Trei burse pentru lucrători culturali - începe recuperarea. Relansarea apelului: Spune-ne povestea ta despre epuizare

Trei burse pentru lucrători culturali - începe recuperarea. Relansarea apelului: Spune-ne povestea ta despre epuizare

Proiectul (burn)OUT s-a încheiat, demarează Recovery. Artistele Alina Ușurelu, Andreea Novac și Irina Marinescu, fondatoarele Developing Art, au lansat cele două proiecte pe tema epuizării și a recuperării după epuizare în tandem, cu activități care au loc până în septembrie 2022, la București, Cluj, Iași, Socolari și Timișoara.

Recovery începe cu acordarea a trei burse de relaxare aproape de natură pentru lucrătorii culturali epuizaţi, care ne împărtăşesc, anonim și confidențial, povestea lor despre burnout. Bursele sunt pentru doi lucrători culturali independenţi şi unul care lucrează într-o instituție publică. Ele se vor desfășura între 26 și 28 august, în localitatea Socolari, la 6 km de Cheile Nerei. Bursierii vor primi cazare și masă pentru cele trei zile la Casa Thea, într-o  gospodărie bănățeană unde generații au trăit în ritmul satului și al naturii, acum o pensiune dedicată și artei și culturii. Locul a fost ales pentru că se potrivește cu subiectul cercetării pe care o propune proiectul. Artistele, alături de colaboratoarele lor, socioloaga Fidelie Kalambayi, psihoterapeuta Mihaela Vechiu și artista Gabriela Conçalves, vor identifica resurse naturale pentru recuperare, prin integrarea corpului și psihicului în natură. Developing Art va organiza studiouri deschise, unde cei trei bursieri vor beneficia de o mini rezidență, pentru a crea conexiuni veritabile și a oferi un context propice recuperării. Apoi, pe 28-30 august, la Timișoara, la Teatrul Basca, artistele Developing Art vor susține fiecare un atelier de dans cu publicul și cu artiști din capitală europeană a culturii 2023.

Cei care doresc să beneficieze de cele trei burse anunțate trebuie să completeze un formular cu povestea proprie despre epuizare şi să menționeze la punctul 11 din formular profesia şi dacă lucrează independent sau într-o organizație sau instituție. Selecţia bursierilor se va face cu random.org/lists. Formularul se poate completa până la 7 august (termen extins, inițial 1 august 2022). Rezultatele selecției vor fi anunţate pe pagina de Facebook pe 9 august 2022.

Credit foto: Tamás Márkos

Iată câteva citate extrase din mărturii primite până în acest moment: „(Simțeam) presiunea continuă de a produce în prezent cât de mult.”, „Burnoutul emoțional m-a dus direct la spital.”, „mantra workworkwork”, „O parte din mine was riding the sweet drug of burnout.”, „Eram pe pilot automat”, „alcool, substanțe stimulante interzise, multă cafea și multă cola, multe țigări”, „Eram stoarsă de orice emoție și plină până peste cap, în același timp.”, „Nu puteam să adorm din pricina gândurilor.”, „Îmi foloseam corpul ca pe o mașină.”, „Plângeam de la durerea fizică și de la frustrarea, disperarea că m-am adus în situația asta și nu intenționam să scap de ea prea curând.”, „Nici nu mă simțeam obosită, doar nu mai puteam să fac nimic”.

Developing Art (developingart.org) crează proiecte culturale interdisciplinare care au ca priorități dansul contemporan, mixed media, educația, cercetarea și artele vizuale.

Artistele Alina Ușurelu, Andreea Novac și Irina Marinescu, fondatoarele Developing Art, lansează două proiecte în tandem pe tema epuizării și a recuperării după epuizare: (burn)OUT și Recovery au loc din martie până în septembrie 2022 în București, Cluj, Iași, Socolari și Timișoara. Artistele colaborează cu psihologi, sociologi, artiști și cu publicul pentru a investiga cauzele epuizării și metode de recuperare, folosind și canalizând experiența coregrafică, expertiza invitaților și experiențele personale, în contextul în care nevoia de instrumente pentru a face față epuizării este din ce în ce mai acută, nu doar în sectorul cultural independent.

Începând cu anii 90, satul Socolari a fost transformat de artiști. Aproape toata paleta artistică este reprezentată în Socolari: pictori, sculptori, restauratori, scriitori, regizori, actori, muzicieni. Istoria și localizarea sa, în județul Caraș-Severin, la 70 de km de Reșița și la 120 de km de Timișoara îl fac un loc ideal pentru organizarea unor rezidențe și programe dedicate dezvoltării proiectelor culturale.

Teatrul Basca este un spațiu de cercetare teatrală contemporană, unde se spun povești despre lume, realitate și oamenii din ea. Echipa face proiecte comunitare și artistice, într-un spațiu deschis tuturor, unde fiecare își poate împărtăși poveștile. „Fluturii sunt liberi” produs de Teatrul Basca este primul spectacol de teatru din Timișoara accesibilizat pentru persoane cu diverse dizabilități (de auz, de văz), fiind îmbogățit în acest sens cu descriere narativă și interpretare mimico-gestuala. Spectacolul a fost premiat la Gala Premiilor UNITER 2021.

„(burn)OUT” și „Recovery” sunt două proiecte co-finanţate de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectele nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri (burn)OUT: Unfold Motion, Casa Tranzit, Teatrul din Stejar, tranzit.ro, Areal
Partener Recovery: Teatrul Basca
Parteneri media: IQads, ISCOADA, Zeppelin, bookhub.ro, noi3.life, Radio România Cultural, Observatorul cultural, Ziarul Metropolis, Modernism, DOR, AGERPRES

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related