Sfârșitul competenței. Discreditarea experților și campania împotriva cunoașterii tradiționale - Tom Nichols | Editura Polirom, 2019

Sfârșitul competenței. Discreditarea experților și campania împotriva cunoașterii tradiționale - Tom Nichols | Editura Polirom, 2019

Expunerea la informații în era tehnologiei alimentează un egalitarism intelectual narcisist și orientat greșit, care afectează negativ orice tip de dezbatere. Astfel, omul de rînd care își culege informațiile de pe internet ajunge să se creadă la fel de competent în medicină ori diplomație ca specialiștii din domeniile respective. Toate opiniile, inclusiv cele mai ridicole, se cer a fi luate în serios și orice contrazicere a acestei teze este respinsă drept elitism nedemocratic. Printre motivele respingerii experților, Tom Nichols enumeră accesibilitatea internetului, apariția modelului satisfacției clientului în cadrul studiilor superioare și transformarea industriei media într-o mașină de divertisment non-stop. În loc să formeze un public educat, diseminarea tot mai democratică a informațiilor face ca o armată de cetățeni furioși și prost informați să nege realizările intelectuale, iar în acest context înseși instituțiile democratice riscă să devină victimele populismului sau ale tehnocrației. Sfîrșitul competenței analizează acest fenomen și avertizează cu privire la pericolele care amenință stabilitatea și supraviețuirea democrației moderne în era informației.

 

Tom Nichols este profesor de securitate naţională la US Naval War College, profesor asociat la Harvard Extension School şi fost consilier în Senatul SUA. Este autorul mai multor volume despre politica externă a Statelor Unite şi securitatea internaţională, printre care The Russian Presidency: Society and Politics in the Second Russian Republic (1999), Eve of Destruction: The Coming Age of Preventive War (2008) şi No Use: Nuclear Weapons and US National Security (2013). În 2017 Politico Magazine l-a inclus printre primii 50 de gânditori ale căror idei influenţează politica şi viaţa publică americane. De acelaşi autor la Editura Polirom a mai apărut Sfârşitul competenţei. Discreditarea experţilor şi campania împotriva cunoaşterii tradiţionale (2019).

 

 Video: Interviu cu autorii despre carte

 

Cartea a apărut în România la Editura Polirom.

 

Info:

Titlul original: The Death of Expertise: The Campaign against Established Knowledge and Why it Matters
Ediția 2019, broșată
Traducător: Cristian Fulaş
Dimensiuni: 145 x 225
288 pagini
ISBN: 978-973-46-7624-8

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Branduri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related