Muzeul Abandonului este primul muzeu din România nominalizat la The Museums and Heritage Awards, Londra

Muzeul Abandonului este primul muzeu din România nominalizat la The Museums and Heritage Awards, Londra

Muzeul Abandonuluimuzeu independent, digital și participativ -  se numără printre cinci cele mai bune proiecte muzeale din lume la categoria BEST USE OF DIGITAL, în cadrul Museums and Heritage Awards 2024. Aflat la cea de-a 22-a ediție, The Museums + Heritage Awards reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente din industria muzeală și patrimonială din lume, recunoscând excelența și inovația în domeniu.

Muzeul Abandonului s-a născut în anul 2021, fiind primul proiect muzeal din România aflat la intersecția dintre social și cultural, care și-a propus să sondeze o imensă traumă colectivă ce nu a fost niciodată cu adevărat recunoscută și diseminată public. Este vorba despre sutele de mii de copii care au fost abandonați în anii comunismului, dar și în istoria recentă a țării noastre.

Muzeul primește această nominalizare chiar în perioada în care Consiliul Europei solicită ferm tuturor statelor membre să realizeze un bilanț al situației violențelor comise în instituții și să se recunoască suferința victimelor.

Când am inițiat acest proiect, ne-am dorit ca el să aducă o schimbare de percepție, să devină un mediator social între comunitatea niciodată văzută a celor care au suferit efectele și stigmatul abandonului și societate. Schimbarea poate veni doar de la noua generație, pentru ei am gândit acest format digital și imersiv, iar acum această alegere a unui muzeu digital ne aduce  o nominalizare care ne pune în lumina reflectoarelor la nivel internațional.”, Oana Drăgulinescu, fondator Muzeul Abandonului.

Muzeul Abandonului este un proiect independent muzeal, care a reușit să se impună ca o instituție a viitorului, prin inovație digitală și dezvoltarea unei spectaculoase aplicații de realitate virtuală, apreciată în cadrul International Digital Culture & Spotlight Heritage Festival, Timișoara Capitală Culturală Europeană, 2023 și la Conferința Co-Museum de la Atena (decembrie 2023).

Tot în sfera implementărilor digitale, muzeul deține o arhivă de aproape 20.000 de itemi și o mapare a tuturor instituțiilor în care copiii României au trăit între 1966 și 1997. Harta Abandonului conține sute de instituții, fișe și documente asociate, devenind cea mai amplă inițiativă de cercetare publică pe această temă.

"Cred că am reușit, cu această nominalizare, să învingem sindromul periferiei. Când ești un muzeu mic și independent de la București, e greu să îndrăznești să te proiectezi în prima ligă a muzeelor lumii. Muzeul Abandonului este un proiect muzeal memorial, sub forma unui exercițiu colectiv și participativ de asumare și responsabilitate, dedicat celor peste jumătate de milion de copii abandonați în România în perioada comunistă și post-comunistă.”, Ioana Călinescu, co-fondator Muzeul Abandonului.

Este cu adevărat inspirațional să observăm gama largă de organizații care figurează pe lista scurtă din acest an, unde mici muzee locale stau umăr la umăr cu instituții de renume mondial. Această țesătură diversă reflectă în mod minunat tapiseria bogată a acestui sector, prezentând natura incluzivă și eclectică a patrimoniului nostru cultural global.", Anna Preedy, director al Museums + Heritage Awards.

Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la Hilton London Park Lane în seara zilei 15 mai și va fi găzduită de exploratorul National Geographic, paleoantropolog, biolog evoluționist... și comediant, Ella Al-Shamahi.

Muzeul Abandonului nu ar fi fost posibil fără sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN).

Muzeul Abandonului a mai fost distins în anul 2023 cu Golden Award for Excellence in the Art and CultureRomanian PR Awards, în anul 2022 la Gala Premiilor Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) cu Premiul pentru Incluziune Socială și Dialog Intercultural și la Gala Societății Civile cu trei Premii I la secțiunile: Artă și Cultură, Impact social, Campanii de comunicare pe teme sociale. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Festivaluri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related