Proiectul “albastru cer” găzduit la Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia - 12-27 august 2023

Proiectul “albastru cer” găzduit la Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia - 12-27 august 2023

Seria de expoziții din cadrul proiectului “albastru cer” este găzduită de către Centrul de Cultură “Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului”, în galeria Cuhnia. Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 12 august 2023, ora 15:00 și va fi precedat de o scurtă conferință de presă, de la ora 14:00. Expoziția va rămâne deschisă publicului până pe data de 27 august, putând fi vizitată de marți până vineri, între orele 10:00 și 18:00, iar sâmbătă și duminică până la 19:00.

Expozițiile din cadrul proiectul "albastru cer" fac parte dintr-un program ce are în prim plan promovarea arhitecturii vernaculare rurale din țară, dorind să pună în lumină elemente ale patrimoniului identitar rural vernacular din Transilvania prin prezentarea sub formă de artă plastică, fotografie și instalații audio-video. Tema principală în aceste expoziții este culoarea “albastru”, accentul fiind pus pe diverse nuanțe ale culorii, dar și pe legătura dintre cadrul construit și mediul natural înconjurător...

Totodată, proiectul de față este rezultatul unui proces de identificare a unor sate și spații care vor putea fi locul unor rezidențe artistice internaționale în anul 2024.

Propunerea curatorială este compusă din 3 expoziții și instalații foto-audio-video:

 - "frig", "dor" reunesc 24 de tablouri și 24 de schițe care ilustrează case și peisaje din satele Șona, Rășinari, Viscri, dar și o casă aflată la Muzeul Astra din Sibiu.
 - "Manifest pentru Patrimoniu", este formată din 13 printuri fotografice ale unor case din Șona, Alțâna, Daia, Roadeș sau Pelișor.

Daria Frunză - pictură în ulei pe pânză // dariafrunza.com - arhitect pasionat de pictură incă din copilărie. Este la a treia serie de expoziții dedicate patrimoniului, pe lângă cele dedicate Roșiei Montane și culelor oltenești

Credit foto: Carmen Magdalena

Claudiu Maier - fotografie, audio-video - mai degrabă organizator decât artist, aceasta fiind doar a doua sa expoziție. Experimentează cu arta digitală și diferite tehnologii și fotografiază din pasiune de peste 15 ani, dar mai degrabă cu scop documentar-personal.

Deși cele 3 expoziții sunt concepute separat în timp, ele se intersectează uneori în același spațiu fizic, satul Șona din județul Brașov fiind locul de legătură. Din acest motiv și datorită faptului că ambii artiști sunt voluntari în inițiative de salvare a patrimoniului, proiectul dorește să joace și rolul unei campanii de conștientizare asupra nevoii salvării patrimoniului construit aflat în pericol de degradare sau de dispariție și asupra nevoii de păstrare a acestui patrimoniu pentru generațiile viitoare, dar va avea și rolul unei campanii de strângere de fonduri pentru șantierul-școală de restaurare de la Șona, inițiat de Diana Iabrașu în cadrul inițiativei Albastru.ro și susținut de Asociația Monumentum prin Ambulanța pentru Monumente și de către pictorul Ștefan Câlția. Prin urmare, o parte din vânzarea tablourilor va fi distribuită către “Fondul Albastru”, creat special pentru “a proteja şi îngriji cât mai multe case cu arhitectură veche valoroasă de la sat”.

Organizator: Manifest Cultural
Parteneri: Centrul de Cultură “Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului”, Primăria Municipiului București
Parteneri media: Agenția de carte, Agerpres , Aici a stat, Amos News, Bookhub, Contacte Culturale, Evenimente Muzeale, Infocultural, IQads, Leviathan, Modernism, Onlinegallery, Propagarta, Radio România Cultural, Radio Trinitas, Revista Arhitectura, Romania pozitivă, Roportal, The Insitute, Timpul, Trinitas TV, Turism istoric, Zile și nopți
Sponsori: Orange Valley, Trikau.ro, Vitamin Aqua
Mulțumiri: Asociația Monumentum / Ambulanța pentru Monumente, Fundația Ștefan Câlția și Galeria Posibilă, Carmen Magdalena

“albastru cer” face parte dintr-un proiect mai larg - “Manifest pentru patrimoniu”, care s-a născut din dragostea față de patrimoniu și din dorința de a păstra și la un moment dat de a împărtăși frumusețea unor locuri dar și a sentimentelor care se nasc în jurul acestor locuri. Patrimoniul este efemer, exact ca orice lucru creat de către om, dar atunci cand dispare fizic, acesta poate fi oricând readus la viață fie prin (re)amintiri, fie prin povești care pot avea forme vizuale sau auditive.

În același timp, “Manifest pentru patrimoniu” este și un strigăt de ajutor și de revoltă, dar și realizarea faptului că există speranță.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related