TV si outdoor, mediile preferate pentru publicitate

Bucuresti, 19 septembrie 2011 - GfK Romania a analizat in raportul de cercetare realizat pentru IQads modul in care consumatorii rmomani interactioneaza cu publicitate - care sunt cele mai eficiente medii de comunicare si ce tip de reclame isi doresc sa vada mai des.

Cele mai urmarite canale mediatice

Televiziunea ramane in continuare suportul media cel mai frecvent utilizat in campaniile publicitare. 73% dintre consumatorii din mediul urban utilizatori de Internet din Romania sunt de parere ca o marca ar trebui sa comunice cu ei prin intermediul acestui canal.

In general, reclamele de la televizor sunt considerate amuzante, informative si in mare masura originale. Mai mult decat atat, aproape 2 treimi dintre consumatorii din mediul urban sunt dispusi sa cumpere un produs in urma unei reclame de la televizor.

Diferentele in accesul la diferite surse mediatice se fac simtite prin faptul ca locuitorii din orasele mici considera mai adecvat ca o marca sa comunice cu ei prin intermediul televizorului comparativ cu locuitorii din Bucuresti (80% fata de 68%). Totusi, comparativ cu reclamele de pe celelalte medii de comunicare, respondentii considera ca reclamele de pe televizor sunt mai multe decat si-ar dori (73%).

Al doilea mediu prin care respondentii considera ca o marca ar trebui sa comunice cu consumatorii sunt panourile stradale (67%). Acestea sunt considerate mult mai potrivite de catre persoanele "in miscare”, mai precis tinerii intre 15 si 17 de ani.

Urmeaza, in ordinea preferintelor, reclamele din ziare/reviste (60%), reclamele de pe fluturasi/brosuri publicitare (57%), reclamele de pe internet (56%) si reclamele de la radio (44%). Deoarece persoanele cu educatie superioara isi petrec mai mult timp pe internet, acestea considera comunicarea prin reclamele online mai potrivita pentru a interactiona cu ei (65%), comparativ cu alti consumatori.

In general, reclamele din ziare/reviste, leaflet-uri/brosuri publicitare, de pe internet sau de la radio sunt considerate informative. Totusi, consumatorii simt ca mai mult li se adreseaza reclamele de pe internet (55%) si din brosurile publicitare (52%), care sunt implicit mai utile pentru ei si ii determina in mai mare masura sa cumpere anumite produse sau servicii.

Reclamele prin intermediul SMS-urilor sunt considerate cel mai putin adecvate de catre consumatori. Datorita limitarilor acestori tipuri de reclame, ele nu sunt considerate nici amuzante si nici creative, neavand forta altor tipuri de reclame de a determina cumpararea unui produs.

Mai multe reclame pentru produse IT, electronice si electrocasnice

Consumatorii din mediul urban doresc sa vada mai multe reclame pentru produse IT, electronice si electrocasnice (25%), pentru produse cosmetice (18%) si pentru produse alimentare (15%).  Acestea au fost rezultatele studiului GfK realizat pe panelul online AskGfk.

Acelasi studiu a relevat faptul ca barbatii si tinerii de 18-24 ani, probabil mai pasionati de tehnologie, sunt mai interesati decat celelalte segmente de consumatori de reclamele la aceste produse, iin timp ce este evident ca femeile sunt cele mai interesate de reclamele la produse cosmetice.

Necesitatea de a vedea mai mult reclame atat pentru produsele de consum curent (produse alimentare), dar si pentru produsele de folosinta indelungata (IT, electronice, electrocasnice) trebuie judecata si in contextul scaderii bugetului disponibil pe fondul crizei economice, cand cheltuielile cu aceste tipuri de bunuri trebuie mai bine planificate. O posibila explicatie ar fi ca persoanele isi doresc sa vada mai multe reclame pentru aceste tipuri de produse tocmai pentru a se informa mai mult si a lua o decizie de cumparare mai avantajoasa.

Metodologie studii

Omnibus GfK: Informatiile sunt obtinute prin interviuri fata in fata, pe un esantion de 1000 de persoane. Rezultatele sunt reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste, cu o eroare de esantionare de maxim +/- 3%.

Rezultatele din Omnibus au fost comparate cu rezultatele obtinute intr-un studiu similar, realizat de GfK Romania in 2002, surprizand evolutia din ultimii 9 ani a perceptiei consumatorilor de publicitate, precum si transformarile care au avut loc in aceasta perioada in relatia branduri - consumatori.

GfK Online: Studiul online este aplicat pe un esantion de 500 de respondenti recrutati din panelul online www.askgfk.ro, reprezentativ pentru populatia cu varste intre 15 si 55 de ani, utilizatori de internet din mediul urban. Marja de eroare este +/- 4%. Panelul online GfK numara in prezent peste 23.000 de panelisti.

IQads

IQads este cel mai important produs media dedicat industriei de comunicare din Romania. IQads este o marca a Blue Idea. Din portofoliul companiei Blue Idea face parte si SMARK, comunitatea profesionistilor in marketing din Romania.

GfK Romania

GfK Romania, fondata in 1992, este parte integranta a Grupului GfK. De peste 10 ani, GfK Romania este institutul numarul 1 de cercetare de piata din Romania. Activitatile sale sunt structurate in cinci segmente: Custom Research - cercetare cantitativa si calitativa Ad Hoc pentru o arie larga de industrii (bunuri de larg consum, telecomunicatii si IT, finante, retail, turism, auto, bunuri industriale), Consumer Tracking - cercetare continua pentru bunuri de larg consum, Retail and Technology - cercetare continua pentru bunuri de folosinta indelungata, Media - cercetare calitativa si cantitativa pe consumul de produse media si Healthcare – cercetare calitativa si cantitativa in toate domeniile medicale.

GfK Romania a investit substantial in divizia sa online in ultimii ani, dezvoltand un panel de respondenti online de calitate. De asemenea, GfK dezvolta continuu tehnici moderne, inovative de cercetare de piata – una dintre cele mai recent lansate fiind Daphne.dx, cea care analizeaza eficienta unei campanii de comunicare in timp real.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Branduri

Sectiune



Branded


Related