JAZZx (JAZZ, ediția 11), 28 iunie - 2 iulie 2023

JAZZx (JAZZ, ediția 11), 28 iunie - 2 iulie 2023

Nerăbdători pentru cea de a unsprezecea ediție, în cadrul căreia acordurile complexe și variate ale muzicii jazz vor răsuna din piețele centrale ale orașului.

Lista artiștilor care completează lineup-ul acestei ediții este:

Ben l’Oncle Soul
The Comet is Coming
Acetobă feat. Arcuș
Andrei Petrache Trio
Blue Noise
Luiza Zan Quintet
VanDerCris

Ben l’Oncle Soul

Ben l'Oncle Soul este un compozitor francez cu un stil retro. Este cunoscut pentru spectacolele sale live inedite. Artistul a cântat la mai multe festivaluri și emisiuni TV, cum ar fi FrancoFolies 2010, Montreal High Lights Festival 2011, North Sea Jazz Festival, London Jazz Festival.

Albumul său de debut omonim a fost lansat de Motown Records în 2010, fiind compus în întregime din material original, plus coverul  hitului White Stripes „Seven Nation Army” și a fost vândut în peste 600 000 de exemplare în întreaga lume.

Arta sa este ca o viziune din soul modern și jazz, amestecată cu hip hop și R&B, influențată de rădăcinile sale franceze și afro-americane.

The Comet is Coming

The Comet Is Coming este unul dintre cele mai definitorii și avangardiste trio-uri ale scenei britanice de jazz, care a înflorit mai spectaculos ca niciodată în anii 2010, având în componență probabil cel mai important instrumentist de pe scena londoneză de jazz a secolului XXI, saxofonistul Shabaka Hutchings (Sons Of Kemet, Melt Yourself Down), o adevărată fabrică de groove în persoana toboșarului Betamax și un claviaturist creativ în Danalogue.

În cea mai recentă apariție a lor, Hyper-Dimensional Expansion Beam, The Comet is Coming ne poartă în lumi noi și în noi perspective sonore.  Cel mai bine realizat și profund album, produs de către aceștia până acum, este o expresie a unității și a alchimiei magice care amplifică puterile combinate ale lui Danalogue, Betamax și Shabaka la noi înălțimi impresionante.

Acetobă feat. Arcuș

Acetobă înseamnă experiment în creație, influențat de stări nedefinite lăsate de spațiile în uitare din mintea umană.

Este cel mai nou proiect al toboșarului Radu Pieloiu, care prin acest experiment adoptă partea electronică și o integrează în setup-ul său live.

Concertul Acetobă din cadrul JAZZx aduce și un nou experiment pentru artiștii timișoreni,  colaborarea cu saxofonistul Alexandru Arcuș, care de asemenea integrează partea de efecte și procesarea live a sunetului în setup-ul său.

Andrei Petrache Trio

Un proiect proaspăt care a luat naștere în urmă cu trei ani, atunci când ideile muzicale și sinergia de grup s-au întâlnit, li s-a ivit ocazia să-și concretizeze planurile muzicale. Andrei, pianist și compozitor, împreună cu Mike Alex (bas) și Philip Goron (percuție), formează un trio cu un background solid de muzică clasică și alternativă, cei trei fiind studenți sau absolvenți de Conservator.

Povestea din spatele acestei componențe vorbește despre prietenie, plăcerea de a cânta și de a improviza într-o formulă bine sudată, asta în ciuda faptului că fiecare dintre cei trei tineri au multiple alte proiecte în paralel.

Repertoriul lor conține piese originale scrise de Andrei special pentru această formulă de trio, la intersecția dintre jazz-ul modern cu influențe din jazz-ul contemporan nordic și culori balcanic-orientale, la acestea adăugându-se câteva reinterpretări fresh ale mai multor standarde de jazz.

 

Blue Noise

Marina-Alexandra Arsene (sopran), Elena Moroşanu (mezzo sopran), Ana Dubyk (alto), Mihail Grigore (tenor), Bogdan Tudor (bas) şi Denis Bolborea (percuție vocală/beatbox) formează “laboratorul de voci” unde experimentează, explorează şi se joacă cu o gamă diversă de sonorităţi pe care vocea umană le poate produce.

Blue Noise este povestea antagonismelor care creează împreună o muzicalitate originală. Culoarea albastră te duce cu gândul la liniște, la melancolie, la armonie. Iar zgomotul este elementul perturbant, el aduce disonanța, lipsa calmului. Blue este o referință și la labelul mitic de jazz Blue Note, jazz-ul fiind genul muzical aflat la baza repertoriului formației. Noise reprezintă toate celelalte influențe care îmbogățesc acest repertoriu. Cele două reunite spun povestea unei formații unice în România: șase voci creează muzică a cappella cum n-ai mai auzit!

Luiza Zan Quintet

Cu un concept muzical și estetic vizual nou, Luiza Zan lansează anul acesta un nou proiect muzical. Cvintetul aduce pe scenă muzicieni tineri, cu o formare solidă atât în muzica clasică, precum şi în jazz. Noul concept muzical este o împletire între fusion jazz şi American folk music, R&B, bossa nova şi jazz standards, cu aluzii muzicale ce trimit la Miles Davis, Meshell Ndgeocello, Jeff Buckley, Nick Drake sau Jill Scott. 

VanDerCris

VanDerCris este o combinație incredibilă de muzicieni: un basist tânăr, optimist, matur în gândirea sa clară – Dănuț Blaga; un claviaturist alert, cu simțul armoniei – Marcelle Poaty Souami; un toboșar rock și pop cu aptitudini de producător muzical - Florin Cvasa; un vizitator de planete îndepărtate în drumul său spre infinit - Lucian Nagy; un chitarist al cărui nume este întortocheat și anagramat - VanDerCris (Horea CrișoVan). 

Horea Silvio Crișovan a fost chitarist în trupele Cardinal Neurotica, Blazzaj, Acum, iar actualmente este parte din proiectele VanDerCris, TM Groove, Pro Musica și Abra. A cântat cu proiectele lui de fusion în deschiderea unor artiști de talie mondială precum Eberhard Weber, Jean Luc Ponty, Scott Henderson, Mike Stern, Victor Wooten, Federico Malaman, Yellow Jackets.

 

GENERALE:

JAZZx se va desfăşura la Timişoara, în centrul orașului, în perioada 28 iunie - 2 iulie 2023, iar accesul este gratuit.

Artiștii anunțați pentru ediția din 2023 sunt:

SHAKTI [John McLaughlin, Zakir Hussain, Shankar Mahadevan, Ganesh Rajagopalan, Selvaganesh Vinayakram], Thundercat, Ezra Collective, Bilal, Ibeyi, The Comet is Coming, Ben l’Oncle Soul, Tigran Hamasyan, Mammal Hands, Delvon Lamarr Organ Trio, Acetobă feat. Arcuș, Andrei Petrache Trio, Blue Noise, Luiza Zan Quintet, VanDerCris.

JAZZx a adus pe scenă nume precum (în ordine cronologică): Richard Bona, Marcus Miller, şi Macy Gray, Terri Lyne Carrington / Lizz Wright, Al Jarreau, The Cat Empire, The Chick Corea Elektric Band, Miles Mosley x The West Coast Get Down, Christian Scott aTunde Adjuah și Monty Alexander, Gregory Porter, The Cinematic Orchestra, Kurt Rosenwinkel, R+R=NOW, Laura Mvula, Jazzmeia Horn, Moses Boyd, Yussef Dayes, Tank & the Bangas, Bokante, Gonzalo Rubalcaba, Ibrahim Maalouf și Jazz at Lincoln Center with Wynton Marsalis, Stanley Clarke, Hiromi, Ashley Henry, o parte dintre aceștia în premieră în România.

JAZZx face parte din Programul Național "Timișoara - Capitală Europeană a Culturii" și este finanțat de Consiliul Județean Timiș. Organizat de Muzeul Național al Banatului, produs și dezvoltat de Centrul Cultural PLAI.
Prezentat de: UniCredit Bank
Partener premium: Profi
Mașina oficială: Mercedes-Benz

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

SectiuneBranded


Related