Metaversul. Și modul în care va revoluționa totul - Matthew Ball | Editura Publica, 2023

Metaversul. Și modul în care va revoluționa totul - Matthew Ball | Editura Publica, 2023

Termenul „metavers” e pomenit subit, peste tot, de la prima pagină a ziarelor naționale la ultimele tendințe în modă și la planurile celor mai puternice companii din istorie. El modelează deja platformele politice ale guvernului SUA, ale Uniunii Europene și ale Partidului Comunist Chinez.

Dar ce este, mai precis, metaversul? După cum explică teoreticianul deschizător de drumuri și investitorul în fonduri de investiții cu capital de risc Matthew Ball, este o rețea interconectată și persistentă de lumi virtuale 3D, care în cele din urmă va servi drept portal către majoritatea experiențelor online și, totodată, va sta la baza unei bune părți a lumii fizice. Decenii la rând, astfel de idei au fost limitate la literatura SF și la jocurile video, dar acum sunt pe cale să revoluționeze toate industriile și posturile, de la finanțe și sănătate la educație, produse de larg consum, planificare urbană, întâlniri romantice și foarte multe altele.

Purtându-ne într-un tur extins al „internetului viitorului”, Ball demonstrează că multe proto-metaversuri există deja, cum ar fi Fortnite, Minecraft și Roblox. Și totuși acestea oferă doar o imagine sumară a ceea ce va urma. Ball prezintă o definiție cuprinzătoare a metaversului, apoi explică tehnologiile care îl vor alimenta – și descoperirile care vor fi necesare pentru a-l realiza pe deplin. El discută dificultățile de guvernanță pe care le implică metaversul; investighează rolul Web3, al blockchainurilor și al NFT-urilor – și prezice câștigătorii și perdanții metaversului. Cel mai important, examinează multe dintre aplicațiile aproape nelimitate ale metaversului.

Internetul nu va mai fi ceva aflat la distanță, ci ne va înconjura, iar mare parte din viața, munca și timpul liber ni le vom petrece în metavers. Aducând claritate și autoritate unui concept frecvent neînțeles, Ball prevede valori noi de trilioane de dolari și o remodelare radicală a societății.

"Ball este de multă vreme unul dintre cei mai interesanți scriitori care analizează schimbările tehnologice și culturale care au stat la baza apariției metaversului, iar noua sa carte, Metaversul și modul în care va revoluționa totul, oferă o relatare informativă cu privire la direcția în care se îndreaptă existența noastră online. Autorul știe despre ce vorbește și, poate și mai important, știe când profeții entuziaști ai noii ere digitale aruncă fumigene… Dacă ghidul lămuritor al lui Ball ne învață ceva și anume că există un viitor strălucit pentru cei care construiesc metaversul – atunci poate că este timp pentru noi, ceilalți, să ne pregătim."
Paul Dicken, Los Angeles Review of Books

"Pentru actuala generație emergentă, metaversul va fi o extensie psihologică perfect naturală a tot ceea ce a cunoscut până acum. Pentru noi, ceilalți, care în curând vom avea nevoie să recuperăm decalajul, cartea lui Ball este cel mai bun curs rapid de care dispunem."
Kit Wilson, The Times

"O explicație solidă a unei „lumi virtuale 3D persistente – o rețea de experiențe și dispozitive, instrumente și infrastructuri interconectate, mult dincolo de simpla realitate virtuală”… Unul dintre cei mai importanți experți în metavers, autorul definește și demistifică ceea ce încă nu s-a materializat, încurajându-i pe cititori să își suspende neîncrederea și, în schimb, să ia în considerare conceptul așa cum au făcut-o în primele lor interacțiuni cu inovațiile tehnologice, cum ar fi ecranele tactile, magazinele de aplicații și Zoom… Cititorii vor dobândi o perspectivă fără precedent asupra unui aspect altfel izolat al lumii tehnologiei."
Kirkus Reviews

"O privire provocatoare pentru minte asupra intersectării în continuă evoluție dintre tehnologie, societate, natură umană și creativitate. Ghidul lămuritor al lui Matthew Ball este o lectură obligatorie pentru toți creatorii și companiile care pornesc în călătoria lor spre noua frontieră care este metaversul. O lume nouă, modelată de indivizi și condusă de experiențe sociale incredibile, abia a început."
Kenichiro Yoshida, director executiv al Sony

"Cartea lui Matthew Ball e un ghid esențial pentru fundamentele strategice, tehnice și filosofice ale acestui mediu nou și care evidențiază oportunitatea construirii unui sistem deschis tuturor, pentru a nu cădea în capcana unei noi grădini împrejmuite în care au acces doar cei mai puternici din domeniul tehnologiei."
Tim Sweeney, CEO și fondator Epic Games

"O declarație clară despre un fenomen emergent care ar putea modela lumea digitală, economia globală și chiar modul în care gândim."
Derek Thompson, autorul cărții Creatorii de hituri

"Metaversul este un termen la modă, însă puțini îl pot explica. Matthew Ball prezintă comprehensiv potențialul și, la fel de important, provocările în realizarea metaversului și modul în care acesta se încadrează în evoluția tehnologică. Această carte separă faptele de ficțiune și ar trebui să fie lectură obligatorie pentru oricine vrea să înțeleagă oportunitățile metaversului."
Reed Hastings, cofondatorul Netflix

Bestseller internațional
Cele mai bune cărți ale anului 2022: Amazon, The Guardian, Financial Times, Economist
Cele mai bune 10 cărți de tehnologie din 2022, Forbes
Cele mai bune cărți de tehnologie, Fast Company

 

Matthew Ball este directorul executiv al Epyllion și fostul director global de strategie al Amazon Studios. A scris pentru New York Times, The Economist și Bloomberg. Eseurile sale despre metavers au fost citite de milioane de ori și citate de lideri de la Epic Games, Facebook, Tencent și Coinbase. Ball își împarte timpul între Toronto, New York și Miami.

Prima sa carte, Metaversul și modul în care va revoluționa totul, a devenit bestseller internațional în scurt timp de la publicare.

 

Video: Interviu cu autorul despre carte

Cartea a apărut în România la Editura Publica.

 

Info:

Titlul original: THE METAVERSE: And How It Will Revolutionize Everything
Ediția 2023, paperback
Traducător: Constantin Vlad
Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
440 pagini
ISBN: 978-606-722-571-6

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Pozitii

Subiecte

SectiuneBranded


Related