Nerezonabil. Poveștile și lecțiile de viață a nouă oameni remarcabili - Andreea Roșca | Editura Publica, 2024

Nerezonabil. Poveștile și lecțiile de viață a nouă oameni remarcabili - Andreea Roșca | Editura Publica, 2024

Titlul acestei cărți va părea neobișnuit și, poate, nepotrivit pentru a descrie istoria și mentalitatea unor antreprenori, pionieri și inovatori pe care îi admir și de la care am învățat. Cuvântul „nerezonabil” nu există în dicționarul limbii române. Totuși îl folosim în viața de zi cu zi, cu scopul de a descrie mai ales idei și comportamente care par nepotrivite sau dincolo de ceea ce considerăm normal.

Dar, așa cum scrie Erich Fromm, „rezonabil, pentru mulți oameni, n-are nimic de-a face cu rațiunea, ci cu consensul”. Iar poveștile și principiile din această carte au multe de-a face cu a fi nerezonabil, cu a lua decizii de muncă și de viață care contrazic, chiar și puțin, părerea majorității. Iar oamenii din această carte au reușit lucruri remarcabile exact pentru că au decis să nu se schimbe ei după lume, ci să schimbe lumea pentru a fi în acord cu ei.

Acum mai mult de zece ani am început o călătorie în mintea, în sufletul și în psihologia unor oameni care mi s-au părut atunci – și mi se par și astăzi – remarcabili. De-a lungul a sute de conversații, mare parte dintre ele publice, mi s-a dezvăluit o întreagă lume de credințe, decizii, feluri de a fi și de a gândi care făcea posibilă performanța acestor oameni pe care îi admiram.

Fără să-mi dau seama de la început, am fost mereu fascinată de o idee mai mare, de o curiozitate continuă în fața unei întrebări care nu a încetat să mă anime: cum e posibil să creezi ceva din nimic? Și cum putem deveni, fiecare dintre noi, mai buni în a crea o viață, o carieră, un proiect, o idee pe măsura aspirațiilor și a potențialului nostru?

Aceasta nu este o carte cu soluții. Dar principiile pe care le veți întâlni în aceste pagini sunt transferabile. În timp, am început să le intuiesc și să le recunosc ca o matrice nevăzută, care conduce alegerile și devenirea unor oameni din domenii foarte diferite, pe care-i considerăm de succes. Unul dintre lucrurile comune este că, la un moment dat, au fost nerezonabili în decizia lor de a construi o carieră și o viață în acord cu ceea își doresc.

"Povestea unei afaceri nu este cea configurată de datele de la Registrul Comerțului. Este, în primul rând, „romanțul” din mintea celui care-și subordonează amalgamul omenesc de calități și cusururi unei idei „nerezonabile”. Ce poate fi mai nerezonabil, de pildă, decât să începi un business pentru care nu există piață, astfel că trebuie să o construiești din materia aceleiași nebunii? Să clădești, cu alte cuvinte, business cu business, capitalismul în care să joci. Viețile schițate în cartea de față configurează, de fapt, renașterea pe cale naturală nu doar a „economiei de piață”, ci a însuși antreprenoriatului de dincolo de profit – o istorie pur românească a capitalismului de după comunism. În căutarea poveștilor de viață pură, autoarea a ales nouă. Optim!"
Cristian Grosu, redactor-șef și CEO CursDeGuvernare.ro

"Cartea pe care o aveți în mână este o sursă de înțelepciune colectivă și de inspirație individuală. Scrisă de un profesionist al alchimiei conversației, ea vă va deschide multe uși și vă va pune multe întrebări, mai multe chiar decât răspunsurile pe care vi le va da. Andreea este un interlocutor desăvârșit, o știu pe propria piele, unul capabil să găsească în tine profunzimi pe care nu știai că le ai. A făcut asta cu mine, dar și cu multe, multe sute de oameni mult mai remarcabili decât mine. Experiența și înțelepciunea câtorva dintre ei sunt adunate în această carte, care vă va fi un loial tovarăș de drum nu doar în viața profesională, ci și în cea personală."
Adrian Stanciu, consultant dezvoltare organizațională, decan asociat Bucharest International School of Management (BISM)

 

Andreea Roșca este jurnalistă, autoare de cărți și antreprenoare. Este fondatoarea THE VAST&THE CURIOUS, un proiect de interviuri cu antreprenori, pionieri și inovatori, despre strategie, principii și latura umană a oricărui business.

Este coautoarea cărții Cei care schimbă jocul, prima și singura carte despre gândirea și despre deciziile antreprenorilor români care au construit companii remarcabile. Are o carieră anterioară de două decenii în jurnalismul de business, ca jurnalist și manager de redacții și de produse de media. Este, de asemenea, cofondatoare a Fundației Romanian Business Leaders. 

 

Cartea a apărut în România la Editura Publica.

 

Info:

Ediția I 2024, paperback
Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
264 pagini
ISBN: 978-606-722-615-7

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Pozitii

Subiecte

Sectiune

DictionarBranded


Related