GroupM România anunță cele mai recente date cu privire la evoluția pieței de media, la nivel local și internațional

GroupM România anunță cele mai recente date cu privire la evoluția pieței de media, la nivel local și internațional

GroupM România anunță cele mai recente date cu privire la evoluția pieței de media, la nivel local și internațional. Astfel, piața de media globală a scăzut anul acesta cu 5.3% − un procent, însă, semnificativ mai mic comparativ cu estimările de acum 6 luni, care anunțau o scădere de 11.9%.

În ciuda unui climat economic plin de provocări, bugetele de media consumate anul acesta s-au menținut așadar la un nivel foarte apropiat cu 2019. Potrivit GroupM, prognoza pentru piața de media în 2021 este una optimistă, în acest moment creșterea estimată fiind de 12.3%, o cifră care va readuce piața pe plus comparativ cu 2019.

Câștigătorul acestui an este Digitalul, care a înregistrat la nivel global o creștere de 8.2%. Aceasta a fost influențată cu precădere de schimbările apărute în comportamentul consumatorilor care au dus la orientarea brand-urilor către e-commerce.

În acest context al digitalizării accelerate, toate mediile offline au scăzut în 2020. Televiziunea a scăzut cu 15.1%, dar pentru 2021 GroupM estimează o creștere de 7.8% generată de extensiile digitale (inclusiv streaming) ale broadcasterilor tradiționali (+23.2% anul viitor). Și în celelalte medii se observă scăderi semnificative: Outdoor - 31%, Cinema - 75%, Audio - 24% (deși streaming-ul audio a crescut, nu a putut compensa scăderea masiva din offline). Presa continuă să scadă cu 5%, dar această scădere vine pe fondul unui declin constant de câțiva ani.

Pe de altă parte, piața media din România a avut o evoluție remarcabilă ținând cont de contextul economic actual. În 2020 volumul bugetelor totale de publicitate investite au rămas aproximativ la același nivel cu 2019, iar România a înregistrat cea mai mică scădere dintre țările UE, respectiv -0.1%.

 

“Evoluția din timpul anului ne arată că piața locala și-a revenit foarte repede după scăderea semnificativă din trimestrul al doilea (-30%), înregistrând o creștere de 15% în semestrul 2, superioară mediilor anuale precedente. Acest lucru ne face să privim cu încredere spre 2021, an in care estimăm o creștere de 3.4% a pieței, generată în principal de Digital (+17.6%).”, Mihai Vișan, Head of Trading GroupM.

 

Cifrele înregistrate anul acesta pe piața locală reflectă tendințele de la nivel global, respectiv:

Mediile cele mai afectate au fost Outdoor & Cinema -22.3%, respectiv Radio -13.5%. Presa și-a accelerat trend-ul descendent de la -8% la -14%, ajungând la o cotă de piață marginală de 2.2%.

Digitalul a reușit o creștere estimată de 4.8%, ajungând la o cotă de piață de 19.8% (respectiv 21.7%, dacă includem și extensiile digitale ale mediilor tradiționale), fiind susținută de campaniile de e-commerce ale jucătorilor tradiționali și ale business-urilor mici si mijlocii care s-au adaptat rapid la noul climat. Televiziunea, mediul care atrage în continuare cele mai multe investiții, a crescut cu 2.8%, menținându-și astfel poziția dominantă, cu o cotă de piață de 65%.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


GroupM

WE ARE SHAPING THE NEXT ERA OF MEDIA. EVERY DAY. MINDSHARE, MEDIACOM, WAVEMAKER, ESSENCE, AND M/SIX—OUR AGENCIES ARE THE FRONT LINE TO A NEW ERA OF MEDIA STRATEGY AND INNOVATION. And because we have three of... vezi detalii »

Companii

Oameni

Pozitii

Subiecte

SectiuneBranded


Related