Cronica de festival. International Street Art Festival Sibiu 2015 a insemnat 15 lucrari finalizate in 7 zile de catre 21 de artisti

Cronica de festival. International Street Art Festival Sibiu 2015 a insemnat 15 lucrari finalizate in 7 zile de catre 21 de artisti

O saptamana artistica la Sibiu tocmai s-a incheiat intr-un mare fel. Dupa cum ne-a scris Florina Vlad, Street Art Festival Sibiu nu a fost, ci este. Pentru ca orasul e imbogatit acum cu 15 lucrari de arta pentru orice trecator  care stie sa priveasca in jurul lui cand merge pe strada. Despre echipa din spatele acestui eveniment, Asociatia ART Factory Transilvania, am mai vorbit. In continuare, o sa-i lasam pe ei sa ne duca cu gandul in Sibiul ultimelor zile cu o cronica a festivalului in cauza, aflat la prima editie.

 

Sapte zile, sapte scoli, paisprezece lucrari plus o instalatie, douazeci si unu de artisti. Acestea sunt cifrele primei editii ale International Street Art Festival Sibiu 2015.  Un festival co-finantat de Primaria Municipiului Sibiu si implementat de ASOCIATIA art Factory Transilvania.

Artistii participanti la festival, in ordinea lucrarilor din tur au fost urmatorii: Stefan Radu Cretu, Cy, Dandu AlexanDRU, PISICA PATRATA, HomeboyLDJ, KITRA, PREN, SWEET DAMAGE CREW, Lavinia Cretu, Dan Raul Pintea, Lucia Praporgescu, Catalin Precup, Marius Strugariu, Alexandra Zidariu, ORTAKU, ZED1, TREIPIC.

 

LUNI

Festivalul a debutat cu o conferinta sustinuta de Dan Perjovschi: „Arta in spatiul public: critica, decorativa, conceptuala, populara, conformista sau angajata?” Au fost facute proiectii, s-a vorbit despre cum a fost arta inainte de  1989, despre cum este astazi la noi in tara si in lume. Au fost puse intrebari, s-a discutat si s-a zambit mult. Dialogul a fost condimentat cu glume si moderat cu finete de Dragos Varga, scriitor, profesor la Facultatea de Litere. 

 

MARTI

Din a doua zi, artistii s-au apucat de lucru. A fost o zi ploioasa, toate lucrarile s-au desfasurat cu greu, dar entuziasmul, in special al voluntarilor, a fost molipsitor si lucrurile au intrat in normal. Intre doua reprize de ploaie s-a aratat soarele, la timp pentru a ne bucura impreuna cu copiii care invatau in acea scoala de workshop-ul pe care l-a tinut PISICA PATRATA la Scoala Regele Ferdinand. Asta dupa ce, in asteptarea montarii schelei, artisti si copii au facut curatenie in curtea scolii.

 

MIERCURI

Din nou, artistii au lucrat pe ploaie, vremea mohorata si friguroasa stricandu-le oarecum "socotelile". Dar lucrarile au continuat, iar seara a fost incununata de o raza de "soare": conferinta sustinuta de Ciprian Ciocan si invitatii sai, pe tema: „Spatiul urban: al meu, al tau, al nostru” . Mai bine spus o raza de speranta, vazand atat de multi oameni activi interesati de spatiul urban, de prezentul si viitorul Sibiului. Seara s-a incheiat in Music Pub, unde ANTRACT si STILL CRAZY au incins atmosfera.

 

JOI

Lucrarile incepeau sa prinda contur, copii si oameni din cartiere veneau sa admire lucrarile care incepeau sa capete sens. Emotia era mare, ne bucuram cu totii si share-uiam imagini de la o scoala la alta.


Workshop-ul pe care artistii de la Sweet Damage Crew l-au tinut ne-a inspirat si ne-a descoperit cat de complex este curentul „street art”, dar si ce mult conteaza maiestria si experienta in manuirea spray-urilor. 

 

VINERI

Seara, Razvan Pop ne-a condus intr-un tur de arta prin centrul orasului nostru. Am aflat lucruri inedite despre multe din cladirile importante din centru, am admirat fresce, statui, am ascultat istorisiri despre oameni care au schimbat fata orasului Sibiu. 


Iar de la 21.00 ne-am incalzit pe ritmurile celor de la BLACK STAR si DEAD CHARLIE.

 

SAMBATA

Sambata s-a lucrat intens la finalizarea lucrarilor, toate lucrarile trebuiau terminate caci se asteptau vizitatori duminica. Entuziasmul a fost mare, pe masura ce lucrarile se finalizau bucuria crestea, tensiunea simtita toata saptamana scadea. 

 

DUMINICA

Si a venit duminica, cea mai frumoasa zi a festivalului. Treaba era terminata; si terminata bine. Ne-am urcat cu totii pe biciclete si la ora 14.00 am inceput Turul de Arta Stradala ce cuprinde sapte scoli. Au venit la tur foarte multi oameni, ba chiar si o doamna din Anglia, pasionata de street art care a auzit de festival.

Cu bucurie a fost parcurs traseul dintre scoli, iar la fiecare locatie artistii prezenti au fost felicitati si aplaudati. Roadele a sapte zile de munca se vedeau acum in plin SOARE! 7 scoli, 15 lucrari, 21 de artisti.

Traseul turului: Scoala Gimnaziala nr. 20 – Str. Macaralei nr. 1; Scoala Gimnaziala  Regele Ferdinand – Str Sureanu nr. 1; Scoala Gimnaziala  Radu Selejan – Str. Soimului nr. 13; Scoala Gimnaziala nr. 21 – Str. Luptei nr. 27; Liceul Teoretic Constantin Noica – Str. Ostirii nr. 5; Scoala Gimnaziala NICOLAE IORGA – Str. Nicolae Iorga nr. 56; Scoala Gimnaziala nr. 1 – Str. Hategului nr. 8.


International Street Art Festival Sibiu nu a fost, este. Acum se vad rezultatele. Lucrarile celor 21 de artisti infrumuseteaza scoli in care, speram, copiii nostri vor intra cu mai multa bucurie. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune

Dictionar



Branded


Related