The Mmmm's

Nu, nu e o formatie de muzica indie doar pentru ca incepe cu The. Desi, daca ma gandesc mai bine, poate fi. Si tot albumul poate fi cu unii care fredoneaza chestii. Interesant si un pic neinteles. Probabil ca ar rasuna boxele prin unele agentii de publicitate.

Dar, culmea, nu despre aceasta formatie e vorba. E vorba despre Mmmm-urile din publicitate. E vorba despre Mmmm-ul creativ din brainstorminguri cand nu ai nicio idee, dar vrei sa para ca spui ceva. Vrei sa para ca ai ceva in cap si ca te gandesti cum sa articulezi mai bine. Dar stii foarte bine ca ai zero in cap, in momentul ala, si ca bagi Mmmm-ul de deruta. Apoi il termini cu un "Ntz...Neah...", ca si cum ai fi terminat analiza ideii si ai fi descoperit ca, de fapt, nu merge. Acesta este un Mmmm lung, pentru ca e nevoie de timp pentru toate aceste actiuni.

E vorba despre Mmmm-ul de la prezentarile de spoturi cand vezi clar ca ceva nu se leaga, dar nu stii exact ce. Mmmm-ul asta se termina cu "Mai pune-l o data". Acesta e un Mmmm mediu.

E vorba de Mmmm-ul pe care il folosesti atunci cand cineva iti spune o idee care nu-ti place. Asta e un Mmmm scurt. E mai degraba un M. Este urmat de o pauza destul de lunga, din care ai vrea sa se inteleaga ca tu te gandesti la ideea care tomai ti-a fost expusa. Acest M mai poate fi insotit ocazional si de o miscare inceata din cap, de sus in jos, care sa sugereze ca esti intrigat de idee. Dupa pauza lunga, incepi cu "Da" , fara sens, pentru ca nu esti de acord cu nimic. Si continui cu "dar daca...".

Tot din seria de Mmmm-uri scurte e si Mmmm-ul care poate sa insemne orice. Cand n-ai practic nicio opinie despre ceva, nu te intereseaza si nu vrei sa incepi o discutie, folosesti M-ul. In functie de intonatie, poate sa insemne orice. Un M mai inalt poate sa insemne "ce tare", un M mai jos poate sa insemne "nu prea-mi place". Dar cel mai bun e M-ul neutru, care poate sa insemne orice. Lasi interpretarea la latitudinea oamenilor. Si inchei discutia.

E vorba de Mmmm-urile din prezentari cand nu iti place in ce directie o ia discutia si folosesti Mmmm-ul ca un time out. Si sigur sunt inca 10000000 de Mmmm-uri personale, tari si super ingenioase pe care le folositi. Majoriatatea sunt execelente.

Singura mea problema e cu un singur tip de Mmmm-uri. Mmmm-ul de nehotarare si amanare. Mmmm-ul urmat de cuvinte de genul "vorbim" sau "tre sa vedem exact" care nu insemna nici ca o sa mai vorbim si nici ca, la un moment dat, o sa vedem exact cum facem. Mmmm-ul asta inseamna de obicei ca se amana ceva. Si, de obicei, cand amani, uiti si amani de tot.

Macar sa-l inlocuim cu un Aaaa. Macar.

PS: Sa incercam sa sarim peste commenturile doar cu "Mmmm" si poate vedem si alte exemple de utilizare a Mmmm-urilor in publicitate.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune

Dictionar


Comentarii

paul cioc
acum 13 ani
Mmmm-ul lung, care merge ascendent apoi coboara e cel pentru a spune "esti mult mai interesant(a) cand taci" sau "sunt foarte interesat de ce spui, mai bine te opresti". La fel, dar mult mai lung si cu pasiune, este cel aparut in fata unui produs bun, e pofta, e placere... si cate reclame il folosesc tocmai pentru a spune asta.

Si mai e Mmmm-ul romanesc. E destul de scurt si incepe cu un I infundat. este cel care neaga orice dar vrea sa si atace inerlocutorul fara insa a-si asuma raspunderea.

Costin Radu
acum 13 ani
MMmmmmMMMM. Mi-a placut articolul. :)


Branded