8 producții de succes poloneze la prima ediție în România a VISTULA FILM FESTIVAL – Festivalul Filmului Polonez ce debutează astăzi, 22 septembrie, la Cinema Muzeul Țăranului din București

8 producții de succes poloneze la prima ediție în România a VISTULA FILM FESTIVAL – Festivalul Filmului Polonez ce debutează astăzi, 22 septembrie, la Cinema Muzeul Țăranului din București

8 producții de succes poloneze la prima ediție în România a VISTULA FILM FESTIVAL – Festivalul Filmului Polonez ce debutează astăzi, 22 septembrie, la Cinema Muzeul Țăranului din București. Intrarea la toate proiecțiile din cadrul festivalului este liberă.

Festivalul Filmului Polonez ce poartă numele celui mai lung râu din Polonia - VISTULA – este organizat de Fundația Wspieram și co-organizat în România de Mirona Radu și Fundația ABI. Opt producții de succes poloneze pot fi văzute la prima sa ediție organizată la Cinema Muzeul Țăranului în perioada 22-25 septembrie. Intrarea la proiecții este liberă în limita locurilor disponibile.

Vistula își începe cursul în munți, în sudul Poloniei, iar izvoarele sale discrete se transformă într-un mare râu care curge prin 75 de localități, inclusiv cele mai mari orașe poloneze: Cracovia, Varșovia, Toruń, Płock, Bydgoszcz și Gdańsk. Asemenea faimosului râu, Festivalul de Film Polonez "Vistula", care a avut loc pentru prima dată în 2008, până anul trecut acoperea câteva zeci de orașe și peste zece țări din Europa și Asia.

Malgorzata Szlagowska-Skulska , directorul festivalului, va fi prezentă la deschiderea ce va avea loc în această seară, joi, 22 septembrie, la ora 19:00 la Cinema Muzeul Țăranului, și va preceda proiecția curajosului film „Nu lăsa urme” în regia lui Jan P. Matuszyński. Filmul a fost prezentat anul trecut în competiție la Festivalul de Film de la Veneția unde a fost recompensat cu Premiul „Bisato d`Oro”.

"Cu plăcere observ interesul pentru filmul polonez, manifestat din partea locuitorilor Turciei, Azerbaidjanului, Kazahstanului, Uzbekistanului, Croației, Serbiei. Anul trecut am extins lista țărilor vizitate de noi, adăugând Albania și Bangladesh, Vietnam și Coreea de Sud. Așteptăm cu nerăbdare proiecțiile de film în România. În fiecare an ne străduim ca programul să fie cât mai divers din punct de vedere tematic și al genului. Repertoriul va include cele mai recente producții poloneze, premiate atât la festivaluri poloneze, cât și internaționale.", Małgorzata Szlagowska-Skulska, Directorul Festivalului de Film Polonez „Vistula”.              

"Un film care merită atenție cred că este «Alți Oameni», în regia Aleksandra Terpińska, un poem stradal, un muzical urban care se petrece în Varșovia zilelor noastre și care are ca protagonist un delincvent  și un rapper în devenire ce încearcă cu disperare să fugă de singurătate. Filmul se bazează pe cartea scriitoarei poloneze Dorota Maslowska, care a fost salutată de critici ca fiind o voce importantă a generației mileniului.", Mirona Radu, Coordonator în România.              

O producție polono-suedeză în regia lui Magnus von Horn, filmul „Transpirație” este o poveste ce prezintă trei zile din viața Sylwiei Zając, o antrenoare de fitness, a cărei prezență în rețelele de socializare i-a conferit statutul de celebritate. Cu toate acestea, când este acasă și oprește telefonul, este complet singură. În decurs de trei zile, fata va descoperi în mod neașteptat partea întunecată a popularității sale și, în același timp, va cunoaște adevărata apropiere.

Drama „Nu plâng niciodată” în regia lui Piotr Domalewski este povestea călătoriei unei adolescente rebele, interpretată magistral de debutanta Zofia Stafiej, care merge în Irlanda pentru a aduce în Polonia rămășițele tatălui ei.

Din program nu vor lipsi nici comediile. Va fi prezentată confruntarea dintre două lumi în timpul petrecerii de nuntă în filmul „Socrii” de Jakub Michalczuk. Filmul „Amatorii” al Iwonei Siekierzyńska prezintă un grup de teatru format din actori cu dizabilități intelectuale, care lucrează la o nouă piesă – o adaptare a lui „Zorba Grecul”.

Pe lângă filme de ficțiune, repertoriul va include și un documentar: "Filmul din apartament" de Paweł Łoziński. De pe balconul său, regizorul privește oamenii. Autorul îi abordează și le adresează întrebări despre cum se descurcă aceștia în viață.

Programul producțiilor recente poloneze va fi completat de un remarcabil film clasic. Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la nașterea regizorului polonez Jerzy Kawalerowicz. Cu această ocazie, va fi proiectat „Trenul de noapte”, unul dintre cele mai bune filme ale sale. Un studiu psihologic cameral, care pătrunde în stările emoționale intime ale unor persoane ce petrec noaptea împreună în compartimentul unui vagon de dormit. Absorbiți de propriile drame, personajele filmului sunt singuratici în propriul interior. Un film despre „foamea de sentimente”, după cum spunea însuși autorul. 

Finanțator: Institutul de Film Polonez
Organizator: Fundația Wspieram
Co-organizator România: ABI Fundație
Coordonator proiect România: Mirona Radu
Parteneri: Muzeul Național al Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului
Parteneri media România: Agerpres, Radio România Cultural, Zile și Nopți, IQads, LiterNet.ro, Cinemap, Filme-cărți.ro, MovieNews, Cinefan.ro, MunteanuRecomandă, CineGhid, Smark, Newsweek, @FILM.

Program:

Joi, 22 septembrie
19:00 Gala de Deschidere Vistula Film Festival - Festivalul Filmului Polonez
NU LĂSA URME, regie Jan P. Matuszyński, dramă, Polonia, 2021, 160 min, 16+
Vineri, 23 septembrie
18:30 AMATORII, regie Iwona Siekierzyńska, dramă, comedie, Polonia, 2020, 95 min, 12+
20:30 ALȚI OAMENI, regie Aleksandra Terpińska, dramă, Polonia, 2021, 106 min, 18+
Sâmbătă, 24 septembrie
16:30 TRENUL DE NOAPTE, regie Jerzy Kawalerowicz, psihologic, Polonia, 1959, 93 min, 12+
18:30 SOCRII, regie Jakub Michalczuk, comedie, dramă, Polonia, 2021, 82 min, 16+
20:30 TRANSPIRAȚIE, regie Magnus von Horn, Polonia, Suedia, 2020, 106 min, 18+
Duminică, 25 septembrie
17:00 FILMUL DIN APARTAMENT, regie Paweł Łoziński, documentar, Polonia, 2021, 100 min
19:30 Gala de închidere Vistula Film Festival - Festivalul Filmului Polonez
NU PLÂNG NICIODATĂ, regie Piotr Domalewski, dramă, Polonia, 2020, 96 min, 16+

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

SectiuneBranded


Related