectelor lor. În cadrul rezidenței programului de formare Film +, regizorii Ralitza Petrova și Andrei Ujică vor susține două masterclass-uri deschise publicului.

Film + este un laborator de lucru, sprijin și promovare dedicat proiectelor de film, animație și video-art independente, care se adresează tinerilor artiști proaspăt absolvenți sau autodidacți din România, Bulgaria, Serbia și Republica Moldova.

Axat pe dezvoltarea, realizarea și promovarea producțiilor audiovizuale de microbuget, Film + vine în sprijinul tinerilor realizatori de film, folosind experiența acumulată de profesioniștii români din cinematografie. Timp de 6 zile, în cadrul rezidenței Film + de la București, reprezentanții celor 16 proiecte selectate în această ediție, vor participa la sesiuni de îndrumare individuale, laboratoare, masterclass-uri și întâlniri cu cineaști consacrați.

Printre evenimentele din cadrul rezidenței FILM+ se regăsesc două masterclass-uri deschise publicului, susținute de regizorii Ralitza Petrova (Bulgaria) - luni, 28 octombrie, ora 15.00, la Teatrul Apollo 111 - și Andrei Ujică (România) - sâmbătă, 2 noiembrie, ora 16.00, la Teatrul Apollo 111. Cei interesați pot participa confirmând prezența la adresa de e-mail [email protected].

Ralitza Petrova, câștigătoarea Leopardului de Aur pentru Cel mai bun film în cadrul Festivalul Internațional de Film de la Locarno, ediția 2016, va susține luni, 28 octombrie, de la ora 15.00, la Apollo 111, un masterclass despre originalitate în limbaj cinematografic, dificultățile unui debut regizoral și relația autorului cu publicul încă din primele momente ale dezvoltării scenariului.

Ralitza Petrova este absolventă a University of the Arts London (UAL) - secția Film and Video art și a British National Film and Television School (NFTS) - Fiction Directing. Regizoarea de origine bulgară a câștigat numeroase premii pentru filmele sale la marile festivaluri internaționale - printre care Cannes, Berlin și Locarno.

„Godless” (2016), debutul ei în lungmetraj, a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Locarno unde și-a adjudecat patru premii. Pelicula a câștigat până acum 27 de premii importante și a fost nominalizată la categoria European Discovery 2017 – Premiile FIPRESCI oferite de Academia Europeană de Film.

 

Importanța alegerii subiectelor și a temelor în procesul de creație sunt subiectele pe care regizorul Andrei Ujică le va aborda în cadrul masterclass-ului de sâmbătă, 2 noiembrie, ora 16.00, la Apollo 111. Născut la Timișoara în 1951, Andrei Ujică a studiat literatura și filozofia la Timișoara, București și Heidelberg.

A publicat proză, poezie și eseuri. Între 1973-1975 scrie, împreună cu Șerban Foarță, versuri pentru trupa Phoenix. Debutul său cinematografic - „Videogramele unei revoluții” (1992) -, în colaborare cu Harun Farocki, vorbește despre relația dintre puterea politică și mass-media din Europa la sfârșitul Războiului Rece. Următorul său film,

„Out of the Present” (1995), a fost numit „adevărata dogmă 1” de Lars von Trier. „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu” (2010) încheie trilogia sa dedicată sfârșitului comunismului.

 

Programul FILM + este inițiat de Asociația Graphis 122 și implementat alături parteneri și specialiști implicați în programul de mentorat. Cea de-a patra ediție este co-finanțată de către programul Europa Creativă - MEDIA al Comisiei Europene și Administrația Fondului Cultural Național*.

Parteneri media: AaRC.ro, Sub 25, Cinemagia, IQAds, Modernism, Ziarul Metropolis, Filmsi.ro.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related