Octavian Lup: Rolul muzicii este același dintotdeauna, comunicarea. Ea trebuie să fie medicament, încurajare, speranță, vindecare și răspuns

Octavian Lup: Rolul muzicii este același dintotdeauna, comunicarea. Ea trebuie să fie medicament, încurajare, speranță, vindecare și răspuns
Credit foto: Ionut Poptelecan

Octavian Lup a fost ”condamnat” să aleagă violoncelul la 7 ani și, chiar dacă nu se împăca prea bine cu regulile în primii ani de studiu, a învățat că muzica e parte din dezvoltarea lui continuă. Octavian a urmat cursurile de la Kronberg Academy din Germania și s-a perfecționat la Conservatorul Superior Național de Muzică din Paris. Este fondatorul orchestrei "New Hope" și mentor în programul Tinere Talente, care promovează tineri artiști talentați care nu-și pot dezvolta talentul din cauza lipsurilor materiale. 

”Relația mea cu muzica este într-o dezvoltare constantă. De fapt, este echivalentul dezvoltării și maturizării vieții mele. Nu le pot disocia, viața și muzica sunt într-un tandem armonizat perfect. Mai mult decât atât, când în viață sunt momente de criză, muzica este un refugiu și un aparat de îndreptat sufletul”, spune Octavian. 

Pe 25 octombrie 2023, de la ora 19:00, va avea loc cea de-a 14-a ediție a Concertului Regal caritabil. Fondurile strânse în urma Concertului Caritabil vor sprijini programul Tinere Talente prin care Fundația oferă burse de studiu celor mai talentați tineri artiști români. 

Povestim în continuare cu Octavian Lup despre muzică, muncă, studiu și experiența întâlnirii cu tinerii muzicieni în cadrul programului Tinere Talente. 

 

Relația cu muzica în copilărie 

Copilăria mea a fost cel puțin fericită. Am spart geamuri cu mingea, am fost urecheat că am ajuns după 10 seara și am cules cartofi la țară (asta fără prea multă plăcere). În familie se cânta; mama, tata, după ureche, dar foarte bine. Astfel, la 7 ani am fost ”condamnat” să aleg violoncelul, deși ținteam pianul ca fratele mai mare, care îl zdrăngănea deja de 3 ani. Totuși, am început să înțeleg ca violoncelul e ceva mai mult decât un “dulap” cu “botă”.

 

Declicul 

Declicul s-a produs după câțiva ani în care relația cu violoncelul și muzica erau în zona unor reguli care nu mereu îmi plăceau. Dar prin clasa a 5-a am început să simt ceea ce înseamnă să cânți din suflet și am înțeles, mai târziu, cât de important a fost că am reușit să sparg geamul cu piatra, fiindcă mai târziu aveam nevoie să fac haz de necaz prin intermediul muzicii.


Credit foto: Foto Experience

 

Cum priveai muzica la început. Cum o privești acum 

Relația mea cu muzica este într-o dezvoltare constantă. De fapt, este echivalentul dezvoltării și maturizării vieții mele. Nu le pot disocia, viața și muzica sunt într-un tandem armonizat perfect. Mai mult decât atât, când în viață sunt momente de criză, muzica este un refugiu și un aparat de îndreptat sufletul. Este un sentiment foarte împlinitor să ascult, în fiecare an, aceleași simfonii de Beethoven și să le găsesc tot mai frumoase și mai eliberatoare de sentimente greu de exprimat în cuvinte. Și când mă gândesc că aceasta e meseria mea, responsabilitatea mea și pasiunea mea...ce poate fi mai frumos?


Credit foto: Ionut Poptelecan

 

Experiența ta ca mentor în programul de Tinere Talente

Tinere Talente este unul dintre proiectele pe care le apreciez în mod deosebit. Înconjurați de oamenii din echipa programului, care iubesc ceea ce fac, tinerii bursieri au șansa să descopere un mediu propice dezvoltării lor. Pot să se descopere pe ei, să intre în contact cu oameni care sa îi ajute în parcursul profesional și să găsească suportul emoțional, logistic și chiar financiar pentru a-și împlini visele.


Credit foto: Foto Experience

 

De ce ai ales să te implici în acest program 

Eu sunt privilegiat să fiu parte a mentorilor, întrucât bursierii, aleși atât pe considerente umane, sociale, dar mai ales profesionale, sunt cu adevărat un mediu în care orice mentor ar dori să fie. Și ca să dezvolt puțin: este extraordinar de frumos să simți forța energiei tinerei generații. Dar și mai împlinitor este să o poți declanșa, adică să fii degetul care apasă butonul potrivit, astfel încât tânărul artist să facă ceea ce trebuie. Sau uneori doar să facă ceea ce deja știa. (Uneori drumul de la a ști la a face e prea lung.) 


Credit foto: Foto Experience

 

Misiunea programului Tinere Talente 

Programul Tinere Talente este poate cel mai bun program de mentorat din România, întrunind multe elemente care sunt vitale în ajutorarea tinerilor artiști: profesionalism, logistică, oameni de calitate angrenați în organizare și, nu în ultimul rând, o empatie autentică. Așadar, tineri talentați, dar cu posibilități financiare reduse, sunt sprijiniți de Fundația Regală Margareta a României prin bursă, mentorat și promovare, acest program însemnând pentru ei deschiderea unor uși profesionale, dar și personale, fără de care le-ar fi greu sau imposibil de înaintat pe calea devenirii lor artistice. 


Credit foto: Foto Experience

 

Interacțiunea cu tinerii muzicieni 

Interacțiunea cu tinerii muzicieni a fost una surprinzătoare pentru mine, într-un mod foarte plăcut.

Deși, în general, diferența de vârstă dintre mine și ei este de aproximativ 15 ani, nu am simțit nici un fel de blocaj sau conflict ideologic. Am avut o comunicare sinceră, organică și cu tot soiul de concluzii surprinzătoare chiar și pentru mine.

 

Rolul muzicii în 2023. Ce s-a schimbat, ce a rămas la fel

Dincolo de pervertirea societății, reprezentată de degradarea umană, rolul muzicii este același dintotdeauna: comunicarea. Muzica poate fi liantul dintre Dumnezeu și Oameni. Ea trebuie să fie medicament, încurajare, speranță, vindecare și răspuns. În această comunicare învățăm să ne regăsim, să ne conectăm și să ne apropiem de Creator, onorându-l, poate, pentru cea mai frumoasă dintre Artele Creației.


Sala Ateneului. Concert Regal 2022

 

Ce ai învățat cel mai important despre muzică

Deși au trecut destui ani de studiu în muzică, pot să afirm fără să clipesc că nu au trecut destui... Este un drum fără sfârșit și nu, nu este frustrant, întrucât nu destinația e scopul, ci călătoria. Poate cea mai frumoasa lecție este că muzica se desfășoară în prezent, deci trăirea în prezent este obiectivul meu cel mai importat, iar muzica mă învață acest aspect în fiecare zi.

 

Cât e muncă și cât e talent 

George Enescu spunea că trebuie să fie 99 la sută muncă și unu la sută talent. Seneca definea norocul ca o întâlnire dintre muncă și oportunitate. Este fără dubii că fără muncă nu putem ajunge prea bine. Ar fi hazardant să spun câte ore ar trebui să studieze cineva, în schimb am învățat, în ultimul timp, că mai importat decât timpul efectiv petrecut la studiu, este să fiu constant și mereu concentrat. 


Credit foto: Ionut Poptelecan

 

Ce simți înaintea unui concert 

Înainte de concert… poate fi un titlu de roman. Asta pentru că emoțiile și complexitatea pregătirii emoționale sunt subiecte cu spectru foarte larg. Am avut mulți ani de emoții foarte puternice, acum încerc să fac din public un frate și din mine un prieten. Da, pentru că, cel mai des, inamicul meu cel mai mare pe scenă sunt eu. Lupta cu propriile nesiguranțe și îndoieli este adesea un război care poate ține cât o viață de om. Vreau să cred că într-o zi voi câștiga aceasta bătălie.

Până atunci mă bucur că acest concasor, unde emoțiile și gândurile mele mișună cu viteza luminii, nu este altceva decât un Exercițiu pentru Eternitate, spre desăvârșire, spre Dumnezeu. Concertul Regal caritabil este o experiență aparte, în fiecare an reunind muzicieni români de succes și un public elitist pentru o cauză nobilă – programul Tinere Talente. Sunt prezenți la Ateneul Român oameni și companii care cred că România are nevoie de artă și oferă copiilor și tinerilor talentați o șansă la momentul potrivit. Toți cei prezenți facem o investiție în viitorul cultural al țării, într-un proiect cu un puternic rol formativ în cultura noastră. 


Credit foto: Foto Experience

 

Ce formații ascultai în adolescență

Deși poate suna demodat, recunosc că niciodată nu am simțit nevoia să ascult alt tip de muzică decât cea clasică. Tot ce este cu multă percuție și ritmuri perpetuate la nesfârșit în același fel au fost și sunt ca o „pedeapsă” pentru mine.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related