Programul3, bilanț la 5 ani: 180 de absolvenți #trillenials și aproape 30.000 de ore de învățare, consultanță și sprijin

Programul3, bilanț la 5 ani: 180 de absolvenți #trillenials și aproape 30.000 de ore de învățare, consultanță și sprijin
  • Începând din 2019, de la lansarea programului derulat de consorțiul format din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi și Frivillighet Norge, 5 generații de cursanți au trecut prin toate experiențele de învățare pe care le oferă Programul3
  • 15 inițiative civice care au crescut în ultimii 5 ani din efervescența mai multor generații care au urmat programul au ajuns în atenția participanților la NeConferința #trillenials 2024, în cadrul unui marketplace
  • NeConferința de la București a reunit #trillenials, profesioniști din al treilea sector și reprezentanți ai mediului de business cu responsabilitate socială în ADN într-un eveniment dedicat comunității ONG din România

Aproape 180 de #trillenials, absolvenți ai Programului3, și-au dat întâlnire la NeConferința de la București care a marcat finalul a cinci ediții ale platformei de educație nonformală. Programul de pregătire, de lungă durată, este unic în România și este destinat formării noilor generații de lideri din organizațiile neguvernamentale.

#trillenials au între 18 și 35 de ani, lucrează sau își doresc să activeze în ONG-uri și sunt la începutul parcursului lor profesional în domeniu. Sunt persoane interesate de subiecte sociale și civice și sunt dispuse să se implice din ce în ce mai activ în structuri asociative, dornice să lucreze și să contribuie la dezvoltarea societății civile.

Participanții la conferință au putut vedea și 15 inițiative civice care s-au născut sau au crescut în ultimii 5 ani din efervescența mai multor generații care au urmat programul, au putut să le analizeze și să ofere feedback inițiatorilor. Toate sunt deschise pentru finanțare prin granturi corporative sau instituționale. 

„Inițiativele prezentate în marketplace sunt dovada că absolvenții #trillenials trec dincolo de teorie și au capacitatea de a dezvolta și pune în practică proiecte sănătoase; o parte dintre ele sunt în faza de implementare, iar unul dintre obiectivele noastre este să aducem prin intermediul acestora, în atenția finanțatorilor privați sau instituționali, modul în care gândesc și acționează trillenials. Aceste inițiative reflectă leadership-ul colectiv pe care l-au exersat în cadrul programului”, crede Sandra Ghițescu, designer de experiențe de învățare și consultant în comunicare, unul dintre coordonatorii programului.

Vlad Dumitrescu, creatorul și coordonatorul Programului3, Director de Programe FDSC, anticipează ce urmează:

Ca pași lucrăm la îmbunătățirea formelor digitale de conținut (module online, platformă de dezvoltare organizațională etc.) pentru a-l face mai accesibil și dezvoltăm module noi, în funcție de nevoile exprimate de #trillenials, cum ar fi modulul de egalitate de gen sau laboratorul de wellbeing. Pe lângă dezvoltarea de conținut nou, continuăm să căutăm activ finanțări pentru acordarea de granturi și burse pentru #trillenials.”

Programul3 în cifre:

  • 179 de #trillenials au trecut prin program în cei 5 ani
  • 112 au rămas conectați în rețeaua de alumni
  • 70% de gen feminin, 30%, masculin, 2 persoane care se identifică drept non-binare
  • Provin din toate regiunile țării, 40% sunt din București
  • Peste 100 de organizații neguvernamentale reprezentate
  • #trillenials au impact asupra a peste 10.000 de persoane tinere din România (conform datelor raportate și estimărilor)
  • 20 de experți implicați în program
  • Aproape 30.000 de ore de învățare, consultanță și sprijin investite în perioada 2019 – 2024, finanțate prin proiect sau acoperite prin voluntariat
  • 94% dintre #trillenials activi afirmă că experiența din program „a fost bună sau foarte bună”.

Conform unui sondaj realizat la lansarea celui de-al cincilea an al programului, persoanele tinere din ONG-uri au declarat că simt nevoia de a aparține unei comunități adevărate, că au dificultăți în a-și găsi domeniul de interes și consideră că nu au suficientă experiență practică, mai ales în ceea ce privește aspecte precum bugetarea sau abilitățile de comunicare. Pe lângă deficitul de cunoștințe de specialitate, absolvenții care au participat la sondaj spun că sunt înclinați să muncească până la epuizare și să își subaprecieze propria muncă, inclusiv sub aspect salarial. 

#trillenials fac parte din Programul3, un produs dezvoltat în cadrul proiectului „Developing Youth NGO Leadership”, implementat de consorțiul alcătuit din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi și Frivillighet Norge. Lansat în 2019, Programul3 este destinat persoanelor care fie sunt angajate, fie colaborează deja cu organizații neguvernamentale. Este singura inițiativă educațională din țara noastră ce vizează specific formarea de persoane tinere implicate în sectorul neguvernamental. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related