Se deschide primul Club de Mobilitate Urbană pentru nevăzători și tipici, pentru un viitor #BucureștiIncluziv

Se deschide primul Club de Mobilitate Urbană pentru nevăzători și tipici, pentru un viitor #BucureștiIncluziv

Primul Club de Mobilitate Urbană (CMU) - Senseability se deschide în această toamnă în spațiul La Firul Ierbii. La Senseability nevăzătorii vor învăța să se orienteze mai bine cu ajutorul atelierelor de dezvoltare a mobilității urbane și vor afla despre structura țesutului urban al Bucureștiului prin intermediul a 10 hărți tactile. Inițiativa aparține Asociației Metodelor Alternative de Integrare Socială și este finanțată de Fundația Orange prin fondul "Lumea prin culoare și sunet" ediția 2017.

Obiectivul Clubului Senseability îl reprezintă creșterea gradului de incluziune socială a persoanelor cu deficiențe de vedere care se luptă cu fenomenul de izolare socială și au o teamă naturală de a explora mediul urban local, de multe ori slab accesibilizat și agresiv.

Clubul asteaptă membri și susținători — persoane cu deficiențe de vedere, dar și persoane tipice — specialiști în educație, servicii sociale, arhitecți, designeri și alti profesioniști care doresc să facă un prim pas pe nevăzute către un Bucuresti incluziv.

 

De ce CMU Senseability?

Bucureștiul nu este prietenos cu grupurile vulnerabile. Deși s-au făcut pași importanți în incluziunea persoanelor cu dizabilități, persoanele cu deficiențe de vedere sunt încă departe de a duce o viață independentă, o consecință directă fiind numărul foarte mic al celor care reușesc să se integreze pe piața forței de muncă. Cauzele acestei situații sunt legate atât de lipsa de accesibilizare a mediului urban, cât și de accesul redus la informații care să le ușureze utilizarea instrumentelor moderne și aplicațiilor mobile de orientare în spațiu.

CMU Senseability își propune implementarea unui sistem integrat de dezvoltare a abilităților de viață independentă prin diseminarea de instrumente — atât convenționale, cât și bazate pe noile tehnologii — și încurajarea schimbului de experiențe și cunoștințe într-un mediu prietenos, de socializare.

 

Ce se întâmplă la CMU Senseability?

Până în vara lui 2018, în cadrul CMU Senseability se vor organiza ateliere de dezvoltare a mobilității urbane, evenimente polisenzoriale ce îndeamnă explorarea altor simțuri atunci când simțul vizual, dominant și privilegiat, dispare, și provocări “pe nevăzute” care urmăresc eliminarea prejudecăților față de persoanele cu dizabilități.

De asemenea, în cadrul proiectului se vor realiza 10 hărți tactile despre București și cele mai cunoscute zone ale capitalei, astfel încât persoanele cu deficiențe de vedere să înțeleagă noțiuni generale despre structura țesutului urban care să le permită să devină independente în spațiul construit.

 

Participă la atelierele CMU Senseability

Atelierele CMU Senseability propun o abordare unică pentru mobilitatea urbană - un spațiu de contact între persoanele cu deficiențe de vedere și specialiști din diverse domenii - educație, servicii sociale, arhitecți, designeri și alti profesioniști care doresc să facă un prim pas către un București incluziv.

Pentru a porni de la un punct comun, atelierele se vor desfășura pe nevăzute. Trainerii CMU Senseability oferă puterea propriului exemplu – în absența simțului vizual, fiecare folosește cu pricepere alte repere de orientare clasică sau în pas cu tehnologia modernă. Ei s-au alăturat Clubului pentru a împărtăși experiența personală prin care au transformat dizabilitatea într-o abilitate care să le permită o viață independentă. Alături de ei, specialiști dedicați mobilității urbane vor schița o imagine mentală asupra Bucureștiului privind scara și diversitatea orașului și vor susține ateliere interactive de urbanism și arhitectură care încurajează explorarea și interacțiunea socială.

Prima serie de ateliere are loc între octombrie – ianuarie, participarea este gratuită și se face pe bază de înscriere pe amais.ro/formular-inscriere-ateliere/ sau la telefon  0757.526.247:

 

Mobilitate clasică cu Mădălina Vîlcu – 28 și 29 octombrie
Mobilitate alternativă cu Alexandru Cucu – 4 și 5 noiembrie
Mobilitate clasică: ghidaj cu câinele cu Paul Pogorin – 11 noiembrie
Tehnologie: Android cu Ștefan Moisei – 18 și 19 noiembrie
Urbanism cu Iulian Canov și Anca Ștefănescu – 25 și 26 noiembrie
Mobilitate profesională cu Teodora Sârbu și Simona Filip – 9 și 10 decembrie
Drenaj limfatic cu Ovidiu Cucu – 13 și 14 ianuarie
Arhitectură cu Iris Popescu și Sabrina Ahmad – 20 și 21 ianuarie

 

Toate atelierele vor avea loc în spatiul La Firul Ierbii, Splaiul Unirii nr. 160, între orele 11.00 - 15.00.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related