Cea de-a 9-a ediție Alpin Film Festival, eveniment cultural de referință internațională, s-a încheiat cu succes și o mare apreciere a publicului atras în inima Brașovului de selecția de filme din program și de varietatea evenimentelor cultural-educative și sportive destinate pasionaților de natură, film și aventură din întreaga lume.
Pe 21 septembrie, în cadrul ceremoniei de închidere a festivalului, au fost premiate producții cinematografice care încapsulează esența și valorile Alpin Film Festival, ilustrează frumusețea și provocările vieții montane prin cadre surprinse cu autenticitate și sensibilitate artistică. În egală măsură, filmele au fost selectate pentru faptul că aduc în prim-plan aspecte importante ale responsabilității față de mediul înconjurător, promovând turismul durabil și respectul față de natură.
Peste 50 de invitați – regizori, fotografi, artiști plastici de renume internațional și sportivi cu realizări remarcabile în alpinism și escaladă extremă – s-au bucurat să descopere peisajele Transilvaniei, cultura și obiceiurile locale. Alături de un public minunat, ei au participat la o mare varietate de evenimente conexe – expoziții de fotografie și pictură, activități sportive, dezbateri și workshop-uri axate pe subiecte precum sustenabilitatea, infrastructura montană sau literatura de specialitate – și au fost încântați de cele 41 de proiecții internaționale spectaculoase găzduite de Centrul Cultural Reduta, Cinema One și Cinema Modern din Brașov.
„A fost o ediție cu un număr record de filme. S-a râs, s-a plâns. Invitații au plecat îndrăgostiți de România, iar cuvintele lor din postări sunt un altfel de premii pentru noi toți. Publicul se adună ușor-ușor și sperăm să avem săli pline la toate proiecțiile de anul viitor. De mare succes au fost și conferințele, care au oferit participanților prilejul dezvoltării unor programe comune de acum încolo. Mă bucur că s-a stabilit un program comun cu Georgia și parteneriate între Regiunea Svaneti și Brașov.”, spune Dan Burlac, directorul și fondatorul Alpin Film Festival.
Anul acesta, juriul festivalului a fost format din Khatuna Khundadze (Georgia), Roberto Zazzara (Italia) și Cosmin Dumitrache (România), trei personalități remarcabile ale cinematografiei internaționale, fiecare cu un palmares impresionant și un background divers, care s-au sincronizat armonios în evaluarea producțiilor.
- Marele Trofeu Alpin Film Festival 2024 a fost obținut de filmul regizat de Hamid Sardar - „MONGOLIE - La vallée des ours | MONGOLIA, VALEA URȘILOR”, iar premiul a fost acordat de Consiliul Județean Brașov.
„Un film care surprinde cu succes eforturile unei întregi comunități de a stabili o nouă relație cu natura. Protagonistul, un ranger, și toate celelalte personaje par să iasă direct dintr-un roman. Epic și pe alocuri amuzant, asemeni unui western clasic, Mongolia - Valea Urșilor este o poveste captivantă și bine echilibrată despre o frontieră nouă.”, spune Roberto Zazzara.
- Premiul Juriului Alpin Film Festival 2024 în Competiția Internațională de Film a fost acordat filmului „MAURICE BAQUET L'ACCORDÉ”, regizat de Gilles Chappaz.
„O călătorie captivantă și plăcută prin istoria alpinismului și a schiului francez, acompaniată de sunetul violoncelului unui personaj și artist remarcabil. Pasiunea pură și iubirea lui Maurice pentru arta sa, fie ca muzician, schior sau actor, sunt cu adevărat contagioase și autentice. Ce noroc și plăcere trebuie să fi fost pentru cei care l-au întâlnit, l-au ascultat și l-au urmărit în spectacolele sale live.”,Cosmin Dumitrache.
- Mențiunea specială din cadrul Competiției Internaționale de Film @Alpin Film Festival 2024 a fost acordată documentarului „SOPHIE LAVAUD - The Final Summit”, regizat de François Damilano.
„Trebuie să o descriem pe Sophie Lavaud ca pe o femeie deosebită, iar filmul despre ea ca fiind extrem de interesant. E păcat că există doar 14 munți de peste opt mii de metri, altfel am fi văzut mult mai multe filme despre viața ei îndrăzneață.”,Khatuna Khundadze.
Lista premiilor speciale a fost completată de câștigătorii trofeelor desemnate pe categorii:
- Cel mai bun film românesc @ Competiția Internațională de Film Alpin Film Festival 2024:
„APĂ ȘI TALPĂ” – o poveste profundă și evocatoare despre echilibrul fragil dintre natură și civilizație co-regizată de Mircea Gherase și Lucian Mircu. Premiul este oferit de Consiliul Județean Brașov.
- Trofeul Carpați @ Competiția Națională de Film Alpin Film Festival 2024: „WILD TRANSYLVANIA”. Premiul acordat producției irlandeze pentru cea mai bună promovare a României prin cinematografie este oferit de RAP Group. Regia filmului este semnată de John Murray & Jamie Fitzpatrick, iar Jeremy Irons este vocea naratoare.
- Trofeul Muntele Vrăjit @ Competiția Internațională de Film Alpin Film Festival 2024: „WHERE WE USED TO SLEEP”, în regia lui Matthäus Wörle – un film ce descrie experiențele strămutărilor, lungile despărțiri de locul natal și durerile tacite ale tuturor celor care au fost nevoiți să își părăsească propriile case.
- Trofeul Zsolt Torok – câștigătorul ediției 2024 a Alpin Film Festival la categoria Best Short Climbing Movie: „POGO – The Hidden Faces of Romania” – o producție regizată de Loïc Isliker și Paul de Groot, o explorare montană inițiată și povestită de Paul ”Pogo” Popescu. Premiul este oferit de Viva Credit.
La Alpin Film Festival, juriul este întodeauna un partener activ în promovarea valorilor de conservare a naturii și responsabilitate socială prin intermediul artei cinematografice.
Printr-un parcurs profesional polivalent și o vastă implicare pe scena de evenimente și producție artistică internațională, Khatuna Khundadze s-a afirmat ca promotor al culturii georgiene peste hotare, dar și prin activitatea din instuțiile din țara sa de origine, devenind prima femeie regizor a studioului Georgian Film.
Roberto Zazzara este un regizor italian cunoscut pentru versatilitatea sa în realizarea unor lungmetraje de ficțiune, seriale, scurtmetraje interactive, documentare, cât și pentru numeroasele sale colaborări internaționale. În 2023, Roberto a câștigat Premiul Juriului la Alpin Film Festival cu filmul său „Carne et Ossa”.
Regizorul și producătorul Cosmin Dumitrache, recunoscut pentru producția sa „România Sălbatică” - cel mai complex documentar de natură realizat în România, difuzat în peste 40 de țări și distins cu numeroase premii -, vine cu o viziune autentică asupra relației dintre om și natură conturată prin proiectele sale din ultimii 15 ani și completează perspectiva juriului Alpin Film Festival 2024.
Dintre personalitățile fascinante care ne-au încântat prin mărturisiri pline de pasiune, naturalețe și o deosebită modestie raportată la performanțele lor, îi putem enumera pe alpiniștii români Vlad Căpușan, Maria Dănilă și Adrian Ahrițculesei, Vlad Teofil, Romica Popa, Marius Gane, Coco Galescu, Silviu Balan și pe renumitul Alex Txikon, care ni s-a alăturat fără ezitare la cea de-a 9-a ediție a festivalului.
Cu un palmares impresionant, alpinistul basc Alex Txikon a participat până acum la peste 35 de expediții, reușind să atingă vârfurile a 12 dintre cei mai înalți 14 munți din lume. Este recunoscut pentru conducerea expedițiilor dificile de iarnă, pentru numeroasele sale proiecte montane fascinante și pentru interesul acordat descoperii oamenilor și culturii zonelor în care se află vărfurile pe care inițiază fiecare asceniune. Dialogul lui Alex Txikon cu Vlad Căpușan despre expeditiile de iarnă, va rămâne în arhiva de aur a festivalului.
Chair și după încheierea festivalului, arta vizuală continuă să spună povestea Alpin Film Festival 2024 prin expozițiile din program, care vor putea fi vizitate până la data de 16 octombrie în Brașov, după cum urmează:
- Expoziția de fotografie „The Climbers” a celebrului fortograf american Jim Herrington - Piața Sfatului, în fața Muzeului de Istorie.
- Expoziția de grafică și pictură „Muntele”, semnată de Dorin Crețu – Banca de Cultură Apollonia (etajul 1).
- Expoziția foto „Fauna”, organizată în parteneriat cu FORONA, în zona pietonală a Primăriei Brașov.
- Expozitie foto ”Best of Forona” (organizata in parteneriat cu Forona ) expusă în holul Hotelului ARO PALACE.
Diversitatea și anvergura Alpin Film Festival 2024 au reafirmat statutul său special ca membru al International Alliance for Mountain Film (IAMF), unind Brașovul cu alte 27 de festivaluri de pe cinci continente. În perioada 16 – 22 septembrie 2024, festivalul a transformat citadela medieval de la porțile Transilvaniei într- un punct de convergență între artă, aventură și sustenabilitate, promovând un dialog multicultural de mare valoare în fața unui public entuziast și pasionat de temele propuse.
Alpin Film Festival 2024 este un proiect finanțat de Consiliul Județean Brașov și cofinanțat de Primăria Brașov.
Sponsori: Catena, Eco-Fin, Gravity Sportswear, Rock'n Snow, RAP Group, Viva Credit.
Mașina oficială a festivalului: HONDA - Rădăcini Motors Brașov
Radio oficial: Rock FM
Parteneri: Centrul Cultural Reduta, Centrul Cultural Apollonia, Clubul Alpin Român Filiala Brașov, Olimpia - Muzeul Sportului și Turismului Montan, Muzeul Județean de Istorie, Universitatea Transilvania Brașov, Centrul Multicultural al Universității Transilvania, FRAE, Salvamont România, Cinema One, Asociaţia Carpatina Ardeleana a Turiştilor - SKV, Zilele Culturii Maghiare Brașov, FORONA, Clubul Sportiv Babarunca, FORTUNA, Asociația Mioritics, Salvamont Brașov.
Cu sprijinul: Institutul Cultural Polonez, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, Institutul Cultural Italian, Institutul Francez din România, Alliance Française de Brașov, Swiss Sponsor Found, Ambasada Elveției, EKE – Asociația Societatea Carpatină Ardeleană, Munții Noștri, Asociația Montană Carpați, Fundația Conservation Carpathia, Asociația Culturală Artessentia, Revista România Pitorească, Hotel Belvedere, Hotel Aro Palace, Teracota Mediaș, AGMR, ANTREU, RATBV, Ferma Cățean, Bere Mustață, Buff, Patagonia, allmountain.ro, Pop Cola, Vitamin aqua.
Partenerii media care și-au anunțat deja susținerea festivalului sunt: Agerpres, Zile și Nopți, IQads, Dilema, Cărturești, Coresi, Biz Brașov, Capital Cultural, Observatorul Cultural, RomaniaJournal.ro, Curatorial.ro, Liternet.ro, Cinemaraton, Brasovstiri.ro, NewsBrașov.ro, Aici A Stat, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Radio România Târgu Mureș, myTEX.ro, Radio România Brașov, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Transilvania Expres, Infomusic.ro, Fashion Premium Magazine.
ALPIN FILM FESTIVAL este un eveniment cultural internaţional de film, carte și fotografie, care îşi propune să promoveze civilizația montană cu valorile ei patrimoniale, turistice, ecologice, economice, educaționale şi sportive.
Născut în inima țării, la poarta Transilvaniei, Alpin Film Festival a devenit rapid un reper pe harta evenimentelor culturale montane la nivel internațional. De-a lungul anilor, festivalul a reușit să pună Brașovul pe harta globală a iubitorilor de munte, alăturându-se unor festivaluri de renume din țări precum Italia, Spania, Germania, Austria, Argentina, Nepal și Coreea de Sud. Din 2020, festivalul face parte din prestigioasa International Alliance for Mountain Film (IAMF), alături de alte 27 de evenimente cinematografice din 20 de țări de pe 5 continente.