Film mut și experiment sonor la Rezidența9

Film mut și experiment sonor la Rezidența9

În perioada 8-29 septembrie, Image and Sound lansează programul Fictitious Nonfiction – proiecții de film mut și muzică live – prezentând publicului patru grupaje tematice de filme documentare și de ficțiune realizate în anii 1913-1940, curatoriate de criticul de film Călin Boto și adaptate sonor de artiștii Dan Michiu, Irinel Anghel, Andrei Raicu și Mihaela Vasiliu. Evenimentele se vor desfășura în fiecare joi, ora 20, în aer liber la Rezidența9 (str. I.L. Caragiale, nr. 32).

Irinel Anghel, credit foto: Roza Zah (Ask Annie 2022)

Andrei Raicu - live performance at SIMULTAN Festival 2021, credit foto: Andreea Săsăran

Mihaela Vasiliu, credit foto: Andreea Badea (Glamour)

Proiectul Fictitious Nonfiction urmărește reactivarea arhivei românești de film mut și fără sunet, dar și susținerea scenei contemporane de muzică experimentală. Cu sprijinul Arhivei Naționale de Filme, șase scurtmetraje incluse în program au fost digitalizate pentru prima oară, de asemenea, a fost remasterizat filmul istoric „Ecaterina Teodoroiu” (Ion Niculescu-Brună, 1931).

 SÂMBĂTA LEJERĂ  ZECE mini-concerte, 2018, credit foto: Vlad Dudu 

„Fictitious Nonfiction, proiectul de acum, a început cu mult înainte să ne dăm seama, poate pe când ne mira finalul primului lungmetraj românesc de ficțiune – Independența României (1912) – tocmai prin cele două minute de filmare documentară a paradei de 10 mai din 1912. La fel și imaginile medicale, de microscop, strecurate în melodrama transilvană a lui Jenő Janovics, Din grozăviile lumii (1920). Dintr-o vizionare într-alta am ajuns să cercetăm un delasineînțeles al istoriei cinemaului timpuriu, acea neclaritate dintre ficțiune și documentar: dintre înscenarea și mizanscenarea faptului, dintre ce vede și ce vrea să vadă camera de filmat. Astfel au prins contur patru calupuri tematice foarte diferite între ele, compuse din unele scurtmetraje fățiș fidele conceptului curatorial și întregite de altele mai degrabă lăturalnice acestuia, însă centrale ideii, „poveștii”. Căci și noi – fie curatori, fie compozitori – spunem povești folosindu-ne de asemenea ready-made-uri cinematografice venite de departe; în fapt, inevitabila ficțiune nu stă doar în ce a vrut camera să vadă, ci și în ce vrem noi să fi văzut la vremea ei. Sau să fi auzit.”, Călin Boto.

Călin Boto, credit foto: Petre Fall (Short Sounds 2021)

Program:

8.09,  REGULILE JOCULUI (1913-1940) – documentare sportive, live Dan Michiu.
15.09, AFECȚIUNI FOTOSENSIBILE (1931) – documentare medicale, live Irinel Anghel.
22.09, OAMENII MUNCII (1914-1939) – documentare publicitare și industriale, live Andrei Raicu.
29.09, CADRE MILITARE (1914-1931) – documentare de actualitate și film de ficțiune, live Mihaela Vasiliu.

Proiecțiile vor fi urmate de discuții cu invitați, critici și istorici de film, dar nu numai. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile (45).

Proiect realizat de Image and Sound în parteneriat cu Rezidența9, Arhiva Națională de Filme, PRISMA Film.
Parteneri media: Telekom Electronic Beats, Revista Zeppelin, Radio România Cultural, IQads, Cinefilia, FILM MENU, Films in Frame.

Proiect cultural co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național, Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022 și Uniunea Cineaștilor din România.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related