Prima micro-berărie artizanală din Capitală reușește să acceseze fonduri europene în cadrul unui program finanțat de Uniunea Europeană

Prima micro-berărie artizanală din Capitală reușește să acceseze fonduri europene în cadrul unui program finanțat de Uniunea Europeană

La finalul anului trecut, Oriel Beer au finalizat cu succes primul lor proiect din cadrul unui program Erasmus+, pentru care au obținut finanțarea unui grant de 60.000 euro care a ajutat la specializarea celor doi tineri berari români, Ioana Coca și Laurențiu Mândrilă, fondatori și asociați Oriel Beer.

„Ascomycota – Innovative yeast cultivation from Belgium to Romania” sau Project AYCBR, numele proiectului din categoria Parteneriate de mică anvergură, Vocational Educational Training, a avut drept obiectiv principal îmbogățirea cunoștințelor tehnologice, specializarea berarilor privind recoltarea și cultivarea de drojdii sălbatice din Belgia, aducerea drojdiilor în România pentru brasarea unei beri, într-un parteneriat româno-belgian și, bineînțeles, educația tinerilor berari și a comunității din România, deschizând noi orizonturi în acest domeniu.

Activitățile principale desfășurate în cadrul proiectului au fost:

  • Curs practic de formare și învățare a procesului de recoltare a drojdiilor sălbatice din natură desfășurat în Oudenaarde, Belgia, cu participarea Oriel Beer și HopSaSam;
  • Brasarea (producerea) unei beri în România, o colaborare între cei doi parteneri, în care s-a folosit drojdia recoltată, analizată și înmulțită de Laboratorul KU Leuven University;
  • Curs de informare pentru comunitatea de berari amatori și profesioniști din România susținut de un specialist biochimist belgian, Koen Van Lancker – co-fondator & berar la Brouwerij t’Verzet, primul de acest fel organizat vreodată;
  • Un stagiu de pratică pentru un grup țintă la fabrica Oriel, prin care tinerii învață toate procesele fabricării berii.

Prin prisma acestui proiect, aplicabilitatea lui crește nu doar în domeniul berii artizanale. De la specializarea tinerilor berari, la economia circulară prin care grânele folosite la producția berii au fost folosite ulterior la producția de pâine artizanală cu maia la brutăria Grain Trip și până la deschiderea unei noi sfere în aria muncii, prin care tinerii ajung să lucreze în berării artizanale, afaceri mici tot mai prospere în România.
Oriel Beer își dorește ca ideea acestui proiect să rămână în continuare activă, drojdiile recoltate vor fi depozitate la o bancă de drojdii din Danemarca, iar cunoștințele acumulate despre drojdii și fermentație vor avea aplicabilitate și în alte domenii adiacente, ca producția de pâine, sosuri artizanale sau alte produse fermentate. Berea fermentată cu drojdiile sălbatice se va lansa la mijlocul anului 2023 în ambele țări.

 

Oriel Beer este o micro-berărie din București, lansată în Decembrie 2017, specializată în producția berilor artizanale, de specialitate, de inspirație belgiană, beri cu fermentație mixtă și beri învechite perioade îndelungate în butoaie de stejar. Încă de la începuturi, Oriel Beer a atras atenția comunității internaționale, fiind aleasă cea mai bună micro-berărie artizanală din România în 2018, urmând premii la competiții din Germania, Anglia, Spania și Statele Unite. HopSaSam este o micro-berărie belgiană din Oudenaarde, fondată de Sam Vanderstraeten, care produce de 10 ani beri experimentale apreciate și premiate internațional, creând rețete inedite. Cea mai premiată bere a lui, NONNIVERSAIRE, maturată în butoaie de stejar de la Calvados (distilat de mere din Normandia) a câștigat medalia de aur la cea mai importantă competiție din Belgia, Brussels Beer Challenge.

Colaborarea dintre cele două berării nu este una recentă. În 2019 au lansat prima bere de stil Belgian Tripel cu ingrediente aduse din Belgia, maturată în butoaie de la țuică românească.

Project AYCBR s-a bucurat până acum și de apreciere internațională la cel mai mare festival de profil din Italia, Eurhop, cât și de aprecierea stimabililor ambasadori și reprezentanți ai Uniunii Europene, prezenți la Oriel în cadrul ediției a XV-a a Caravanei „Da, ne pasă!”, organizată de Reprezentanța Comisiei Europene în România, în parteneriat cu Ambasada Republicii Cehe în România.

De asemenea, în luna Decembrie, Oriel Beer a fost premiată de către Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, în cadrul Conferinței Naționale „Perspective, Învață și dă mai departe” pentru succesul proiectului avut.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related