Economia circulară în publicitate: Deșeuri transformate în marketing premium

Economia circulară în publicitate: Deșeuri transformate în marketing premium

Într-o lume în care provocările de mediu sunt din ce în ce mai stringente, industria publicității se află la răscruce. Deciziile luate influențează întreaga societate. Pe măsură ce sustenabilitatea nu mai e doar un cuvânt sofisticat, companiile din publicitate își redefincesc rolurile devenind susținători ai schimbării, dar și pionieri ai practicilor circulare.

Am povestit cu Karin Stoevenbeld-Kreber, specialistă în publicitatea sustenabilă, despre povestea ei și modelul în trei pași propus de acesta pentru ca business-urile să-și minimizeze amprenta de carbon, maximizând în același timp percepția publicului asupra brandului lor. Karin este unul dintre cei 50 de speakeri români și internaționali care vor urca pe scena Climate Change Summit, primul și cel mai amplu eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat schimbărilor climatice, pentru a discuta și propune soluții pentru un viitor sustenabil. Climate Change Summit se întâmplă în perioada 19-20 octombrie, iar înscrierile pentru participare sunt încă deschise.

 

Pasiunea pentru promovarea unei economii circulare în publicitate

În iunie 2017, în timpul unei excursii de familie în Vietnam, ne-am trezit pe o barcă mică, admirând cerul albastru, dar asistând și la o priveliște descurajantă - apa era plină cu deșeuri de plastic. Era o mare de sticle de apă din plastic, pixuri, pungi și ambalaje, iar impactul a fost șocant. Eu și fiica mea de 12 ani am fost uimiți de plasticele colorate din apă, aproape ca și cum ar transmite un mesaj. M-a frapat, mai ales că eram implicată în producerea acestor materiale de peste două decenii și era timpul pentru o schimbare. Acel episod a fost revelator.

La întoarcere, am vorbit cu persoana de contact de la o fabrică de stilouri din China, despre posibilitatea de a folosi plastice reciclate în locul materialelor virgine pe care le folosim. Din păcate, răspunsul ei a fost descurajator - nu a existat așa cerere, deci nu aveau. Frustrată, m-am întors la birou, luptându-mă cu dorința de a mă schimba, dar neștiind cum să încep. Câteva luni mai târziu, în timpul research-ului meu privind materialele durabile pentru produse promoționale, am dat peste un videoclip YouTube cu David Katz, un speaker carismatic. El a discutat despre compania sa, Plastic Bank, care era dedicată curățării râurilor din țările în curs de dezvoltare, încurajând oamenii să colecteze plastic din râuri în schimbul unei compensații. Această idee a schimbat jocul pentru noi, deoarece a oferit o sursă de plastic reciclat pentru procesele noastre de fabricație.

În doar doi ani, până în 2019, am reușit să ne transformăm afacerea de la 90% nesustenabilă la 90% durabilă, dublându-ne efectiv cifra de afaceri. În același an, am fost nominalizați ca Furnizorul Anului în Business Promotional European. În urmă cu doi ani, ne-am vândut cu succes compania unuia dintre cei mai mari furnizori din Europa. Mai semnificativ, am convins 22.000 de revânzători să promoveze produse durabile companiilor. De atunci, am fost ambasador pentru Clipper Interall, lucrând pentru a crește gradul de conștientizare în rândul companiilor cu privire la utilizarea fluxurilor lor de deșeuri pentru a-și crea produsele promoționale, transformând astfel deșeurile în marketing premium.

 

Model în 3 etape pentru o industrie de publicitate sustenabilă

Pasul 1: Schimbați-vă abordarea
Pentru a ilustra acest aspect, permiteți-mi să vă împărtășesc o experiență de anul trecut când am fost la operă. La sosire, mi s-a înmânat o geantă cu bunătăți, care, conținea o agendă tipărită care enumera toate spectacolele pentru întregul an. Am returnat politicoasă giveaway-ul, explicându-i că aș putea găsi cu ușurință aceste informații online. Mi-am dat seama că materialele folosite în acea geantă și agenda tipărită erau derivate din copaci și materiale plastice virgine, ridicând întrebarea dacă folosim aceste resurse într-un scop bun. Căile Ferate Olandeze (NS), este un exemplu excelent de companie care înțelege cu adevărat valoarea produselor reciclate. Au creat un caiet din fostele panouri informative, transformând ceva vechi în ceva nou. Este esențial să luați în considerare calitatea materialelor promoționale pe care le furnizați. Cercetările au arătat că investiția în produse durabile și de înaltă calitate poate îmbunătăți percepția brandului, cu o creștere de 35% a angajamentului perceput asupra mediului și a valorilor morale în comparație cu companiile care nu fac astfel de investiții. Modul în care compania dumneavoastră se prezintă lumii este crucial.

Pasul 2: Nu mai folosiți resurse și materiale noi
Acest pas încurajează companiile să renunțe la utilizarea materialelor virgine. De exemplu, luați în considerare că 90% din hârtia folosită în birouri este nouă, realizată din materiale virgine, ceea ce duce la tăierea a numeroși copaci. Hârtia reciclată o poate înlocui cu ușurință. În plus, cel mai popular articol promoțional, stiloul imprimat cu logo, folosește adesea materiale plastice virgine. Avem o varietate de materiale alternative în acest scop. Textilele sunt un alt domeniu în care există o abundență de deșeuri neutilizate. Frecvent, textilele excedentare stau în depozite, nemaifiind potrivite din cauza modificărilor siglei sau din alte motive. Îndemn companiile să reconsidere dacă au nevoie de aceste materii prime. Pentru a oferi și inspirație, nu doar probleme, noi reutilizam textilele rămase pentru a crea produse din pâslă versatile care pot fi adaptate nevoilor unui brand.

Pasul 3: Uite-te în coșul tău de gunoi
Fiecare companie generează deșeuri, ceea ce este inevitabil. Ceea ce este esențial este modul în care sunt gestionate aceste deșeuri. Ajunge în gropile de gunoi, este incinerat sau i se poate da o a doua viață? Un exemplu este risipa de cafea. Zațul deșeurilor de cafea, care este adesea aruncat, poate servi de fapt ca o materie primă valoroasă. O mare bancă olandeză, ABN AMRO, colectează și reciclează deșeurile de cafea pentru a crea săpun pentru toaletele lor. Renumitul brand Nespresso face un pas mai departe, colectând toate deșeurile de cafea pentru a produce pixuri, cești de cafea și chiar caiete din deșeuri de cafea.

 

Povesti de succes

Mai multe companii au adoptat cu succes practici promoționale circulare, culegând roadele atât în ceea ce privește sustenabilitatea, cât și vizibilitatea brandului:

1. Nespresso EU: Nespresso reutiliza deșeurile de cafea măcinată în produse promoționale, cum ar fi pixuri de cafea, caiete de cafea și cești de cafea.

2. ABN Amro Bank NL: ABN Amro utilizează în mod creativ deșeurile de cafea măcinată, încorporându-le în dozatoarele de săpun din toalete.

3. Dutch Railway NS: Dutch Railway NS transformă vechile panouri informative în notebook-uri reciclate.

4. Magazine de stații de fotbal din UE: magazinele de stații de fotbal folosesc textile de club pentru a crea produse din pâslă reciclate.

5. Starbucks în UE: Starbucks vinde ceașca de cafea reutilizabilă Circular & Co în toate magazinele sale. Clienții pot veni cu ceașca pentru a-și cumpăra cafeaua și pot primi reducere. Această ceașcă este realizată din căni de cafea din hârtie reciclată.

6. Shell: utilizează cauciucuri vechi reciclate de la camioane pentru a crea crea cadouri promoționale cum ar fi huse de laptop și genți cool.

 

Provocări și soluții pentru industria de publicitate

Industria publicității se confruntă cu mai multe provocări și obstacole atunci când încearcă să-și reducă amprenta asupra mediului:

1. Lipsa de conștientizare: Multe companii încă acordă prioritate utilizării produselor promoționale ieftine, adesea fără a lua în considerare impactul asupra mediului. Depășirea acestei provocări începe cu creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța practicilor durabile.

2. Schimbarea comportamentului: Renunțarea la utilizarea materialelor virgine și adoptarea de alternative reciclate și durabile este esențială. Companiile trebuie să se întrebe ce materiale virgine folosesc și unde pot înlocui cu ceva ecologic. De asemenea, ar trebui să exploreze reutilizarea sau upcyclingul stocurilor moarte.

3. Constrângeri bugetare: companiile pot percepe produsele durabile ca fiind mai scumpe. Cu toate acestea, prezentarea subliniază că, pentru același buget, comandarea unei cantități mai mici de produse durabile de înaltă calitate poate avea un impact mai mare decât achiziționarea unei cantități mai mari de produse din materiale virgine.

Depășirea acestor provocări necesită o schimbare de mentalitate. Companiile trebuie să recunoască faptul că investiția în produse promoționale durabile și de înaltă calitate nu numai că aduce beneficii mediului, ci și îmbunătățește percepția brandului lor. Sustenabilitatea devine un avantaj competitiv, iar schimbarea poate poziționa companiile ca lideri pe piețele lor, sporind în cele din urmă vizibilitatea brandului.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

SectiuneBranded


Related