Ore albastre, în martie la ARTHUB. Expoziție multimedia și salon literar despre lirica românească scrisă de femei

Ore albastre, în martie la ARTHUB. Expoziție multimedia și salon literar despre lirica românească scrisă de femei

Nona Șerbănescu și Mugur Grosu, în calitate de curatori și artiști, împreună cu artiștii și performerii Liviu Acasandrei, Elena Andrei, Maria Balabaș, Angela Bontaș, Mădălina Brândușe, Ana Chiorean, Alex Fifea, Cristina Iacob, Lumi Mihai, Magdalena Pelmuș, Bogdan Pelmuș, Anamaria Pravicencu, Cătălin Rulea, Sabina Ulubeanu deschid marți, 1 martie 2022, orele 18:03 (la apusul soarelui) expoziția „Ore albastre”. Expoziția rămâne deschisă până pe 24 martie în galeria ARTHUB Bucharest, strada Budișteanu nr.10.

Tot marți, în același loc, se lansează de la 19:30 antologia „Un secol de poezie română scrisă de femei” de Alina Purcaru și Paula Erizanu, o carte în trei volume publicată de Editura Cartier. La eveniment participă ca invitate Ileana Negrea și Laura Grunberg.

„Ora albastră e momentul dintre noapte și zi când soarele se află sub linia orizontului, iar lumina sa reziduală dă cerului acea culoare intensă care poate prefigura ziua sau noaptea, răsăritul sau lăsarea deplină a întunericului”, spune Mugur Grosu, poet, curator și coordonator al proiectului. El adaugă: „Am ales acest nume pentru ambivalența sa, potrivită cu lirica românească scrisă de femei de-a lungul timpului: cu valoare, dar nu întotdeauna pusă în valoare.”

Ore albastre” înseamnă o expoziție multimedia cu video-poeme și cu desene, instalații, pictură și colaj, adică lucrări inspirate de poemele selectate, cât și un salon literar cu participarea editurilor Cartier, Casa de Editură Max Blecher, Casa de Pariuri Literare, Charmides și frACTalia. Video-poemele au fost concepute plecând de la texte semnate de Nina Cassian, Iulia Hașdeu, Otilia Cazimir, Maria Bănuș, Mariana Marin, Veronica Micle și alte autoare. În 2021 colectivul ARTHUB alături de scriitorul Mugur Grosu și de invitatele lor au derulat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național proiectul „Îndepărtarea umbrei”, care a reunit sub o umbrelă multidisciplinară artiste și artiști din domenii precum arte vizuale, muzică, sound design, performance, literatură sau dans într-o încercare simbolică de a ridica vălul de pe lirica românească scrisă de femei de-a lungul timpului. În cadrul proiectului, echipe formate din două sau mai multe artiste/artiști au conceput și produs video-poemele din expoziția multimedia „Ore albatre”.

Expoziția include o componentă importantă dedicată literaturii scrise de autoare prin prezența celor cinci edituri de prestigiu care participă la salonul literar, unde publicul va avea un spațiu pentru lectură și relaxare și va putea participa la o serie de evenimente care vor fi anunțate pe parcursul lunii martie.

Organizatori: ARTHUB Bucharest, Ore Albastre, Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane (APAC)
Parteneri: Cartier, Casa de Editură Max Blecher, Casa de Pariuri Literare, Charmides, frACTalia
Parteneri media: Radio Guerilla, DOR, Zeppelin, Modernism, IQads, Bookhub.ro, Propagarta, Ziarul Metropolis, Cartierul Creativ, Teatrul Azi, Noi3.life, Iscoada, Fundația Cărturești

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related