BIEFF 2018 continuă cu un weekend de premiere românești și filme de la festivaluri internaționale de prestigiu

BIEFF 2018 continuă cu un weekend de premiere românești și filme de la festivaluri internaționale de prestigiu

După un start de succes, cu proiecții sold out și patru zile în care publicul bucureștean a avut ocazia de a vedea cele mai inovatoare experimente cinematografice în Competiția Internațională și primul Spotlight Berlinale din România, BIEFF – Festivalul Internațional de Film Experimental București își continuă cea de-a opta ediție cu un weekend dedicat filmelor premiate la festivaluri internaționale de renume – Berlinale, Veneția, Sarajevo, Rotterdam, Locarno, la care se adaugă un program de scurtmetraje românești și două lungmetraje semnate de maeștrii suprarealismului Jan Švankmajer și Guy Maddin.

 

Sarajevo Film Festival: Identity and Belonging

Vineri, 30 martie, ora 21:00, Cinema Muzeul Țăranului

BIEFF prezintă o selecție de scurtmetraje impresionante din secțiunea European Shorts a Festivalului de Film de la Sarajevo, marcând începutul unei colaborări inspiratoare cu cel mai important festival de film din sud-estul Europei.

Filmele din selecție analizează modul în care ne modelează orașele contemporane și cum identitățile noastre – personale, sociale, naționale – sunt interconectate și își lasă amprenta asupra mediului urban. Parcurgem spații aflate la întretăierea dintre realitate și realitatea virtuală, unde coexistă oameni din trecut și din prezent. Povești pline de tandrețe, ascunse ocazional sub o carcasă de violență și mânie, se dezvăluie în universul citadin al jocurilor pe computer. Reflectăm asupra percepțiilor despre patriotism, dar și asupra injustiției sistemice.

Programul va fi reprezentat în București de selecționera secțiunii European Shorts a Festivalului de Film de la Sarajevo, Bianca Lucas, membră a Juriului Competiției Internaționale BIEFF 2018. Invitați speciali la proiecția de vineri sunt Conor Rollins, regizorul filmului Artificial Sunshine, și Isaac Magner, responsabil de coloana sonoră a scurtmetrajului. 

 

Rotterdam Film Festival: A Dutch Perspective

Sâmbătă, 31 martie, ora 18:30, Cinema Elvire Popesco

De la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam (IFFR), ajung la BIEFF câteva dintre cele mai interesante filme care au avut premiera mondială la ediția din 2017 a festivalului olandez.

Grupate de selecționerii Peter van Hoof și Theus Zwakhals sub numele A Dutch Perspective, descoperim în aceste scurtmetraje abordări artistice originale realizate în Olanda, inspirate din teoria conform căreia realitatea este un construct și lumea a fost înlocuită de propria sa reprezentare, o analiză amplă asupra cenzurii care a atins cote alarmante în Turcia zilelor noastre, o metaforă plină de forță a colonialismului și a urmărilor sale, precum și explorarea relațiilor dintre artă, știință și natura umană.

Programul este prezentat la BIEFF cu sprijinul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România, iar regizorii Sebastian Diaz Morales (The Lost Object), Giovanni Giaretta (The Sailor) și belit sağ (Ayhan and Me) vor fi prezenți la proiecția de sâmbătă.

 

Două lungmetraje de excepție încheie cea de-a opta ediție BIEFF

Jan Švankmajer - Insect, sâmbătă, 31 martie, 20:00, Cinema Muzeul Țăranului

Guy Maddin - The Green Fog, duminică, 1 aprilie, 21:00, Cinema Muzeul Țăranului

În premieră românească, la BIEFF vor fi proiectate cele mai recente lungmetraje realizate de cineaști renumiți pentru viziunea lor artistică unică: Jan Švankmajer și Guy Maddin.

Aflat la granița dintre live-action și animație, Insect este un comentariu antrenant asupra comportamentului uman, dar și asupra teatrului și a cinema-ului. În demersul său regizoral, Jan Švankmajer se remarcă drept „un artist strălucit, care a rămas credincios viziunii sale și a făcut filme deopotrivă captivante și amuzante și în același timp provocatoare, mustind de idei, personaje și povești care ți se imprimă în minte și nu mai pot fi uitate vreodată” (Charles Henry Selick), ceea ce este și cazul lungmetrajului din cadrul ediției curente BIEFF. Jan Švankmajer este unul din autorii cheie ai filmului de avangardă, punct de reper şi puternică inspiraţie pentru artişti precum Frații Quay, Tim Burton, Terry Gilliam şi alţii, iar lungmetrajul său anterior, Surviving Life, a fost prezentat în proiecție sold out în încheierea primei ediții a festivalului, în 2010.

 

Tot în notă suprarealistă, The Green Fog, de Guy Maddin, Evan Johnson și Galen Johnson, aduce un tribut extraordinar filmului Vertigo de Hitchcock. În prologul filmului apare un comutator pe care o mână îl răsucește din poziția 'vorbește' în poziția 'ascultă'. Într-un studio de cinema, un bărbat cu cătușe la mâini și pistolul la tâmplă privește imaginile de pe ecran. Se vede o hartă, un deget indică orașul San Francisco. Mai mulți reporteri stau în fața unei clădiri, gata să transmită știrile printr-un difuzor; publicul așteaptă înfricoșat. Totul într-un montaj amețitor de imagini cunoscute și necunoscute din filme și emisiuni TV, toate având legătură cu San Francisco Bay Area. Așa cum punctează John DeFore în The Hollywood Reporter, „până și atunci când se folosește de ingrediente convenționale (inclusiv un moment amuzant cu un videoclip al trupei NSYNC) și de unul dintre cele mai cunoscute locuri de pe pământ, Guy Maddin știe cum să facă lucrurile să ia o întorsătură ciudată.”

 

 

Golden Shorts: Best Films in Major Festivals

Sâmbătă, 31 martie, ora 21:00, Cinema Elvire Popesco

Duminică, 1 aprilie, ora 18:30, Cinema Muzeul Țăranului

Proiectate pentru prima dată în România, BIEFF prezintă scurtmetraje premiate la edițiile recente ale unor festivaluri internaționale de prestigiu vin în București în cadrul Golden Shorts: Best Films in Major Festivals. Programul propune perspective unice asupra conflictului israelo-palestinian prin prisma swipe-urilor unei aplicații de întâlniri, în contextul în care unei femei (din Israel) îi sunt sugerați bărbați (palestinieni) care locuiesc de cealaltă parte a barierei. Despărțirea unui cuplu se manifestă cu o doză de existențialism și urme de umor franțuzesc. Ne intersectăm cu povești neconvenționale și seducătoare despre camaraderie și despre evadarea din monotonia cotidiană, dar și cu viziuni surprinzătoare despre ridicolul preconcepțiilor și al stereotipurilor.

Nu lipsesc din selecție câștigătorul Ursului de Aur pentru Scurtmetraj la Festivalul de Film de la Berlin 2018, câștigătorul Marelui Premiu pentru Scurtmetraj (Orizzonti) la Festivalul de Film de la Veneția 2017, filme premiate la Locarno și nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film. Regizorii Magdalena Froger (Les Intranquilles) și Lucien Monot (Genesis) vor participa la Cinema Elvire Popesco, la proiecția din 31 martie, cu sprijinul Swiss Sponsors’ Fund și al Ambasadei Elveției.

 

Experimente cinematografice românești, în ultima zi de BIEFF

Duminică, 1 aprilie, ora 16:00, Cinema Muzeul Țăranului

Fidel misiunii sale de a promova experimente cinematografice românești și tânăra generație de artiști vizuali, BIEFF continuă în acest an programul Romanian Cinematic Experiments cu 10 dintre cele mai noi scurtmetraje și eseuri video autohtone. Printre subiectele abordate se numără tema identității, impactul social asupra psihologiei personale, relația dintre corpul uman și mediul înconjurător. Invitați la proiecția de duminică sunt regizorii Alexandra Gulea (Valea Jiului Notes), duo-ul Fierbințeanu (regizorii filmelor Adore și Consumers), Teona Galgoțiu (Brief conversation about the d word), Ioana Țurcan (States Uprooted și III) și Andrei Olănescu (A Long Story Short).

 

  

În paralel cu aceste proiecții, continuă la BIEFF, de vineri, 30 martie, până duminică, 1 aprilie, programul Berlinale Spotlight: Forum Expanded și programele Competiției Internaționale.

De asemenea, sâmbătă, pe 31 martie, de la ora 16:30, în foaierul Institutului Francez din București (Bd. Dacia, nr. 77) are loc anualul seminar The Lifespan of Cinematic Experimentation. Publicul are, astfel, oportunitatea de a discuta direct cu profesioniști ai industriei, invitați speciali ai festivalului: juratele Angelika Ramlow și Bianca Lucas, alături de Ulrich Ziemons, curatorul programului Berlinale Spotlight: Forum Expanded. Seminarul este moderat de Adina Pintilie, directorul artistic și curatorul BIEFF 2018. Intrarea este liberă în limita spațiului disponibil.

În ultima zi a festivalului, pe 1 aprilie, de la ora 21:00, la Cinema Elvire Popesco, are loc o proiecție specială a filmelor câștigătoare din Competiția Internațională.

Bilete la evenimentele BIEFF 2018 pot fi achiziționate prin intermediul Eventbook.ro

 

Cea de-a opta ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București BIEFF are loc între 26 martie și 1 aprilie 2018, la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvire Popesco.

Organizatori: Asociația Culturală Manekino, în parteneriat cu PRINTOR COM

Co-finanțat de: Centrul Național al Cinematografiei, Administrația Fondului Cultural Național, Ministerul Culturii și Identității Naționale

Cu sprijinul: Institutul Cultural Român, Muzeul Național al Țăranului Român, Ambasada Franței, Institutul Francez, Goethe-Institut, Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Ambasada Elveției, Ambasada Canadei, Fala Português, Ambasada Libanului, Institutul Italian de Cultură, Fundația Culturală Greacă, Ambasada Argentinei, CEREFREA Villa Noël, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, Universitatea Națională de Arte

Susținut de: Quinzaine des Réalisateurs – Cannes Film Festival, Berlinale Forum Expanded, Arsenal – Institute for Film and Video Art, International Film Festival Rotterdam, Sarajevo Film Festival, International Short Film Festival Oberhausen, IDFA International Documentary Film Festival Amsterdam, Tampere Film Festival, Centre Pompidou, Cinedans – Dance on Screen Festival Amsterdam, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, EYE Film Institute Netherlands, Swedish Film Institute, Norwegian Film Institute, Luxbox, Athanor, The Festival Agency, Sixpackfilm Austria, LIMA, LUX, Video Data Bank, Swiss Films, Portugal Film, Agência – Portuguese Short Film Agency, AV-arkki, Some Shorts

Sponsori: Swiss Sponsors’ Fund, Cinelab România, Nikon, Noumax, MDV Audio Studio, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Ursus, Jägermeister

Parteneri de ospitalitate: TH Hotels, Shift Pub, Lente, Lokal, Sky Tour

Partener logistic: TNT | Partener digital: Canopy | Bilete prin: Eventbook

Văzut de: Radio Guerrilla

Parteneri media: Radio România Cultural, HotNews.ro, Cinemagia, Zile și Nopți, Cinemap, Scena9, CINEPUB.ro, Observator Cultural, Revista ARTA, BRRlog, Liternet, Ziarul Metropolis, Revista Zeppelin, SUB25, ART7, GLAMOUR, A List Magazine, IQads, The Institute, All about Romanian Cinema, Film Menu, Acoperișul de Sticlă, Dissolved Magazine, Bucharest City App, Film New Europe

Partener monitorizare media: ZeList Monitor

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Branduri

A List Magazine A Long Story Short Academia Europeana de Film Acoperisul de Sticla Administratia Fondului Cultural National Adore Agência – Portuguese Short Film Agency AQUA Carpatica ART7 Artificial Sunshine Asociatia Culturala Manekino Athanor AUR AV-arkki Ayhan and Me Berlinale Forum Expanded Best Films BIEFF Brief conversation about the d word Brrlog Bucharest City App Cannes Film Festival Centre Pompidou Centrul National al Cinematografiei CEREFREA Villa Noel Cinedans Cinema Elvire Popesco Cinema Muzeul Taranului Cinemagia Cinemap Cinematic Cinepub Consumers Dacia Dissolved Magazine Domeniile Samburesti Eventbook EYE Film Institute Netherlands Fala Português Festivalul de Film de la Venetia Festivalul International de Film de la Berlin Fierbinteanu Film Menu Fundatia Culturala Greaca Genesis GLAMOUR Goethe-Institut Green HotNews IDFA International Documentary Film Festival Amsterdam Institutul Francez Institutul Italian de Cultura International Short Film Festival Oberhausen IQads Isaac Jagermeister Le Fresnoy – Studio national des Arts Contemporains Lente Les Intranquilles LiterNet Locarno Lokal Luxbox Metropolis Ministerul Culturii Muzeul National al Taranului Roman Nikon Norwegian Film Institute Noumax NSYNC Observator Observator cultural Portugal Film PRINTOR COM Quinzaine des Réalisateurs Radio Guerrilla Radio Romania Cultural Revista ARTA Revista Zeppelin ROM Rotterdam IFF Sarajevo Film Festival Scena9 Screen Festival Amsterdam Shift Pub Sixpackfilm Austria Sky Tour Some Shorts States Uprooted SUB25 Surviving Life Swedish Film Institute Swiss Films Swiss Sponsors’ Fund Tampere Film Festival TH Hotels The Festival Agency The Green Fog The Hollywood Reporter The Lost Object The Sailor TNT Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „Ion Luca Caragiale” Universitatea Nationala de Arte Bucuresti Ursus VertiGo Video Data Bank Zelist Monitor Ziarul Metropolis ZILE SI NOPTI

Subiecte

Sectiune



Branded


Related