Sóley: Când am început, eram foarte interesată de suprarealism, vise și povești de groază

Sóley: Când am început, eram foarte interesată de suprarealism, vise și povești de groază
Credit foto: Miluță Flueraș

Sóley Stefánsdóttir, pe numele de scenă simplu, Sóley, vine din nou în România, pe data de 3 iulie, când va susține un concert în club Control din București, organizat de Alternative Culture. Ultimul album al artistei islandeze, Mother Melancholia, a apărut anul trecut și de pe el ne va cânta câteva piese și la București, într-o formulă live, cu trupa formată din 3 membri.

Viața mea în ultimii 15 ani a fost foarte ocupată cu călătoriile, așa că, să fiu într-un singur loc timp de 2 ani a fost foarte liniștitor pentru mine și am învățat multe din asta, spune Sóley.

Pentru a ne familiariza și mai mult cu ea și felul în care își compune muzica, am stat de vorbă despre ritualurile ei muzicale, modul de lucru, videoclipuri, muzica pentru film, teatru sau reclame și realitățile scenei islandeze.

 

Bun venit înapoi în România

Salut! Vă mulțumesc că m-ați invitat din nou! Nu știu despre schimbări, dar sunt foarte încântată să vin și să fac din nou o plimbare în orașul vostru frumos!

 

Ce ai chef să faci în oraș prima oară

Ultima oară am ieșit la o cafea și a fost super bună! Am vrea să revenim în locul acela, dar dacă o să avem timp, aș vrea să vedem mai mult din oraș.

 

În ce formulă vei cânta aici

Vom fi trei, eu, Albert (bas, synth, casetofon, zgomote), Stína (viola) și vom cânta un amestec de cântece vechi și noi de pe albumul Mother Melancholia!

 

Efectele ultimilor ani

Am fost foarte norocoasă și mi-a plăcut cumva să lucrez la muzică în timpul pandemiei, aveam un studio a casă, așa că în fiecare zi aveam aceeași rutină și asta a fost uimitor! Viața mea în ultimii 15 ani a fost foarte ocupată cu călătoriile, așa că, să fiu într-un singur loc timp de 2 ani a fost foarte liniștitor pentru mine și am învățat multe din asta.

 

Temele pieselor tale

Când am început eram foarte interesată de suprarealism, vise și povești de groază și cred că încă mai sunt, dar pentru ultimul album Mother Melancholia am lucrat cu un personaj, mai mult conceptual. Totuși, este plin de suprarealism și poezie inspirată de vise, dar mi-a plăcut să creez acel personaj, așa că am putut să mă las pe mine deoparte pentru o vreme.

 

Cum e procesul creativ pentru tine

Lucrez aproape în fiecare zi la muzică. În diferite proiecte, desigur, dar când fac un album îmi place să lucrez dimineața devreme (s-a schimbat după ce am avut un copil!) cu o ceașcă de cafea bună, studioul meu este pictat într-o culoare frumoasă galben închis și roșu și asta are un impact mare asupra energiei din studio.

Cu diferite proiecte, rutina este aceeași. Când lucrez în teatre și alte colaborări, procesul este, desigur, diferit, deoarece este într-un spațiu diferit. Este foarte frumos să ieși uneori din lumea solo și să colaborezi mai mult cu oamenii.

 

Ai transpus vreodată un vis într-o piesă?

Nu, nu cred că am făcut-o, dar mă gândesc des la asta! Uneori te trezești și ești ceva de genul: „wow, asta a fost intens, trebuie să folosesc asta”, dar apoi, când m-am ridicat din pat, am uitat!

 

Cum e să îți compui și să produci singură muzica

Am făcut-o întotdeauna, așa că este singurul meu mod de a lucra! Îmi place. Desigur, la un moment dat în proces, duc proietul într-un studio mai mare, când trebuie să înregistrez tobe, coarde sau alte lucruri. Lucrul de una singură la începutul procesului și în timp ce scriu funcționează foarte bine pentru mine. Uneori ar fi frumos să am pe cineva care să apese REC când sunt așezată lângă pian, trebuie să mă mișc repede.

De obicei îmi fac producțiile singură, dar primesc comentarii bune și utile de la soțul meu și de la trupa mea. Deși îmi produc singură piesele, nu este treaba unui singur om să facă un disc!

 

Cântece în premieră, live sau în studio?

Cred că este plăcut să încerc melodiile live, dar mi-a fost clar dintotdeauna că aceste două lucruri sunt experiențe separate. Țin cont și de comentarii, dar depinde ale cui sunt :)

 

Sunrise Skulls cel mai recent videoclip oficial

A durat ceva timp ca acest cântec să ajungă la forma pe care mi-am dorit-o. Lucram cu loop-ul de acorduri al pianului / sintezatorului și am vrut ca piesa să crească în această secțiune intensă de instrumente cu coarde și solo de tobă. Cântecul nu are refren și formula nu este obișnuită, ca la un cântec pop. Piesa este prima de pe albumul Mother Melancholia și este cumva o introducere în lume, este despre pământ, femei și războaiele pe care le ducem pentru a ne păstra drepturile. Videoclipul a fost realizat de prietena mea Samantha Shay și rezultatul a fost abordarea ei asupra acestor subiecte despre care am vorbit cu ea.

 

Piese pentru film și reclame

Am făcut muzică pentru teatru în Islanda, ceea ce îmi place foarte mult. În prezent, lucrez la muzică și sunet pentru o piesă de teatru în Reykjavík City Theatre (unul dintre cele mai mari teatre din Islanda), care va avea premiera în septembrie.

Nu am intrat adânc în muzica de film, deoarece munca mea în ultimii 10 ani a fost să lansez albume și să fac turnee. Acum, după covid, chiar vreau să intru mai mult în munca de studio, să fiu mai mult acasă cu familia mea și să fac mai puține turnee. A fost o melodie compusă special pentru un film numit Fresh, care acum se difuzează pe Hulu, este o melodie numită „Citrus light”, compusă de mine, Sin Fang și Örvar de la múm. Mai era o melodie scrisă de mine, Sin Fang și Örvar, într-o reclamă de cartofi prăjiți McCain de anul trecut, haha. Este o afacere amuzantă:)

 

Scena muzicală islandeză

Ar trebui să veniți în Islanda și să experimentați pe propria piele! Este cu adevărat bogată și plină de trupe și muzicieni interesanți. Cel mai mare festival se numește Iceland Airwaves, care are loc în noiembrie. Există și alte tipuri de festivaluri, cum ar fi Dark Music Days, care este un festival de muzică clasică contemporană, cu cea mai interesantă muzică care se face în Islanda. Festivalul Extreme Chill este un alt festival care are loc la începutul lunii octombrie. Deci multă muzică și festivaluri, veniți în nord!

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related