Revoluția din 1989 revăzută în benzi desenate

Revoluția din 1989 revăzută în benzi desenate

Pentru că istoria are prostul obicei de a se repeta, mai mulți autori de benzi desenate au avut grijă să transmită mai departe cum a fost acel decembrie al lui 89. Nu pentru ca să prețuim puținul pe care-l avem, ci pentru a exprima recunoștința eroilor acelei revoluții.

Noul număr al revistei „BD Historia - benzi desenate istorice” este dedicat evenimentelor de acum 30 de ani. Dialogurile dintre soții Ceaușescu, strigătele din piață, revoluția văzută la TV, de toate găsim în acest număr, care reunește lucrări ale artiștilor consacrați din domeniul benzilor desenate, dar și lucrări ale artiștilor la început de drum, mai ales că la acest număr au colaborat și studenții Cercului de istorie contemporană al Facultății de Istorie, Universitatea din București.

Revista „BD HISTORIA - benzi desenate istorice”, inițiată de autorul Mihai I. Grăjdeanu, își propune să aducă în atenția publicului de toate vârstele momente importante din istoria României. Lansarea va avea loc vineri, 20 decembrie 2019, ora 17:00 la Palatul Suțu (Muzeul Municipiului București). Intrarea este liberă.

Mihai Ionuț Grăjdeanu, inițiatorul revistei BD Historia:

BD Historia este un proiect de bandă desenată pe care l-am lansat în luna septembrie 2019, mai întâi în ziarul Certitudinea printr-un serial BD intitulat „Momente din istoria comunismului în România” apoi, în luna noiembrie 2019, am lansat numărul pilot (nr. 1 al revistei) la Facultatea de Istorie, Universitatea din București în cadrul evenimentului „Metode digitale de (re)prezentare a istoriei comunismului în România”, urmând prezentarea revistei la Târgul de Carte Gaudeamus, București 2019”.

 

Valentin Tanase, invitat de onoare al acestui număr:
„Prima mea bandă desenată de amploare a fost un serial de 24 de pagini, având ca subiect „Burebista”. De aici a început cariera mea de ilustrator de bandă desenată. Am publicat sute de pagini care s-au realizat în timp pe toate subiectele: bandă desenată istorică, de science fiction, de actualitate, am colaborat cu reviste, edituri și autori renumiți din țară și de peste hotare, cu precădere Franța și Belgia”.

 

Anca Georgescu, autoarea copertelor celor două numere:
„Coincidența face ca orașul copilăriei mele să fie Târgoviște, cel al adolescenței și maturității - Bucureștiul, în prezent locuind, de mai puțin de un an, în Timișoara, toate cele 3 orașe fiind punctele fierbinți ale revoluției din decembrie `89. La acel moment, Timișoara era subiect tabu (16-17 decembrie) și auzisem de începutul sfârșitului, împreună cu părinții și fratele, doar la radio - Europa Liberă. Și iată că cercul e complet și după 30 de ani sunt în locul de pornire al revoltei. Subiect plin de încărcare și greutate, momentul `89, cu atât mai mult pentru cineva care, vrând-nevrând, constată cum parcă soarta regizează viața prin turul celor 3 orașe”.

 

Traian Ionescu, artist, invitat al revistei:
„Amintirile din comunism sunt mai mult niște senzații, cum ar fi frigul, greutatea plapumei cu care eram învelit de ai mei și fețele cenușii ale oamenilor pe stradă. Singura amintire pe care o am vara este de când stăteam la coadă cu mama la alimentara de la bloc. Poate mai e una la magazinul cu jucării din centrul orașului. Aveam șase ani la revoluție și, împreună cu familia, am urmărit în direct ce credeam pe atunci că va fi căderea definitivă a unui regim sângeros și toxic. Un lucru interesant este că imaginile pe care le am în memorie înainte de ‘89 sunt alb-negru, iar după revoluție au început să devină color, ca în filmul Pleasantville”.

Revista va continua și la anul, iar numărul 3 va fi dedicat maestrului Valentin Tănase, în care autorii vor face o incursiune în istoria României prin benzi desenate. Iar fiecare număr BD Historia va avea câte o temă.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related