Vocile Unite ale Banatului, proiect explorare personală a diverselor culturi din Banat, se vede la Berlin

Vocile Unite ale Banatului, proiect explorare personală a diverselor culturi din Banat, se vede la Berlin

Prin noul lor proiect, THE UNIFIED VOICES OF BANAT, asociația de teatru muzical TAN-IN طن این, din Berlin, împreună cu asociația ART&CO din București, se adâncesc în viața Banatului românesc. Demersul a avut în vara lui 2021o primă etapă de cercetare în zona Banatului, în căutarea unui dialog multicultural al sunetului, care să conecteze și să dezvolte o viziune muzicală pentru o Europă unită din punct de vedere cultural și politic. Rezultatele acestei cercetări au format un spectacol muzical audio video inedit, unde muzica, mișcarea și tehnologia se vor îmbina cu tradițiile multietnice ale culturilor europene din Banat, care în 27 și 28 noiembrie va putea fi văzut și ascultat în Berlin și online pe pagina de FB Tan-In طن-این music theatre collective.

Zona, fascinantă ca societate multiculturală formată din punct de vedere istoric, capabilă să dezvolte și să păstreze pentru o lungă perioadă de timp "spiritul Banatului" de coexistență tolerantă, ne arată cum poate funcționa diversitatea culturală într-o comunitate politică - ca o viziune pentru Europa.

Sabina Ulubeanu, Claudia van Hasselt și Amen Feizabadi pornesc într-o explorare artistică personală a diverselor culturi din Banat. Ei contestă conceptul național fictiv al unei identități etno-culturale izolate, fabricat în Europa Centrală în secolul al XIX-lea, ca fiind o construcție anti-comunitară și, în urma acestei contestări, creează o perspectivă artistică asupra diversității trăite atât dincolo de granițe, cât și în cadrul societății.

“Cât de mult ne limitează conceptele și definițiile deschiderea culturală și interpersonală? Am întâlnit și însoțit multe comunități etnice bănățene și am fost surprinși de tandrețea, crezul profund și dragostea față de tradiția lor. Banater Geist, care este mai presus de toate, situează fiecare comunitate într-un context cultural divers și pune viziunea noastră asupra conceptului de tradiție și identitate în perspectivă: nu trăirea tradiției și aspectele ei etice sunt problematice, ci pretenția unicității unei culturi. În momentul în care o cultură se izolează, se poziționează ca majoritate dominantă și legitimează acest lucru prin constructul unei etnicități fictive. “, povestește Claudia van Hasselt, inițiatoarea proiectului.

Dramaturgia umărește straturile suprapuse, idiriscente ale coexistenței culturale. Structura caleidoscopică și fluidă a întregului combină interviurile cu  mărturii efervescente ale vieții muzicale din Banat, precum și cu compoziții muzicale originale și scene de improvizație, liberă sau ghidată de cei trei artiști.

Ansamblul muzical este unul internațional, iar  instrumentația folosită este deopotrivă clasică și tradițională. Interpreții se disting printr-o versatilitate aparte, fiind familiari atât cu muzica contemporană academică, cât și cu formatele deschise alternative și improvizația liberă.

Imaginată ca o pledoarie pentru o înțelegere umanistă a identității culturale, departe de construcțiile etno-identitare, THE UNIFIED VOICES OF BANAT se concentrează pe intima înțelegere transnațională a culturilor unite din Banat și pune sub semnul întrebării conceptul de demarcație a frontierelor naționale.

“Se spune că trecutul e cel mai prezent timp. Memoria și timpul sunt atomii primordiali ai existenței umane și ai oricărei expresii artistice. Așa și această performance de "musik-theater', care eludează timpul fizic, întinzându-i limitele. Vocile emoționante ale unor familii de aromâni și germani, ce spun povești grele din perioada deportării în Bărăgan sau Rusia, cehii, bulgarii, ucrainienii, romii, sârbii și românii care ne-au povestit despre reziliență prin cultura orală, educație și muncă, ne-au inspirat să recompunem timpul ancestral al muzicilor tradiționale prin mijloace contemporane. Prin prolog, șapte scene principale, interludii și coda, straturile compoziției dezvăluie, unul câte unul, o cascadă de emoții posibile doar atunci când mai multe generații locuiesc în același suflet - Banatul pe care l-am luat cu noi. “, spune și Sabina Ulubeanu.

Vocile Unite ale Banatului este un proiect cultural inițiat de artista mezzo-soprană Claudia van Hasselt, împreună cu Sabina Ulubeanu (Director artistic al InnerSound New Arts Festival și critic muzical al Festivalului Internațional „George Enescu”) și compozitorul Amen Feizabadi. Proiectul este organizat în România de Asociația Art&Co, împreună cu muzicieni români și germani din Berlin, cu muzicieni și cântăreți din Banat, cu compania română de film Wearebasca și teatrul muzical Collective TAN-IN طن-این.

Participă:
Directori artistici și concepție:
Sabina Ulubeanu // Claudia van Hasselt // Amen Feizabadi
Idee - Claudia van Hasselt
Compoziție - Sabina Ulubeanu // Amen Feizabadi
Voce tradițională/improvizație- Paula Țurcaș
Mezzo/voce/improvizație - Claudia van Hasselt
Vioară/improvizație - Biliana Voutchkova
Clarinete/fluiere/improvizație - Mihai Pintenaru
Rubāb/iimprovizație - Amen Feizabadi
Live electronics/iimprovizație - Korhan Erel
Film - Wearebasca/Toma Hurduc// Claudia van Hasselt // Amen Feizabadi // Sabina Ulubeanu 
Sound performances Berlin – Jonathan Richter
Streaming – bigcountry.berlin

Proiect realizat cu sprijinul Goethe Institut prin Fondul Internațional de Coproducție
Co-finanțatori: IMPACT – Berlin Senate
Donauschwäbisches Zentralmuseum Ulm / BKM
Powered by: George- BCR România
Parteneri: ARCUB, Spreehalle Berlin, Forumul Democrat al Germanilor din România, Meta Spațiu, Festivalul Meridian
Parteneri media: Radio Guerrilla, AGERPRES, Cațavencii, Spotmedia, IQads, Zile și Nopți, Romania Journal, Un site de muzică, PRwave, Iqool, 4arte

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

SectiuneBranded


Related