Gala Premiilor Gopo 2024: Cascadorul Adrian Ștefănescu omagiat cu Premiul Special

Gala Premiilor Gopo 2024: Cascadorul Adrian Ștefănescu omagiat cu Premiul Special

Adrian Ștefănescu, nelipsit din distribuția unor filme celebre românești din perioada 1968 - 1983 și unul dintre cei mai apreciați cascadori profesioniști din România, va fi omagiat la cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo. Contribuția sa va fi recompensată cu Premiul Special, oferit în cadrul evenimentului din 29 aprilie, care va avea loc  la Teatrul Național I.L. Caragiale din București

Absolvent al Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” în 1972, an în care a și jucat primul său rol în comedia Astă seară dansăm în familie (r. Geo Saizescu), a fost distribuit în peste 60 de producții românești. A debutat în cascadorie în filmul  Bătălia pentru Roma (r. Robert Siodmak, Sergiu Nicolaescu, 1968) apoi în filmul Mihai Viteazul (r. Sergiu Nicolaescu, 1971), unde l-a dublat pe actorul Nicolae Secăreanu, care l-a jucat pe Sinan Pașa în celebra scenă din apele Neajlovului. 

,,Mi-am dorit nespus acest rol și l-am rugat pe Szobi Cseh să mă lase pe mine să-l fac. A acceptat, după ce și-a ”paradit” piciorul la o cascadorie, așa că am căzut de pe pod… de două ori! Asta pentru că prima ”dublă” n-a filmat-o nimeni”, a declarat Adrian  Ștefănescu într-un interviu pentru Libertatea.ro

În cei treizeci de ani de activitate, a fost unul dintre cascadorii preferați ai lui Sergiu Nicolaescu, fiind distribuit în filme precum Cu mâinile curate, Ultimul cartuș, Un comisar acuză, Nemuritorii, Pentru patrie, Ultima noapte de dragoste, Duelul sau Capcana mercenarilor. În rol de cascador s-a remarcat și în alte producții precum Păcală (r. Geo saizescu), Drumul oaselor (r. Doru Năstase) sau  Dincolo de pod (r. Mircea Veroiu).

În anul 1983 Adrian Ștefănescu a renunțat la filme pentru a intra în lumea circului, ca dresor și cascador la Circul de Stat din București. Ultima peliculă în care a apărut a fost în anul 1991, Nemuritorul (r. Russell Mulcahy), în care a jucat alături de actorul Christopher Lambert.

Gala Premiilor Gopo va fi transmisă în direct pe VOYO, TIFF Unlimited și pe premiilegopo.ro

Gala Premiilor Gopo este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc cu sprijinul Ministerului Culturii, al Centrului Naţional al Cinematografiei, Babel Communications și Dacin Sara.

Sponsori principali: Apa Nova - o companie Veolia, Banca Transilvania, Campari, Cellini, Promenada Mall, Nepi Rockcastle
Sponsori: Vodafone, IQOS, Sephora România, Pepsi, Aqua Carpatica, Conceptual Lab by Theo Nissim, Ginissima
Parteneri: TNB,  Casa de vinuri Cotnari, BlackCab, Domeniile Sâmburești, Grand Hotel Bucharest
 Servicii profesionale: PWC
Parteneri Media Principali: PRO TV, Voyo
Parteneri media: ROCK FM, A List Magazine, Radio România Cultural, IQads, Agerpres, Haute Culture, Biz, Films in Frame, Like5.ro, FILM Menu, Post Modern, Zile și Nopți, Cinemap, LiterNet, All about Romanian Cinema (AaRC).
Partener monitorizare: mediaTRUST

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related