Logo-ul Bucureștiului a fost retras, în urma acuzațiilor de plagiat

Logo-ul Bucureștiului a fost retras, în urma acuzațiilor de plagiat

Ieri, a fost anunțat logo-ul care va reprezenta Bucureștiul, ales în urma unui concurs care, oricum, prin brieful și juriul lui, stârnise reacții critice din partea creativilor din România.

Anunțul a fost urmat, la numai câteva minute, de reacții puternice pe Facebook (deși oamenii erau ocupați și cu niște proteste în fața Guvernului, în legătură cu legea grațierii): logo-ul este mai mult decât asemănător cu steagul orașului New Taipei. 

Tiberiu Simțion (Web developer at ThinkDigital) spune că i-a luat doar 5 minute să descopere asemănarea: 

Am auzit că e mare protest mare azi, dar vroiam doar să vă zic că Primăria Municipiului București tocmai a făcut concurs public și a dat premiu 11 mii de euro pe un logo furat de la municipalitatea New Taipei din Taiwan.

Mi-a luat doar ~5 minute de căutări și l-am găsit cu ajutorul motorului de căutare inversă pentru imagini de la yandex.ru. Gata, înapoi la trebi.

P.S. iar pe pagina Primăriei e cenzură comunistă, a aflat lumea și cine o administrează șterge comentariile în draci ^_^

(Adăugăm și o interogație retorică: Dacă oamenii au descoperit asemănarea atât de repede între cele două lucrări, ne întrebăm ce a oprit juriul să o facă.)

Joi dimineață, Primăria Capitalei a anunţat că a descalificat logo-ul lui Narcis Teodor Lupou:

"În urma semnalelor publice privind asemănarea foarte mare dintre logo-ul declarat câștigător al concursului organizat de Primăria Capitalei și unul dintre logo-urile orașului Taipei, organizatorii au luat decizia descalificării lucrării prezentate de Narcis Teodor Lupou.

Facem precizarea că toți participanții la concurs au declarat pe propria răspundere că lucrările prezentate sunt originale", arată comunicatul Primăriei. 

Juriul va desemna un alt câștigător, în viitorul apropiat, iar la la finalul concursului se vor publica toate lucrările înscrise în concurs, promit reprezentanții primăriei.

Regretăm situația creată și, chiar în varianta foarte probabilă că nu este vorba de un plagiat, Bucureștiul nu poate avea un logo reprezentativ atât de asemănător cu al altui oraș.

De asemenea, a dispărut și comunicatul care anunța câștigătorul, pe site-ul primăriei. Scriam despre el aici. Amintim sursa de inspirație a autorului logo-ului, Narcis Teodor Lupou, un designer în vârstă de 32 de ani din Timișoara:

„Am avut ca nuclee inspiraționale moștenirea arhitectonică autentică a Capitalei și valențele pozitive generate de rezonanța etimologică a numelui orașului București.

Alăturarea celor patru elemente identice ca formă, dar diferite ca poziționare, subliniază ideea de epicentru al națiunii către care converge Capitala”, a spus Narcis Teodor Lupou.

 

Și câteva reacții:

Jurnalistul Liviu Avram amintește de frunza lui Udrea:

După frunza lui Udrea urmează floarea lui Firea

În imaginea de mai jos aveți logourile a două localități: municipiul New Taipei din Taiwan (stabilit în 2010) și municipiul București din România (stabilit în 2017).
Se cere: găsiți asemănările, deosebirile și stabiliți cărei localități aparține fiecare dintre cele două logo-uri. (Mie mi se pare că cel de sus e al Bucureștiului, dar poate nu știu eu bine limba chineză)

Cosmin Alexandru:

Logo-ul ca logo-ul, că oricum n-aveam așteptări. Băi, dar textul comunicatului face toți banii. Limbă de cap de lemn care răsucește gramatica elementară în mormânt. Virgulă între subiect și predicat și, în general, pe oriunde pare că textul nu curge singur. Practic, ăsta ar fi trebuit să fie logo-ul - o virgulă. Madam virgulă Firea.

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății:

Un nou logo, de data asta fără frunză. Dar tot copiat.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Pozitii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related