Recovery la Socolari și Timișoara. Cercetare artistică și ateliere de creație, mișcare și dans, despre recuperare

Recovery la Socolari și Timișoara. Cercetare artistică și ateliere de creație, mișcare și dans, despre recuperare

În perioada 26 - 31 august 2022, în continuarea proiectului (burn)OUT, artistele Irina Marinescu, Andreea Novac, Eza (Alina Ușurelu), psihoterapeuta Mihaela Vechiu, sociologa Fidelie Kalambayi și artista portugheză Gabriela Conçalves invită publicul la prezentarea cercetării artistice pe tema recuperării pe care au inițiat-o în cadrul proiectului Recovery (Recuperare) și la o serie de trei ateliere de creaţie rezultate în urma acestei cercetări.

Prezentarea, denumită Dezleșinare și alte plăceri (ne)vinovate, are loc în format de studio deschis la Casa Thea, în Socolari, iar atelierele, denumite Ateliere ușoare despre lucruri grele. Creație, mișcare și dans la Teatrul Basca vor avea loc la adresa din Str. Ion Mihalache nr. 2, Piața Traian, Timișoara.

Suntem în rezidența Recovery de la Socolari, un loc pe care ne este greu să îl descriem în cuvinte fără efuziuni. Aici vom avea prezentările de final de proiect împreună cu partenerele noastre într-ale recuperării: Fidelie Kalambayi, Mihaela Vechiu și Gabriela Conçalves. Apoi plecăm la Timișoara pentru atelierele bazate pe cercetarea noastră. Printre altele, aici ne-am plimbat prin păduri, ne-am îmbăiat în lacuri de munte și în Nera, ne-a prins ploaia și ne-a udat până la piele, am discutat cu localnici, am citit și am făcut fotografii, așa încât cercetarea noastră vorbește și despre cât de bine a fost și despre cât de important este să-ți fie bine, măcar din când în când.” declară artistele Developing Art.

Programul se desfășoară astfel:

La Socolari
vineri, 26 august, 20:30 - 22:00 Seară de poezie cu Eza, Gabriela Conçalves şi Zsolt Szabó
sâmbătă, 27 august, 10:30 - 15:00 Traseu Performativ pe Valea Mare (Ilidia) cu artistele Gabriela Conçalves și Eza
sâmbătă, 27 august, 20:00 - 21:00 Tipuri de odihnă cu Andreea Novac (coregrafă) și Fidelie Kalambayi (socioloagă)
sâmbătă, 27 august, 21:20 - 22:30 Cântece de leagăn și râs cu Irina Marinescu (performer), Mihaela Vechiu (psihoterapeută) și Zsolt Szabó

La Timișoara
luni, 29 august, 19:00 - 21:00, Energie și epuizare, atelier de dans contemporan cu Irina Marinescu
marți, 30 august, 19:00 - 21:00, Landscapes of the wild. Landscapes of mythology. Landscapes of recovery,  atelier de creație cu Eza
miercuri, 31 august, 19:00 - 21:00, Tipuri de odihnă, atelier de explorare prin dans și mișcare cu Andreea Novac

Biletele pentru atelierele de la teatrul Basca se pot achita la intrare. Înscrierea se face pe baza completării unui formular.

Costul pentru un atelier este 50 de lei sau 120 de lei pentru toate cele trei ateliere.

Developing Art (developingart.org) crează proiecte culturale interdisciplinare care au ca priorități dansul contemporan, mixed media, educația, cercetarea și artele vizuale.

Artistele Alina Ușurelu, Andreea Novac și Irina Marinescu, fondatoarele Developing Art, lansează două proiecte în tandem pe tema epuizării și a recuperării după epuizare: (burn)OUT și Recovery au loc din martie până în septembrie 2022 în București, Cluj, Iași, Socolari și Timișoara. Artistele colaborează cu psihologi, sociologi, artiști și cu publicul pentru a investiga cauzele epuizării și metode de recuperare, folosind și canalizând experiența coregrafică, expertiza invitaților și experiențele personale, în contextul în care nevoia de instrumente pentru a face față epuizării este din ce în ce mai acută, nu doar în sectorul cultural independent.

Începând cu anii 90, satul Socolari a fost transformat de artiști. Aproape toata paleta artistică este reprezentată în Socolari: pictori, sculptori, restauratori, scriitori, regizori, actori, muzicieni. Istoria și localizarea sa, în județul Caraș-Severin, la 70 de km de Reșița și la 120 de km de Timișoara îl fac un loc ideal pentru organizarea unor rezidențe și programe dedicate dezvoltării proiectelor culturale.

Teatrul Basca este un spațiu de cercetare teatrală contemporană, unde se spun povești despre lume, realitate și oamenii din ea. Echipa face proiecte comunitare și artistice, într-un spațiu deschis tuturor, unde fiecare își poate împărtăși poveștile. „Fluturii sunt liberi” produs de Teatrul Basca este primul spectacol de teatru din Timișoara accesibilizat pentru persoane cu diverse dizabilități (de auz, de văz), fiind îmbogățit în acest sens cu descriere narativă și interpretare mimico-gestuala. Spectacolul a fost premiat la Gala Premiilor UNITER 2021.

(burn)OUT și Recovery - Proiecte ale Asociaţiei Developing Art

„(burn)OUT” și „Recovery” sunt două proiecte co-finanţate de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectele nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri (burn)OUT: Unfold Motion, Casa Tranzit, Teatrul din Stejar, tranzit.ro, Areal
Partener Recovery: Teatrul Basca
Parteneri media: IQads, ISCOADA, Zeppelin, bookhub.ro, noi3.life, Radio România Cultural, Observatorul cultural, Ziarul Metropolis, Modernism, DOR, AGERPRES

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related