Se lansează „Pe urmele abandonului”  - un podcast narativ

Se lansează „Pe urmele abandonului”  - un podcast narativ

Muzeul Abandonului lansează o nouă ustensilă exploratorie a fenomenului abandonului în România, un podcast narativ și de investigație intitulat “Pe urmele abandonului”. Proiectul dorește să pună în valoare consistența cercetărilor din spatele produselor muzeului, discuțiile și dezbaterile echipei de cercetători: istorici, sociologi, psihologi, antropologi, muzeografi, arhiviști și oameni de comunicare. De asemenea, podcastul intenționează să devină un ghid prietenos care construiește empatic un univers sonor în jurul rănii colective a abandonului, acest segment esențial de istorie recentă a României. Proiectul este co-finanțat de AFCN - Administrația Fondului Cultural Național.

Uneori, după ore întregi de discuții pe tema documentelor sau mărturiilor muzeului ne dădeam seama că interacțiunea dintre noi, bogăția de detalii, de ipoteze, erau mult mai consistente și incitante decât alte ustensile de comunicare și căi prin care încercam să ajungem la public. Și atunci ne-am gândit: de ce nu am utiliza această resursă sub forma unui podcast? Așa am început să arhivăm sonor parte din aceste sesiuni de dezbatere și ulterior am creionat scenarii tematice, în așa fel încât cele 10 episoade ale proiectului să acopere capitolele de organizare și cercetare ale Muzeului Abandonului.”, Oana Drăgulinescu, fondator Muzeul Abandonului și narator al proiectului.

Vocile pe care le veți auzi în podcast sunt ale celor doi co-fondatori Muzeul Abandonului – Ioana Călinescu (jurnalist) și Simina Bădică (istoric), Iris Șerban (arhivist), Simona Tache – (psiholog), Anca Niță (coordonator arhivare și antropolog), Andra Aron (editor imagine), Andrei Lupu (fotograf), Ciprian Făcăeru (scenograf aplicație VR) și invitați speciali care vor personaliza fiecare dintre cele 10 episoade ale seriei. Parte dintre înregistrări au fost realizate chiar la Căminul Spital Sighet – clădirea simbolică a instituției digitale Muzeul Abandonului, în timpul sesiunilor de explorare muzeală, scanare 3D, arhivare și cercetare. La fiecare două săptămâni se va lansa un nou episod „Pe urmele abandonului”, iar cel cu numărul 1 este intitulat „Memoria generează speranță” și va debuta în 7 noiembrie pe Spotify și pe canalul de YouTube  - Muzeul Abandonului. Al doilea episod, numit „Antifonarea durerii”, va apărea pe 21 noiembrie.

Scenariul seriei te poartă pe urmele descoperirii acestei istorii și transformării ei într-un muzeu virtual, cu o estetică audio construită din muzică, sunete autentice de pași, cioburi, porți și lacăte (înregistrate în clădirea căminului-spital Sighet) și sunete de arhivă. Fiecare episod reflectă o călătorie de la descoperire la arhivare în Muzeu și povestește efectele pe care obiectele sau mărturiile le-au avut asupra echipei și asupra publicului larg. Oana Drăgulinescu este naratorul care te ghidează blând, dar ferm prin această istorie complicată, cu momente de pauză sonoră care permit informației să se așeze dar și cu necesarele scormoniri inconfortabile într-un trecut pe care mulți am vrea să-l uităm. Întreaga experiență sonoră este construită în jurul ideii de a nu uita și de a înțelege de ce este important pentru societate să conservăm această istorie și să o privim direct, oricât de tentați am fi să evităm.”, Ana Maria Ciobanu, scenarist proiect.

Pe urmele abandonului – podcast narativ este produs de Muzeul Abandonului și co-finanțat de AFCN - Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Scenariu și editare sunet - Ana-Maria Ciobanu
Post-procesare sunet  - Mihnea Ciulei
Tema muzicală  - Ion Țurcanu
Identitate vizuală  - Vlad Alexandru Coruț
Manager de proiect - Iulia Țurcanu
Concept și gazda podcastului - Oana Drăgulinescu – fondator Muzeul Abandonului

Parteneri media: Radio România Cultural, Gala Societății Civile, IQads, Scena9, Zile si Nopti, Iqool, Spotmedia.

Muzeul Abandonului. Muzeu-forum digital și participativ este un proiect independent inițiat de Asociația Q-Arts, ce își propune o mapare a culturii abandonului și redarea unei narațiuni istorice a fenomenului abandonului și instituționalizării copiilor în România.

Muzeul Abandonului a fost distins în anul 2022 la Gala Premiilor Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) cu Premiul pentru Incluziune Socială și Dialog Intercultural și la Gala Societății Civile cu trei Premii I la secțiunile: Artă și Cultură, Impact Social, Campanii de comunicare pe teme sociale.

Muzeul Abandonului este prima instituție muzeală integral digitală din România și conține o expoziție de tip aplicație virtuală web și un modul VR ce facilitează o experiență exploratorie interactivă, cu  un conținut muzeal care utilizează metode mixte de documentare ce variază de la cercetarea de arhivă, interviuri, mărturii, documentare foto-video, fotografie 360 și scanare 3D ce sunt expuse publicului într-un format tridimensional și interactiv ce împrumută limbaje specifice noilor media, jocurilor video și realității virtuale.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related