[Grand Spoof by Ardealul] Autorii primelor spoof-uri ies la lumina

[Grand Spoof by Ardealul] Autorii primelor spoof-uri ies la lumina

Anul asta, pana vine ADfel #10, ne-am propus sa-ti facem cunostinta cu indraznetii care ne trimit spoof-uri de reclame pe brief-ul competitiei Grand Spoof by Ardealul, desfasurata pe The Creator. Ca sa-i recunosti, sa-i sustii si poate sa-ti serveasca drept inspiratie. Ca poate vrei sa faci un spoof si nu stii de unde sa-l iei. Sa-ti zica ei ce si cum. Primim inscrieri pana pe 7 septembrie, asa ca haide, vrem sa-ti vedem umorul si ironia in actiune, frumos aranjate in format video.

Mai jos avem primele 4 spoof-uri detaliate de autorii lor, 10 fiind numarul inscrierilor aprobate pana acum. Unul dintre ei ne-a raspuns pe video la intrebari, restul ne-au scris. Tine-te bine: de la "Placeri ardelenesti", ne oprim sa  degustam niste "Mamalighetti", mergem pe un taram violent, unde domneste sloganul "Lasa-l sa bata", si incheiem spalandu-ne pe cap c-un "Sampon cu fainosag".

 

Andrei Usinevici [OOSSEE] - "Placeri ardelenesti"

Cum ai decis sa te inscrii la Grand Spoof by Ardealul?
Dupa o participare la concursul "Tricoul de a doua zi" organizat de IQads si B52 am aflat ca se va organiza un Grand Spoof anul acesta. Vazusem ceva anul trecut, dar dupa incheierea concursului, si imi propusesem ca anul acesta sa "ma exprim" si eu in cadru organizat :)

Reclamele pe care le-ai spoof-uit
Am avut o noapte de "brainstorming", gandindu-ma in special la traditii si obiceiuri rurale pe care  sa le suprapun pe cateva produse moderne, folosind si sloganuri aparute in spoturi TV. Mi s-au suprapus in minte:

- Capitolul "Cum cred domnii ca se fut taranii" din volumul "DEX-ul si sexul" de Radu Pavel Gheo;
- sloganul "Gustul romanesc dulce-acrisor" din reclama Adria, care se pare ca a aparut odata cu formarea poporului roman si va disparea odata cu extinctia omenirii;
- spotul Durex la prezervative cu gust de ciocolata (mai jos), la care s-a adaugat obsesia lumii moderne pentru "Sugar Free" si "100%" natural.

           

Dupa ce am notat "ideile principale", dar la lumina telefonului ca sa nu-mi trezesc sotia (aka "colega de camera") care va deveni si personaj in spot - dar asta va afla mai spre dimineata :) am pregatit si "botezul". Indemnul "Arde-l" in varianta ardeleneasca a dat numele brandului dupa cum urmeaza:

Ardelenii si fainosagul in spoof-ul tau
Mi-am dat seama ca Fainosagul nu reprezinta o caracteristica concreta, de "aratat cu degetul". E acel " je ne sais quoi" ardelean... care poate avea forme, gusturi si trasaturi infinite. Un "exquisite" rural!

La filmari
Am apelat la doi baieti: Bogdan Pantazi & Alexandru Cotoia. Faini, "profi" la filmari, pasionati ca subsemnatul de orice proiect nou sau provocare creativa; si, nu in ultimul rand, inzestrati cu rabdare :) Dar cu care nu vorbisem decat de cateva ori. Dar am rezonat imediat si am devenit o echipa entuziasta de "tarani ardeleni de pe malul Dambovitei". Intr-o dupa-amiaza caniculara, am si fugit la locul faptei: Gratia, Jud. Teleorman. Ne-am filmat ca sa "ne facem de ras", asa ca voia buna a fost la ordinea zilei mai ales la vizionarea dublelor pe laptop.

Multumiti, dar si constienti ca se putea mai bine, cu planuri (deja) pentru anul viitor, ne-am intors franti in miez de noapte pe o ploaie torentiala cu tunete si fulgere care pentru noi erau sunete de tobe si luminile reflectoarelor! Am incercat sa fiu cat se poate de "less-stresful" si sper ca totusi colegii mei de proiect, Bogdan si Alexandru, sa-mi fi inteles doleantele  si le multumesc pentru rabdare si implicare!           

Spoof-ul tau intr-o fraza
Ai vazut "Totul despre sex"? Crezi ca stii "Totul despre sex"? Daca nu, invata din vecini.. Asa se face inca pe la noi ! 

 

Stefan-Horia Schirliu - "Mamalighetti"

Stefan ne-a raspuns la intrebari pe video.

 

Ionut Rusu - "Lasa-l sa bata"

Ai mai participat la Grand Spoof?
Am mai participat acum doi ani cu o parodie la Orbit, se numea Dormit - ocupatia preferata a romanilor.

Plaja spoturilor publicitare #2015
Am vazut mai multe spoturi bune la noi anul asta; si mai greu de parodiat. Dar am vazut si reclame pe care nici nu avea rost sa le parodiezi. Ma gandesc ca e normal; pe langa un pahar sau o sticla de calitate, sunt si multe cioburi, cioburi, cioburi, mii de cioburi. Nu o sa amintesc reclamele reclamele proaste :P

Reclama buna de spoof
Cand imi intrebam prietenii de reclame, observam ca toti stiau de cea cu Simona Halep. Chiar daca nu stiau la ce produs este, stiau sloganul. Si daca luam expresia "lasa-i sa bata"... In unele zone, bataia oamenilor e mai intalnita ca bataia mingii.

Scenariu, filmari, peripetii
Procesul a durat destul de putin.Toata echipa a lucrat in televiziune, asa ca durata a fost destul de scurta. Peripetii... unul dintre ardeleni s-a ales cu o vanataie. Iar celelalalt cu doua.

 

Marius Calin & Ariadna Dragolici - "Sampon cu fainosag"

Inscrierea la Grand Spoof by Ardealul
Ariadna: 
Nu am mai participat, desi imi doream sa fac asta din anul I; pana acum nu am avut cu cine si nici nu stiam prea bine ce-i aia sa editez clipuri video. Am decis sa ma inscriu pentru ca eu una am maaare nevoie de bani pentru ca plec in Erasmus in septembrie si 250 Euro nu-s de colo.

Marius: Anul trecut am vazut prea tarziu concursul. Anul asta m-am inscris pentru ca e amuzant sa filmezi un clip si chiar te distrezi facand asta.

Plaja spoturilor publicitare #2015
Ariadna:
 Cred ca in anii trecuti aveam reclame ceva mai populare, existau niste fete cunoscute. Acum il avem pe Ghita care sta sa se uite la seriale in loc sa pazeasca mioare.

Marius: Tot la fel, anul trecut il aveam si pe Varu'.

Ardelenii si fainosagul lor
Ariadna: Cum s-ar zice, i-am bagat cu picioarele. Am decis sa ne facem noi ardeleni, fie cu costume, fie cu vocea, desi pe alocuri moldovenizata. Suntem bucuresteni si e greu sa imitam accentele.

Tocmai sampoanelor le lipseste fainosagul?
Ariadna: Ne-am gandit ca e trebuie sa luam o reclama comuna, usor banala caruia sa ii oferim un twist si aparent sampoanele se incadrau perfect. Natura, frumuseti ardelenesti, legatura a fost instanta, mai instanta ca supa la plic.

Marius: am incercat sa gasim reclame in care puteam sa introducem ardelenii si fainosagul si asa am ajuns la ideea asta cu samponul - datorita fainosagului (sau mai degraba a lipsei lui din sampon) lucruri nu tocmai normale se intampla.

Spoof-ul vostru intr-o fraza
Marius: BREAKING NEWS! Compania FainoShamp a fost amendata pentru ca a uitat de ingredientul special din sticlele de sampon, suntem in fata sediului unde sute de clienti nemultumiti protesteaza.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Companii

Campanii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related