Solidaritate feminină prin muzică – Oy u luzi chervona kalyna/ Călinul roșu din luncă

Solidaritate feminină prin muzică – Oy u luzi chervona kalyna/ Călinul roșu din luncă

Femeile românce cântă împreună pe 30 aprilie, pentru a-și manifesta solidaritatea cu vecinele din Ucraina. Este o inițiativă a Laviniei Petrariu, de a valorifica impactul videoclipului realizat în Lituania, pentru cântecul de rezistență ucrainean Oy u luzi chervona kalyna/ Călinul roșu din luncă.  Inspirate de această variantă, româncele au dorit să se alăture mișcării de solidaritate feminină prin muzică, printr-o versiune a lor, sub hashtag-urile #StandUpForUkraine și #WomenSingInSolidarity.

"Oi u luzi cervona calina" [transcriere fonetică], "The Red Viburnum in The Meadow" sau, în română, "Călinul roșu din luncă", este un cântec de rezistență ucrainean, scris în Primul Război Mondial. 

De la izbucnirea agresiunii în țara vecină, a devenit un prilej pentru oameni din întreaga lume de a-și manifesta solidaritatea pentru poporul ucrainean, înregistrându-l în diverse variante.

Totul a pornit de la Andrei Hlivniuc/Andriy Khlyvnyuk, solistul trupei Boombox, care s-a întors din turneu pentru a se înrola în armata ucraineană. El a publicat în martie pe Instagram o versiune proprie a cântecului, filmată în piața Sofiyskaya din Kiev.

Cea mai faimoasă prelucrare a fost realizată de Pink Floyd, sub numele Hey Hey Rise Up, pe 7 aprilie, în cadrul unei campanii de strângere de fonduri.

 

O altă interpretare emoționantă, cu care am rezonat puternic, a fost varianta înregistrată în Lituania, în piața Catedralei din Vilnius, având-o ca solistă pe Elizaveta Izmalkova, înconjurată de 300 de lituanience. 

Versiunea a fost postată pe 13 aprilie 2022, având ca hashtag de popularizare #StandUpForUkraine.  

Suntem un grup de românce care au citit cu nod în gât și durere în stomac știrile despre atrocitățile comise de soldații ruși și, de aceea, au dorit să ducă impactul acestui videoclip mai departe.

La inițiativa Laviniei Petrariu si pornind de la versiunea de mai sus, ne-am propus să realizăm o adaptare românească, cu la fel de mult accent pe feminin și înscrisă în aceeași linie regizorală, cu potențial de viralizare sub același hashtag, ca parte dintr-o mișcare.

În aceeași zi am creat un grup de facebook, menit să coaguleze forțele voluntarilor în acest sens. 15 zile mai târziu, suntem 340 de membri, nu doar membre. Beneficiem de sprijinul câtorva tați de fete sau pur și simplu profesioniști dispuși să contribuie cauzei de a ține sus spiritul ucrainean deja înalt.

Versiunea noastră va avea ca soliste o fetiță ucraineancă din Odesa (care de Paște a împlinit 9 ani), alături de mama sa, ambele refugiate din calea războiului – Zlata și Anya Zelinskaya.

Intenționăm să includem în videoclip o paralelă între violonista Vera Lytovchenko, aflată în acest moment într-un buncăr din Harkov și Andreea Runceanu, violonista noastră de la Amadeus. Este o imagine pe care noi o considerăm puternică și sperăm să avem toate condițiile de siguranță spre a o putea realiza.

Limbajul artistic unește destine, iar muzica este alinare, înfrățire și avânt.

Această unică strofă învățată și repetată alături de ele ne unește în dorința de pace și în speranța că totul este trecător, iar viitorul cât mai apropiat ne va permite să ne creștem copiii în liniște și siguranță.

Mai jos regăsiți transcrierea ei fonetică:

"Oi u luzi cervona calâna po-hâ-li-lasia
Ciohosi nașa slavna Ucraina za-ju-ri-lasia
Ha mî tuiu cervonu calânu pidimemo,
Ha mî nașu slavnu Ucrainu, hei-hei, rozveselimo!"

Sâmbătă (30 aprilie), la ora 14:00, ne întâlnim în Parcul Herăstrău, la intrarea dinspre metrou Aviatorilor. 

Vom purta accesorii galben-albastre sau elemente inspirate din cultura ucraineană.

Vă așteptăm în număr cât mai mare, cu versurile pe buze și cu spiritele sus!

Dorim să ne manifestăm susținerea pentru femeile din Ucraina, victime ale atrocităților sau fugite din calea acestora, departe de țara lor. La publicarea videoclipului, vom atașa conturile Uniți pentru Ucraina (cel mai eficient grup de voluntari, activ încă de la debutul războiului), făcându-l parte dintr-o campanie de strângere de fonduri.

Sperăm ca femei din alte țări solidare să se alăture demersului, creând propria lor versiune de susținere sub hashtagurile  #StandUpForUkraine și #WomenSingInSolidarity.

Echipa organizatorică
Lavinia Petrariu: inițiator și production manager, community manager, scenariu, comunicare, grafică
Crista Bilciu: regizor, scenariu, storyboard, montaj video, voce
Radu Gorgoș: director de imagine, cameraman, tehnică de filmare
Mihai Axinte: studio de înregistrări
Marius Sireteanu: dririjor și sunetist
Andi Cârlan, Mihaela Bălan + mulți alți voluntari dispuși să ajute: suport organizatoric

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related