Ritualuri noi pentru a ne reîntoarce la simplitatea din timpurile vechi. Sau cum se întâlnește natura cu arta în spectacolul simțurilor la Herbarium Festival

Ritualuri noi pentru a ne reîntoarce la simplitatea din timpurile vechi. Sau cum se întâlnește natura cu arta în spectacolul simțurilor la Herbarium Festival

Lucrurile simple devin un privilegiu. Acesta este paradoxul lumii moderne. Putem avea tot, mai puțin timp și liniște. Normalitatea înseamnă acum viteză și eficiență, o stare constantă de alertă în fața deadline-urilor și a sarcinilor care trebuie îndeplinite. Cum ieșim din cursa auto-impusă a maratonului cotidian pentru a ne oferi timp să respirăm și să ne bucurăm că trăim? Cu puțin ajutor din natură. Cu ghidarea blândă a unor maeștri în ceremonii ale simțurilor, care să ne deschidă calea către un moment de respiro. 

Asta face Herbarium Festival, organizat de Therme zilele acestea. Adună, într-un singur loc, practici străvechi și culturi diverse, experți internaționali în ritualuri noi și experiențe ale simțurilor, pentru a crea o oază în care să îți aduci aminte să respiri, să te bucuri și să fii recunoscător. Un spațiu în care zumzetul constant al gândurilor și al grijilor se oprește și lasă loc pentru frumusețe și regăsire.

 

Practici străvechi & obiceiuri noi

Știință, artă, natură, magie, spectacol, conectare, regăsire. Herbarium Festival este o sărbătoare a simțurilor și a bucuriei simple de a fi. Este locul în care se întâlnesc 350 de ritualuri noi cu plante vechi, culese din toate colțurile lumii - dealurile din Bucovina, pădurile scandinave, grădinile din Napoli sau din Japonia, culturile din Coreea de Sud. De la mușețel și tei la Gingko biloba și omija, plantele nu ne încântă doar simțurile, prin parfumuri, uleiuri esențiale și infuzii, dar au și proprietăți benefice esențiale, dovedite științific. 

Între 13 și 26 mai, Therme ne reamintește de puterea surprinzătoare a plantelor, prin Herbarium Festival, care se află la cea de-a doua ediție. Este cel mai mare eveniment din Europa de Est dedicat artei, culturii și științei folosirii plantelor terapeutice din timpuri străvechi, care reunește 350 de experiențe curatoriate de 45 de maeștri internaționali din 17 țări, experți în în aromaterapie, erborism sau terapie holistică.

Herbarium a pornit din dorința de a înțelege cum au apărut ritualurile în legătură cu plantele și cum s-au dezvoltat ele, povestește Cosmin Cîrîc, Directorul Wellness la Therme București. 

"Festivalul vine cu ierburi proaspete, tradiții, folclor, cultură. Întotdeauna oamenii au găsit ceva benefic în elementele din jurul lor și le-au folosit. Asta facem cu Herbarium: educăm și arătăm oamenilor cum au pornit ritualurile.

Experții vin cu plantele lor proaspete și fac toate ritualurile doar cu ce își prepară, ce au învățat de la bunici, din comunitățile lor. Mulți au venit cu plante din grădina lor. De exemplu, am văzut pentru prima dată, făcută de estonieni, o saună cu usturoi. Sau Miki Tokairin, din Japonia, a folosit ramuri de gingko biloba într-un ritual de saună. Italienii au venit cu cafeaua lor, pe care au cules-o și au prăjit-o singuri. Au făcut un scrub cu cafea prospăt măcinată, după ce au lăsat-o la infuzat două nopți, de când au ajuns la hotel", spune Cosmin Cîrîc, Directorul Wellness la Therme București. 

 

Conexiuni profunde cu ajutorul naturii

Chiar înainte să vină la Herbarium, Miki Tokairin, din Japonia, a tăiat bambus proaspăt din grădina ei pentru a-l folosi în sesiunile de la festival. Miki este maestru de saună, specialist în ritualuri de purificare, fotograf și autoarea a mai multor cărți. 

"Sunt foarte fericită să revin la Herbarium. Îmi place publicul de aici, atât de divers. E un public receptiv, cu care mă conectez ușor și care se bucură vizibil de experiență. Sesiunea mea este mai mult o experiență senzorială, așa că vreau ca publicul să descopere și să se încarce, să trăiască un moment frumos.

Festivalul acesta e foarte important pentru mine, pentru că împărtășim trăiri unice. Ne împărtășim simțurile, mirosim împreună și ne bucurăm de texturi împreună, și în felul acesta începem să ne cunoaștem mai bine. Sunt conexiuni profunde, accesate în feluri simple", spune Miki Tokairin


Miki Tokairin la Herbarium 2024

Jobi Manson este o artistă senzorială din SUA, care susține în cadrul festivalului sesiuni de meditație ghidată în apă, numite Sēfari

"Ideea a ceea ce ofer este să ajut oamenii să revină în corpul lor, astfel încât să se simtă în contact cu natura lor. Este o practică care îmbină arta cu natura. Cel mai simplu lucru este să aduci oamenii în natură, dar scopul meu este să le reamintesc oamenilor că împărțim planeta cu alte lucruri. Și să învățăm să respectăm corpul nostru ca primul nostru mediu, dar și mediul înconjurător", spune Jobi


Jobi Manson în timpul unei sesiuni la Herbarium

Experiențele de la Herbarium sunt spectaculoase și diverse, un mod de a descoperi și a învăța despre culturi și obiceiuri din toate colțurile lumii, de la infuzii cu plante proaspete, ritualuri șamanice, yoga în saună, sesiuni ghidate de meditație, ritualuri de curățare cu mănunchiuri de mesteacăn sau de purificare cu fum, imersiuni asistate în apă rece, meditație ghidată cu muzica sau sesiuni de îngrijire a corpului. 

"Herbarium este un festival dedicat științei plantelor și obiceiurilor culturale diverse. Fiecare țară din cele 17 participante reprezintă cultura din care face parte, vine cu leacuri specifice, bazate pe plante diferite, cu proprietăți surprinzătoare. Avem multe terapii care se desfășoară în saună, lucruri noi, pe care le descoperim împreună.

Știința confirmă că plantele pe care le utilizau străbunii noștri au într-adevăr proprietăți importante. Totul pleacă de la natură. E important să conștientizăm că avem nevoie să ne reîntoarcem la natură pentru a ne regăsi. Stresul, anxietatea, depresia provin și din distanța pe care o luăm față de natură și față de noi înșine", spune Andrei Șerban, Aufguss Master & Wellness Coach Therme. 

Andrei Șerban a creat propriile leacuri pentru Herbarium, pornind de la unt de Shea, ulei de tei, flori proaspete de mușețel și gălbenele. "M-am bazat mult de mușețel. Am creat și infuzii de saună cu apă de mușețel, iar participanții au parte de o experiență a unui câmp de mușețel", povestește Andrei. 

 

Extreme revigorante

Tande e din Africa de Sud, dar locuiește în Londra. A venit la Herbarium să sărbătorească ziua prietenei ei, Shany, într-o excursie de o zi la Therme. E prima lor călătorie în România și sunt foarte încântate de ce au descoperit la festival.

"A fost uimitor. Eu sunt preocupată de wellness, așa că toate aceste experiențe diverse, diferitele saune, plante din atâtea părți ale lumii, parfumuri... e greu să spun ce mi-a plăcut mai mult. Trăim într-o lume cu atât de multe distrageri, așa că e important să ne întoarcem la simțuri, să fim prezenți, să acordăm mai multă atenție corpului, iar excursia asta de o zi a fost chiar ceea ce aveam nevoie", spune Tande. 

În Marea Britanie există, de altfel, un trend interesant care se numește Extreme Day Trips. 
Oamenii zboară dimineața de la Londra la București, se întorc seara și petrec toată ziua la Therme, unde încearcă toate activitățile. Toată experiența costă în jur de 100 de lire, mai puțin decât o zi trăită în Londra. 

"În timpul săptămânii avem zile in care peste 50% dintre clienți provin din alte țări, dar overall procentul străinilor este de cca 30%. Cei mai mulți vin din Marea Britanie și Italia, crește numărul celor din America, Bulgaria, Grecia", spune Andrada Șeitan, Chief of Communications & Public Relations - Therme București.

Anna e originară din Ucraina și locuiește în Franța. Am vorbit cu ea chiar când ieșea din Snow Room, o experiență în premieră la Therme: o cameră unde cei ieșiți din saună pot experimenta aerul rece de munte pentru un boost de energie. Nu este singurul ritual rece de la Herbarium. Festivalul a avut și o experiență cu băi reci, organizată de o echipă din Canada, unde au fost folosite aproape 4 tone de gheață. 

"E foarte plăcut. E revigorant să treci de la 60 de grade, din saună, la -2 grade și să îți freci corpul cu zăpadă. Avem acest obicei și în Ucraina, banya. Iarna, după saună, sărim în zăpadă. Făceam asta des acasă. Mi-a plăcut mult festivalul, mi s-a părut foarte interesant. Eu folosesc în mod obișnuit uleiurile esențiale, așa că aici am descoperit multe moduri de folosire a lor, a fost foarte informativ.

Nici nu ne dăm seama cât de stresați suntem în viața de zi cu zi. Așa că e bine să luăm o pauză de la toate și să ne recompensăm cu o zi ca asta în care să descoperim ritualuri noi", spune Anna. 

 

Arome noi, gusturi rare

În cadrul festivalului, Therme găzduiește și Herbarium Expo, pe terasa Elysium, unde vizitatorii pot descoperi și testa o gamă generoasă de produse din ingrediente naturale, create de producători locali și internaționali. De la lavandă, tei și mușețel, la omija, senzația expoziției, un fruct cu o explozie de gust în 5 arome care provine din Coreea de Sud. 

"Am vrut să aducem în fața vizitatorilor Therme producători români și mici businessuri locale, care sunt din ce în ce mai multe, bazate de produse organice și ingrediente naturale. Sunt oameni cu povești extraordinare și vrem să îi promovăm, merită să știe cât mai multă lume de ei, și străinii care vin la Therme în număr din ce în ce mai mare", spune Andrada ȘeitanChief of Communications & Public Relations - Therme București.

La Herbarium Expo au loc workshopuri susținute gratuit de expozanții prezenți, de la ateliere de creație ale propriului parfum și sesiuni de degustare a ceaiurilor artizanale cu fructe românești și plante din Carpați până la rutine de îngrijire și hidratare ale corpului, ateliere despre beneficiile nămolului de la Techirghiol și  tehnici de folosire a uleiurilor esențiale. 

Oana Frențiu, creatoarea Doda Natural, a descoperit puterea plantelor din excursiile ei pe munte. 

“Eu sunt montaniardă. Când petreci mult timp în natură, pe munte, te uiți în jur și începi să fii curios în legătură cu plantele din jur. Am început să mă documentez în legătură cu plantele pe care le vedeam și așa a pornit totul, de la conectarea cu natura. Aveam nevoie de asta, am lucrat în Marketing Research înainte și eram foarte stresată, munceam într-un mediu foarte solicitant. Singura metodă de a mă conecta cu mine însămi erau călătoriile în natură. Până când am hotărât că, de fapt, acesta este scopul meu în viață: să știu cât mai multe despre natură și să împărtășesc la rândul meu ce am învățat.

Herbarium este ceva special, pentru că aduce împreună această comunitate de producători locali, diferiți, dar cu foarte multe în comun. Ne leagă pasiunea pentru plante și natură, ne leagă promisiunea de a fi onești cu clienții noștri. Am avut niște întâlniri fantastice, cross-countries”, spune Oana Frențiu.

 

Ritualuri personale

Herbarium este ca începutul unui ghid de auto-cunoaștere și re-descoperire. Îți face cunoștință cu produse din ingrediente naturale și practici diverse de folosire a lor, te inițiază în ritualuri și experiențe senzoriale unice, cu ajutorul maeștrilor și artiștilor senzorială și te aduce mai aproape de corpul și de centrul tău mental. Urmează apoi călătoria personală a fiecăruiă și cum reușim să refacem conexiunea cu noi și cu natura prin propriile noastre ritualuri zilnice. 

"Totul ar trebui să pornească de la ceva mic. Chiar și o simplă ședință de saună o dată la două săptămâni. Sau o cană de ceai pe zi. Sau zece minute de citit. Atât. Nu necesită efort. Obiceiuri mici care ne pot ajuta mult, se pot transforma în ritualuri care să ne scoată din viața noastră petrecută între ecrane", spune Cosmin Cîrîc

Oricum ar fi călătoria noastră în căutarea echilibrului, printre alergăturile continue și gândurile care se rotesc mereu între ceea ce trebuie să facem și ceea ce ne-am dori, e bine ca ea să treacă și pe la Herbarium, locul în care natura, arta și ritualurile spectaculoase fac armonia posibilă, măcar pentru câteva ore. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related