Consumerism si moda in expozitia lui Obie Platon de la Beijing

Consumerism si moda in expozitia lui Obie Platon de la Beijing

Un mural pe Ion Mincu, unul intr-un penitenciar, o pictura pe teatrul Radu Beligan din Bacau, doua expozitii, si, bineinteles, alte desene lasate pe ziduri si pereti din toata lumea. Cam asta a facut artistul vizual Obie Platon in ultimii (aproape) 2 ani de cand n-am mai vorbit. Plus o expozitie de 6 saptamani, la Institutul Cultural Roman din Beijing. Daca tot l-am prins cu evenimentul on-going, am zis ca-i o treaba buna sa-l intrebam una-alta la cald. 

Dar cum a ajuns Obie sa ne zica "ni hao!" si sa-si gaseasca rost de proiecte tocmai in China? In primul rand, cam un an l-a stat pe acolo, in Shanghai. In aceeasi perioada, il tot "sicana" ideea sa dezvolte un proiect pe o tema din zona fashion. Si cum oamenii Shanghaiului par sa aiba o obsesie pentru haine, contextul a fost perfect. "Satisfashion" cuprinde 8 piese ce ilustreaza intr-un mod abstract consumerismul fashion descoperit acolo.

Expozitia face parte dintr-o colectie mai ampla ce aduce in fata teme si subiecte controversate din lumea contemporana. Satisfashion e strans legata de partea vazuta si nevazuta a modei, expusa acasa la etichetele "Made in China".

Prima data, expozitia a fost vazuta in Shanghai. Acum e in Beijing si mai poate fi vazuta pana pe 28 februarie. 

 

Proiectele din ultimii 2 ani

Ni hao! Cele mai notabile sunt: un mural pe facultatea de arhitectura "Ion Mincu", expozitia Humanutopia la Casa Poporului, o premiera a fost oportunitatea de a picta un mural in interiorul unui penitenciar, am pictat teatrul "Radu Beligan" din Bacau, si expozitia Dualitas la Avanpost. 

 

Contextul si tema expozitiei

Totul a luat nastere acum 3 ani, odata cu prima mea vizita in Shanghai. Atractia a fost instanta, am stiut ca voi reveni.  Contextul a fost perfect pentru a demara o expozitie manifest legata de consumerism. Am locuit timp de un an in Shanghai unde s-a dezvoltat si conceput proiectul. Dupa aproximativ un an de lucru, expozitia a avut premiera in Shanghai apoi Beijing in colaborare cu Diana Grigoras si ICR.

Tema s-a conturat foarte bine in Shanghai, pentru ca acolo exista o obsesie nebuna de consum a vestimentatiei. Fiind din alt mediu si odata aterizat in acel context mi-a fost destul de simplu sa observ anumite lucruri din mediul urban; lucruri care pentru ei devenisera parte din rutina.

Expozitia Satisfashion face parte dintr-o colectie mai ampla ce aduce in fata teme si subiecte controversate din lumea contemporana. Satisfashion e strans legata de partea vazuta si nevazuta a modei, expusa acasa la etichetele "Made in China".

 

De ce in China?

Pe langa setea de cunoastere, am dezvoltat o pasiune legata de extremele culturale. Stiam ca in China voi avea ocazia de a descoperi contraste si nuante sociale noi. A fost benefic pentru a intari bagajul de cunostinte si experiente pe care le-am transformat in creatii vizuale.

 

Impresii de la vernisaj

Ceva absolut diferit fata de ce s-a intamplat pana acum. In primul rand se dezvoltase un fior datorita contextului neo-comunist in care ma aflam. Recunosc ca am avut emotii cu anumite lucrari. Invatat cu barierele comuniste romanesti mereu ma autojudecam dandu-mi seama pe parcurs ca totul avea sa fie total diferit fata de ce ma asteptam.

 

Echipa

Intr-adevar colaborez cu arhitecti, designeri si artisti din diferite domenii. Am o echipa cu care am crescut si care devine din ce in ce mai mare. Consider ca in spatele succesului se afla o echipa, caci fiecare latura trebuie tratata cu atentie. Sunt sustinut din diferite medii si de aceea sustin la randul meu pe cei din jur. E important sa ma concentrez pe creatie, iar celelalte laturi sunt acoperite de oameni pasionati de ceea ce fac, indiferent ca este vorba de arta sau nu.

Pentru Satisfashion, a fost foarte interesant sa cunosc si sa colaborez cu diferiti prieteni deja din China, Hong Kong si Singapore care au fost la randul lor foarte deschisi si incantati de acest proiect.

 

Alte expozitii

Am inceput anul cu Beijing, urmeaza Venetia in mai-iunie si Houston in toamna. Pe langa expozitii vor fi diferite murale pe care le voi realiza in tara si Europa. Pe viitor am in plan sa realizez un album care sa le cuprinda pe toate.SectiuneRelated