Dincolo de orice glumă

Dincolo de orice glumă

Zilele acestea, internetul a fost răscolit. În 2020, există încă video-uri care incită la violență și viol, sub pavăza glumei. Și nu sunt ascunse în camere obscure de internet, ci sunt realizate de influenceri cu audiență de un milion de oameni. E vorba de video-ul lui Alexandru Bălan, aka Colo, și ecourile stârnite de el.

Subiectul a dat naștere la reacții profunde, care au delimitat iar, dacă mai era nevoie (și se pare că era) limita glumei până la viol, unde se termină parodia și care este responsabilitatea popularității în online.

Youtuber-ul Alexandru Bălan, aka Colo, a postat acum câteva luni un video în care povestește în amănunte cum ar viola o minoră. Ne este greu să transcriem afirmațiile lui, așa că cine nu știe despre ce e vorba, îl poate vedea aici. Colo l-a șters de pe youtube, însă, internetul nu uită.

Centru FILIA împreună cu Asociația „Sens pozitiv” au depus o plângere împotriva vloggerului, acuzându-l de instigare publică la săvârșirea infracțiunii de viol, agresiune sexuală și act sexual cu un minor și incitare la ură sau discriminare. Tribunalul opiniei publice și-a dat verdictul. Urmează instanțele. Poliția deja a luat act de acest caz. 

După ce a apărut video-ul, brandurile au încetat colaborarea cu acest influencer, printre care Footshop, House Of Beauty Clinic și Doctor Jona Yousif.

Au venit și scuzele. 

„A fost o glumă de prost gust”, spune el. Gluma nu poate acoperi orice, însă. 

Explică Oana Baluta de ce:

„Încadrarea acelui mesaj care instigă la viol sub umbrela protectoare a glumei riscă să ducă discuția în eternul conflict dintre (in)acceptabilitatea morală a glumelor despre viol și violență versus libertate de exprimare. Vloggerul face această încadrare: a fost o glumă. Însă în clipa în care ai pășit în zona instigării la viol, violență sexuală, ai părăsit bine de tot tărâmul glumelor”.  

Pe acest subiect, s-a făcut remarcat și jurnalistul Moise Guran, cu niște declarații:

Iar reacțiile la reacția lui tot n-au întârziat să apară.

„Aceasta NU este o fantezie sexuala. Aceasta NU este o gluma. Aceasta NU este o caterinca. Este incitare la ura si violenta, domnule Moise Guran. Ca om, ca barbat, ca jurnalist, ca politician ar fi trebuit sa stiti mai bine. Sau macar sa va abtineti.

Abuzurile in genere, fie ele “glume” sau “fantezii”, fac victime reale. Iar ele sunt oameni si nu merita sa isi vada experientele reduse la statusuri ieftine pe facebook. #Rusine”, scrie Andreea Molocea.

 

Și Feminism România a avut un cuvânt de spus:

„Ca să fie foarte clar: Violul și incitarea la violență împotriva femeilor NU este o fantezie sexuală! Violul NU este o glumă! Ne-ați auzit, domnule Moise Guran și toți cei care cred că e amuzant să glumiți despre viol și să-l transformați într-o fantezie?

Repetați după noi:

VIOLUL NU ESTE O GLUMĂ!

VIOLUL NU ESTE O "FANTEZIE SEXUALĂ"!

Rușine pentru luarea în batjocură a violenței cotidiene cu care se confruntă mii de femei!

"Glumițele" acestea ieftine fac parte din și contribuie la cultura violului, prin care se întrețin, se bagatelizează și se legitimează abuzuri extrem de grave la adresa femeilor.

Tuturor celor care se cred haioși...nu sunteți. Ne-am săturat de hăhăiala voastră sexistă și de complicitatea voastră la violență!! #stopvif #culturaviolului #sexismulnuesteumor”, scrie pe pagina lor de facebook.

Părerile s-au întrecut pe internet. Mulți îi făceau bagajul la închisoare, alții îndemnau la acțiuni mai radicale, iar unii (mulți) așa și n-au înțeles sensul indignării publice.

Chiar și așa, valul de bullying apărut pe internet împotriva lui Alexandru Bălan e și el condamnabil. Pentru a ne schimba in bine, e nevoie sa intelegem unde e greseala, sa o taxam atunci cand apare, fara a cadea in cealalta extrema, care nu ajuta pe nimeni.

Sexismul, violența și abuzul sunt încurajate cu fiecare glumiță inofensivă netaxată. Cu fiecare comicărie de acest gen se șterge limita către inacceptabil și creează senzația de normal. Și se ajunge la situația acestui influencer, care nu înțelege încă prea bine ce a făcut greșit, și se ajunge apoi la numărul de violuri inimaginabil în secolul 21.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related