Agenda 2030 în România

Agenda 2030 în România

Asociația A.R.T. Fusion a lansat un raport prin care ne propunem să prezentăm o imagine de ansamblu asupra modului în care Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă este implementată în România, la șapte ani de la adoptarea acestui amplu program de acțiune globală, evidențiind aspectele referitoare la implicarea autorităților publice locale și operaționalizarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă – SNDD pe plan local.

Raportul este parte a proiectului „Viitor prin Acțiune”, ce are ca scop stimularea procesului de participare activă în demersul de luare al deciziilor, la nivel local și regional din România referitoare la Agenda 2030, prin creșterea gradului de responsabilitate activă a tinerilor, liderilor de tineret și profesorilor din România în ceea ce privește sustenabilitatea și schimbarea climatică.

Ne-am propus, prin intermediul acestui material, să evidențiem importanța Agendei 2030 nu doar dintr-o perspectivă teoretică, ci să vedem cum arată realitatea din teren, cum sunt corelate măsurile și politicile locale cu SNDD, care sunt provocările, dar și cum pot fi îmbunătățite lucrurile la nivel local. Ne dorim ca acest demers să fie un punct de plecare în procesul de monitorizare al măsurilor luate la nivel local, scopul nefiind acela de a critica ceea ce nu s-a putut realiza, ci de a găsi cele mai bune soluții pentru a sprijini realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă – ODD, așa cum au fost agreate și de țara noastră.

Credem în importanța parteneriatelor și suntem convinși/convinse că o abordare participativă, de tip multi-actor, va aduce mai multă valoare în comunitate. Un plan atât de ambițios are nevoie de o mobilizare pe măsură și de implicarea consistentă a tuturor factorilor de interes, dar și a cetățenilor. Tranziția verde, tehnologiile digitale, realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă au nevoie de un set de politici și de o guvernanță adecvate.

Acest raport a fost redactat de către Adriana Zaharia, expertă în dezvoltare durabilă, analizând informațiile primite de la autorități locale, solicitate în baza Legii 544/2001.

Pentru noi, la nivel de echipă de proiect, este important să vorbim mai mult despre implicarea autorităților publice locale și despre alocarea necesară de resurse și eforturi din partea lor (resursă umană, investiții în infrastructură, achiziții verzi în general) în ceea ce privește implementarea Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. De asemenea, raportul ne arată că este posibil ca aceste obiective să fie implementate așa cum trebuie, pentru că arată și modele de bună practică în anumite localități. Mai exact, acolo unde există voință din partea autorităților locale, sunt posibile rezultate foarte bune.

Acest comunicat de presă face parte din proiectul „Viitor prin Acțiune”.

Proiectul „Viitor prin Acțiune” este derulat de Asociația A.R.T. Fusion, în parteneriat cu  Organizația Națională Cercetașii României și Fundația Noi Orizonturi, cu sprijinul Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este stimularea participării active în procesul de luare a deciziilor la nivel local și regional din România referitoare la Agenda 2030.

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO - Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 de euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related