Despre eșecul utopiilor și arhivele emoționale, în expozițiile Celulei de Artă din luna iunie

Despre eșecul utopiilor și arhivele emoționale, în expozițiile Celulei de Artă din luna iunie

Galeria neconvențională Celula de Artă propune publicului din București, la începutul lunii iunie, două concepte expoziționale - unul ancorat în prezent și cu o privire aruncată spre viitor - Post-Utopia – Tensions Between Narrative & Form, care va putea fi vizitată la Goethe Institut  (Calea Dorobanților nr. 32) între 5 - 15 iunie, și unul nostalgic, care ține trecutul aproape - Amintiri, a artistului Cătălin Angelescu, disponibilă toată luna iunie la Galeria Verticală din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21).

Post-Utopia, parte din Fiți cu-Minți Creative Fest, este o expoziție interdisciplinară care aduce împreună peste 35 de artiști contemporani și explorează eșecul utopiei în epoca AI-ului, automatizării și anxietății postumaniste. De la distopii cyberpunk și cli-fi, până la ficțiuni speculative despre stagnare și nostalgie, lucrările abordează tensiunile dintre narațiune și formă într-un prezent fragmentat.

Expoziția reunește performance-uri, lucrări în format analog și digital, video art, toate chestionând viitorul după eșecul visului utopic în moduri subiective și, totodată, originale. Curatorii sunt Daniel Loagăr, co-fondator Celula de Artă, alături de Oana Dragomir și Raluca Neagoe iar artiștii Celulei de Artă care expun lucrări în Post-Utopia sunt Alex Manea, Andreea Eliza Petrov, Cristian Brânzescu, Evghenia Gritsku, Gizella Popescu, Ingrid Juncanariu, Teodora Grindei, Iulius Costache și Silviu Petrescu. Vernisajul are loc pe 5 iunie, între orele 18:00 - 21:30.

Iar pe 6 iunie, începând cu ora 19:00, la Galeria Verticală va avea loc vernisajul expoziției Amintiri, a artistului Cătălin Angelescu, însoțit de un performance de poezie contemporană susținut de Irina Francisca Ion. Artistul pornește de la premisa că amintirile se construiesc ca o arhivă emoțională, în care straturile de textile, obiectele și accesoriile vechi compun o dezordine sinceră și apropiată de felul în care păstrăm amintirile. Lucrarea ne arată trecutul în forma cea mai sinceră, cum a fost trăit, atins, folosit sau uitat și va putea fi văzută până pe 7 iulie.

Cătălin Gabriel Angelescu (n. 1996, București), artist vizual specializat în arte textile, format la Universitatea Națională de Arte din București, unde a absolvit licența și masterul. Lucrează cu medii precum tapiseria, instalația și colajul, într-o practică în care îmbină tradiția cu inovația, din dorința de a transforma textilele într-un spațiu de experimentare și expresie personală. Folosește adesea materiale neconvenționale pentru a explora noi forme de limbaj visual.

Irina Francisca Ion (n. 1998) a absolvit Facultatea de Automatică și Calculatoare UPB, este software developer & coordonatoare la Cenaclul Visceral. Împreună cu poeții din cenaclu organizează serile de poezie Laboratoarele Visceral.

Celula de Artă este un proiect cultural independent condus de artiști (artist-run), ce a debutat în 2017 și se manifestă în multiple spații de artă contemporană permanente sau temporare.

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio București FM, Spotmedia, IQads, Zile și Nopți, B365.ro, Happ.ro, Cărturești, Curatorial, Propagarta, Revista Golan, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Zeppelin, Modernism, PRwave, Empower Artists, Munteanu.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related