JAZZx (JAZZ, ediția 12), 5 - 7 iulie 2024

JAZZx (JAZZ, ediția 12), 5 - 7 iulie 2024

“Prin JAZZx, Timișoara continuă să fie, în 2024, o capitală culturală vibrantă și armonică în care jazz-ul, gen muzical divers și multicultural, devine un catalizator pentru toleranță și acces liber la actul cultural de excelență. JAZZx, festival fanion al Capitalei Europene a Culturii, nu este doar o manifestare muzicală, ci și un gest semnificativ care consolidează identitatea culturală a orașului, marcând Timișoara ca un simbol al multiculturalismului în România și Europa și ca un centru al energiei culturale vibrante.”, Alin Nica, președinte Consiliul Județean Timiș.

JAZZx va continua să fie o platformă unde talentul și pasiunea pentru jazz se îmbină pentru a crea experiențe memorabile pentru public. În 2024, vom prezenta o linie incredibilă de artiști de talie mondială, care vor susține spectacole remarcabile și vor încânta audiența cu improvizații și creativitate neîngrădite. Fiecare artist aduce o perspectivă unică asupra muzicii jazz, transformând fiecare moment într-o călătorie sonoră captivantă.

JAZZx este finanțat de Consiliul Județean Timiș. Organizat de Muzeul Național al Banatului, produs și dezvoltat de Centrul Cultural PLAI. Evenimentul va avea loc în perioada 5  – 7 iulie 2024 și îi va avea alături pe partenerii care au susținut proiectul de-a lungul etapelor sale de dezvoltare: UniCredit Bank, Profi, Regina Maria și Mercedes-Benz.

Primii artiști confirmați pentru JAZZx 2024 sunt:

Jordan Rakei: Maestrul neo-soul-ului și al jazz-ului, Jordan Rakei, va aduce un amestec captivant de sunete și improvizații inovatoare.

De la spectaculoasele sesiuni live pentru COLORS, NPR's Tiny Desk și BBC 6 Music până la concertele sold-out la Brixton Academy, Jordan a strâns peste un miliard de audiții în întreaga lume. A colaborat atât ca autor/producător, cât și ca solist cu Loyle Carner, Tom Misch, Disclosure, Bonobo, FKJ și mulți alții. Jordan Rakei este mult mai mult decât un nume pe o afiș - este o experiență muzicală ce ne va îmbogăți sufletul!

 

GoGo Penguin: Trio-ul de jazz contemporan, GoGo Penguin, va încânta audiența cu explorarea lor dinamică a jazz-ului modern.

Au fost numiți "Radiohead ai jazz-ului britanic", însă se inspiră în egală măsură din jazz, rock, cu influențe minimal.

Cu numeroase turnee internaționale la activ, trupa a concertat la festivaluri de renume mondial precum Coachella, Outside Lands, Fuji Rock, Blue Dot, Montreal Jazz Festival, La Vienne, Pukkelpop, North Sea Jazz și multe altele.

Roberto Fonseca: Pianistul și compozitorul cubanez, Roberto Fonseca, va oferi o reprezentație incendiară aducând influențe diverse în sunetul său distinctiv.

A devenit unul dintre marii ambasadori ai muzicii cubaneze, cu un amestec elegant de vechi și nou. Deși principala sa pasiune rămâne jazz-ul, stilul pianistului este la fel de divers ca și populația din Havana: blues, funk, hip-hop, afro-jazz... O multitudine de influențe se revarsă de la clapele sale.

MonoNeon: Artistul experimental MonoNeon, cunoscut pentru abordarea sa inovatoare a bass-ului și a sunetului funk, va oferi un spectacol plin de energie și creativitate.

A fost ultimul basist al lui Prince și a colaborat, de asemenea, cu George Clinton, Nas și Mavis Staples, printre alții. Sub pseudonimul MonoNeon, muzicianul premiat cu Grammy creează piese cu infuzie funkadelică, pline de sample-uri, sunete atonale și voci polifonice distorsionate care par să iasă la suprafață de sub apă.

 

Jazzbois: Trio-ul Jazzbois, cunoscut pentru amestecul lor neconvențional de jazz, hip-hop și electronica, va aduce o vibrație fresh și inovatoare în cadrul festivalului.

Inspirându-se din contemporanii lor precum Yussef Dayes, Moses Boyd, Robert Glasper și Madlib, în timp ce sunt spiritual conectați la maeștrii jazz-ului fusion din trecut precum Azymuth, Chick Corea și Weather Report, procesul creativ al grupului pentru noul album "Higher Dimension Waiting Room" a început ca o sesiune improvizată, trăind și creând în momentul prezent, înainte de faza de editare în studio, unde au transformat în cântece fragmentele create.

 

GENERALE:

JAZZx se va desfăşura la Timişoara, în centrul orașulul, în perioada 5 - 7 iulie 2024, iar accesul este gratuit.

JAZZx a adus pe scenă nume precum (în ordine cronologică): Richard Bona, Marcus Miller, Macy Gray, Terri Lyne Carrington / Lizz Wright, Al Jarreau, The Cat Empire, The Chick Corea Elektric Band, Miles Mosley x The West Coast Get Down, Christian Scott aTunde Adjuah și Monty Alexander, Gregory Porter, The Cinematic Orchestra, Kurt Rosenwinkel, R+R=NOW, Laura Mvula, Jazzmeia Horn, Moses Boyd, Yussef Dayes, Tank & the Bangas, Bokante, Gonzalo Rubalcaba, Ibrahim Maalouf și Jazz at Lincoln Center with Wynton Marsalis, Stanley Clarke, Hiromi, Ashley Henry, Thundercat, SHAKTI [John McLaughlin, Zakir Hussain, Shankar Mahadevan, Ganesh Rajagopalan, SelvaganeshVinayakram], Ezra Collective, The Comet is Coming, Tigran Hamasyan o parte dintre aceștia în premieră în România.

JAZZx este finanțat de Consiliul Județean Timiș. Organizat de Muzeul Național al Banatului, produs și dezvoltat de Centrul Cultural PLAI.
Prezentat de: UniCredit Bank
Parteneri premium: Profi, Regina Maria
Mașina oficială: Mercedes-Benz

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related