Arena Bucătarilor își pregătește Semifinala. Liviu Preda: "Creativitatea este 10% din farfurie, restul de 90% sunt transpirație și nopți nedormite în prealabil"

Arena Bucătarilor își pregătește Semifinala. Liviu Preda: "Creativitatea este 10% din farfurie, restul de 90% sunt transpirație și nopți nedormite în prealabil"

32 de bucătari semifinalisti din toate colțurile țării se întrec pentru a cuceri un juriu format din maeștri gastronomi locali și internaționali pe cât de joviali și primitori, pe atât de duri cu farfuria de concurs în față. Printre ei, și un fost participant al competiției în cauză, responsabil cu jurizarea tehnică: pe numele lui, Liviu Preda

Cheful căruia nu-i place titulatura de "chef" a participat la concurs în 2014 ca ajutor de bucătar; cu succes, câștigătorul acelui an fiind chiar cel pe care l-a susținut la masa de lucru. Anul următor, Liviu își ia propriul ajutor și se înscrie a doua oară, aducând în farfurii echilibrul între simplitate și complexitate, cu o doză bună de atenție la detaliu (dincolo de tehnicile de gătit exersate intens sau zvâcul de creativitate obligatoriu pentru joaca cu ingredientele). Combinația i-a adus primul loc pe podium și, imediat după, o propunere. Se fac 3 ani de când Liviu a spus un mare "DA" implicării în emisiunea TV Arena Bucătarilor și, cu tot istoricul în spate, transmite noului val de concurenți mult curaj în exprimarea culinară și "să nu uite că pot face istorie". 

Semifinala competiției Arena Bucătarilor, organizată de Selgros România pentru al optulea an consecutiv, se întâmplă pe 19 și 20 mai la Fratelli Social Club, în paralel cu ediția 2018 a festivalului internațional de vinuri RO-WINE. Invitați suntem cu toții, de la mic la mare, de la profesioniști la pasionați de bunătățuri în toate formele lor:

Liviu Preda, participant în competiția Arena Bucătarilor 

Am participat la Arena Bucătarilor pentru prima dată în 2014, când am fost ajutorul lui Daniel Buzea, cel care de altfel a şi câştigat competiţia din acel an, fiind primul care a reprezentat ţara noastră la Paris în cadrul competiţiei Les Chefs en Or pentru seniori.

M-am adaptat foarte repede cadrului competiţiei, aşa că participarea mea în 2015 a fost cumva inevitabilă şi fără efort. Eram deja familiarizat cu tot ce înseamnă acest concurs, lucru care m-a ajutat şi aşa am ajuns, pe rând, în semifinale, apoi în finală.

În perioada respectivă, găteam în stilul mentorului meu Chef Ioan Florescu, cu care lucram zi de zi în cadrul restaurantului de prestigiu Belvedere din oraşul nostru, Braşov. Noi, românii, ca naţie suntem foarte buni copiatori sau replicatori ai unui stil, concept sau idee :) Evident, stilul meu s-a schimbat în timp şi se află într-o continuă evoluţie.

Experienţa finalei a fost absolut delicioasă, nu a fost nici vorbă de stres, fiind obişnuit cu competiţiile şi gătitul în faţa unui juriu. Tot timpul am considerat că trebuie să exersezi foarte mult ca să stăpâneşti tehnica de preparare şi temperaturile foarte bine; creativitatea este 10% din farfurie, restul de 90% sunt transpiraţie şi nopţi nedormite în prealabil.

Strategia mea de atunci a fost să impresionez prin simplitatea complexităţii. Am servit un peşte în texturi diferite, garnituri alese pe sprânceană, emulsii şi sosuri de bună calitate. Îmi amintesc că unul dintre elementele care a uimit juriul a fost un ulei aromatizat cu cimbrişor sălbatic pus într-o sticluţă mică pe farfurie.

 

Experiența în fruntea emisiunii Arena Bucătarilor

Propunerea a venit imediat după ce am câştigat finala în 2015. Mărturisesc că nu a fost nimic de cântărit sau de pus în balanţă. A fost un mare "DA" de la început. Aşa un "da" nu am zis decât în faţa ofițerului de la starea civilă acum 11 ani. Ştiam că vor fi şi minusuri, şi sunt, dar întotdeauna am văzut partea plină a paharului. Sunt în general extrem de pozitiv şi atunci când cad sau pierd, realizez că totul se întâmplă cu un scop, dincolo de ego-ul meu.

De la începuturi, imediat se fac trei ani, trei ani frumoşi în care am legat prietenii frumoase şi am văzut că România are gust! Un gust care se educa, care evoluează şi creşte odată cu noi.

De anul acesta în emisiune ni s-a alăturat şi Sergiu Nedelea, pe partea de wine pairing, iar despre Mihaela nu cred că mai trebuie să spun ceva, ea este parte frumoasă a emisiunii. 

Invitaţii sunt aleşi pe sprânceană de către producător, iar subiectele sunt la liber în funcţie de cum simte invitatul - nu există scenariu, totul se desfăşoară după cum simţim momentul. Mai mult lăsăm ingredientele să ne spună povestea lor şi arătăm tehnici inovatoare în prepararea acestora. De fapt, tot ceea ce facem este să ne jucăm; şi de acolo derivă totul.

Fiecare chef invitat are câte o poveste interesantă, un trecut palpitant sau copleşit de sudoare, plin kilometri parcurşi în bucătărie (sau pe lângă ea) în căutare de reţete, inspiraţie, dorinţa de evoluţie. Până la urma asta ne interesează - să-i descoperim pe fiecare prin poveştile lor. Nu pot spune că a fost vreun invitat care să nu mă fi inspirat sau să nu mă fi surprins într-un fel. Toţi sunt deosebiţi, aş zice nişte suflete frumoase.

Cât priveşte etapele dificile, nu sunt, cu excepţia ocaziilor când filmăm peste 10-12 ore.

Cred că suntem pe direcția bună şi, de aceea, vreau să cred că lumea percepe Arena Bucătarilor ca o emisiune educativă şi nu ca un show culinar.

 

Învățături

Dacă eu sunt cel mai deştept tip dintr-o încăpere plină cu oameni, atunci sigur sunt în încăperea greşită! Toţi care participă la emisiune mă învaţă câte ceva - de la producători, cameramani, sunetişti, make up artişti şi alţi colegi de platou, până la fiecare invitat. Toate acestea îmi oferă satisfacţii permanente; emisiunea aceasta m-a educat inclusiv pe mine, din toate punctele de vedere.

 

Semifinala competiţiei Arena Bucătarilor 2018

Printre gazdele evenimentului mă număr eu şi Mihaela Bilic, dar eu voi juca mai degrabă un rol de sfetnic, un ajutor pentru concurenți. Vreau să cred că prezenţa mea la competiţie îi ajută pe concurenţi să se degajezi şi în niciun caz că îi inhibă!

Juriul semifinalelor din acest an este complex, format din Cezar Munteanu, Nico Lontras, Victor Melian, Marc Galais, poate şi Jakob Hausmann, apoi eu, pe partea de tehnică.

Aşteptările mele sunt aceleaşi ca în fiecare an: să văd factorul WOW. Vreau curăţenie, vreau să văd respect faţă de ingrediente, vreau să văd tehnici curate, texturi diferite, creativitate şi, nu în ultimul rând, bucuria că te afli în faţa unei oportunităţi de a demonstra ţării întregi cât de bun eşti. Sau ce zi bună ai avut :)

Peripeţii se întâmplă tot timpul: un cuptor se opreşte sau nu dă randament, un ingredient scapă pe jos în faţa unui membru al juriului, un aparat personal care-ţi joacă feste la momentul nepotrivit, un bidon cu emulsie care se înfundă cu câteva secunde înainte de finish - şi aş putea continua.

Sunt multe potenţiale presiuni, dar toate fac parte din competiţie: eşti nevoit să găseşti soluţii rapide, să te controlezi şi să livrezi ceea ce ţi-ai propus.

 

Ponturi pentru semifinaliștii lui 2018 

Capul sus, curaj în exprimarea proprie pe farfurie, tehnică, gust, echilibru. Şi să se gândească că pot face istorie :)

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Subiecte

Sectiune

DictionarRelated