Vasi Rădulescu: Am fost surprins să primesc mesaje de la oameni chiar ferm convinși că vaccinurile sunt rele, dar care după ce au primit răspunsuri și-au schimbat optica și au mers la vaccinare

Vasi Rădulescu: Am fost surprins să primesc mesaje de la oameni chiar ferm convinși că vaccinurile sunt rele, dar care după ce au primit răspunsuri și-au schimbat optica și au mers la vaccinare

Dar dacă în loc să urlăm unii la alții ne-am ajuta, cu răbdare și fără prejudecăți? Să răspunzi cu empatie e mult mai complicat decât să arăți cu degetul, dar și mult mai eficient. Știm, toate astea sună bine, a motivațional de Facebook, dar cine mai are timp pentru așa ceva? Doctorul Vasi Rădulescu, se pare. Timp de o săptămână și mai bine, Vasi Rădulescu și-a pus la dispoziție timpul și cunoștințele pentru a răspunde tuturor la orice întrebare despre vaccin. Da, chiar tuturor. A început această campanie personală de vaccinare pe 21 octombrie și încearcă să o continue cât mai mult. A muncit până acum în jur de 80 de ore încercând să convingă oamenii să se vaccineze. 

Majoritatea celor care îmi scriu merg să se vaccineze. Ei au anumite afecțiuni și nu știu sigur dacă vaccinul se poate face. Sau au angoase și e nevoie de o încurajare formulată empatic și blând, spune Vasi.

Vasi Rădulescu este medic specialist internist, voluntar, popularizator al educației pentru sănătate în cărți și platforme online. El crede că pentru a se decide să se vaccineze, oamenii au nevoie de încredere, de relația cu un medic. Dacă alți 50 de medici cu pagini de Facebook ar fi dus o campanie similară, rezultatele s-ar fi văzut. Vorbim cu el în rândurile următoare despre fricile oamenilor cu care a vorbit zilele acestea pe Facebook, măsurile autorităților și ce lipsește cel mai mult în România, în campania de vaccinare. 

 

Propria campanie de vaccinare

Decizia a venit după ce am văzut în inbox multe mesaje despre vaccinare, majoritatea cu nelămuriri pe care eu le-am considerat importante și le-am răspuns cât de repede am putut. Observând că oamenii reveneau cu mulțumiri și cu detalii despre faptul că au făcut vaccinul, am decis să-mi pun timpul liber la bătaie și am anunțat public că voi răspunde tuturor celor care au neclarități sau frici.

 

 

Surprize

Mă așteptam sincer să fie multe mesaje, ținând cont de faptul că am câteva sute de mii de oameni care mă urmăresc pe paginile Facebook. Problema era cum depășim bulele și cum ajungem la cei care nu mă urmăresc, pentru că ai mei oricum erau majoritatea vaccinați. Am fost surprins să primesc mesaje de la oameni chiar ferm convinși că vaccinurile sunt rele, dar care după ce au primit răspunsuri și-au schimbat optica și au mers la vaccinare. Este o muncă titanică și sper să reușesc să o continui.

Petrec câteva ore dimineața cu mesajele, apoi am postări informative, urmând ca seara de pe la 18 și până la 2-3 dimineața să răspund mesajelor. Am început totul pe 21 și cred că am muncit peste 80 de ore efectiv.

 

Concluzii

Majoritatea celor care îmi scriu merg să se vaccineze. Ei au anumite afecțiuni și nu știu sigur dacă vaccinul se poate face. Sau au angoase și e nevoie de o încurajare formulată empatic și blând.

 

 

De ce e rata de vaccinare în Romania atât de mică

Sunt mai multe motive coroborate: lipsa de educație, culcatul pe o ureche, conduita politică defectuoasă, măsurile de protecție ridicate brusc, lipsa unei comunicări eficiente, ideal directe, cu oamenii.

 

Ce a mers rău în campania de vaccinare

Fix comunicarea. Oamenii au nevoie de contact, de relația cu un medic. Dacă aveam 50 de medici cu pagini de Facebook și fiecare era înrolat într-o campanie similară, acum aveam alte rezultate. Și sunt convins că amestecarea politicului în campania de vaccinare a fost deosebit de nocivă.

 

Diferența dintre România și alte țări 

Educația. Aici cred că e buba principală. Vaccinarea nu se face prin constrângeri și frică, ci prin rațiune după informare. Sigur că ne vedem cumva obligați să recurgem acum la constrângeri tocmai pentru că rațiunea nu a mers. Oamenii trebuiau să se vaccineze din prima jumătate a anului. E o lecție cruntă pentru toți - mor încă sute de oameni pe zi și aceste decese puteau fi evitate.

 

 

Categorii care nu se vaccinează

Există un procent redus de oameni ce au convingeri ferme și acolo nu prea e nimic de făcut. Ei sunt foarte vocali, dar eu îi ignor, preferând să mă concentrez pe oamenii care vor informații, sunt respectuoși, au mici dileme. Cu aceștia și comunicarea merge foarte bine.

 

Campania oficială de vaccinare 

Ce am spus mai sus. Am colegi care au făcut o muncă uriașă la CNCAV, dar politicul a stricat lucrurile, aruncând vina pe foști miniștri, croind campanii subțiri ce puneau sub lupă tot politicieni cu iz de supereroi, relaxând mult prea devreme când în celelalte țări aveam indicii ferme că va veni un val nou. Ce cred că au făcut bine? Dezvoltarea centrelor, aprovizionarea cu vaccinuri, platforma Ro Vaccinare.

 

Ce lipsește

E nevoie de informație simplă care să vină de la medici empatici, buni comunicatori. Mai e nevoie să scăpăm cumva de medicii antivacciniști, precum și de personajele toxice care deversează fake news la televizor. A la longue e clar că avem nevoie de multă educație.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Branduri

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related