Arena Bucătarilor își pregătește Semifinala. Liviu Preda: "Creativitatea este 10% din farfurie, restul de 90% sunt transpirație și nopți nedormite în prealabil"

Arena Bucătarilor își pregătește Semifinala. Liviu Preda: "Creativitatea este 10% din farfurie, restul de 90% sunt transpirație și nopți nedormite în prealabil"

32 de bucatari semifinalisti din toate colturile tarii se intrec pentru a cuceri un juriu format din maestri gastronomi locali si internationali pe cat de joviali si primitori, pe atat de duri cu farfuria de concurs in fata. Printre ei, si un fost participant al competitiei in cauza, responsabil cu jurizarea tehnica: pe numele lui, Liviu Preda

Cheful caruia nu-i place titulatura de "chef" a participat la concurs in 2014 ca ajutor de bucatar; cu succes, castigatorul acelui an fiind chiar cel pe care l-a sustinut la masa de lucru. Anul urmator, Liviu isi ia propriul ajutor si se inscrie a doua oara, aducand in farfurii echilibrul intre simplitate si complexitate, cu o doza buna de atentie la detaliu (dincolo de tehnicile de gatit exersate intens sau zvacul de creativitate obligatoriu pentru joaca cu ingredientele). Combinatia i-a adus primul loc pe podium si, imediat dupa, o propunere. Se fac 3 ani de cand Liviu a spus un mare "DA" implicarii in emisiunea TV Arena Bucatarilor si, cu tot istoricul in spate, transmite noului val de concurenti mult curaj in exprimarea culinara si "sa nu uite ca pot face istorie". 

Semifinala competitiei Arena Bucatarilor, organizata de Selgros Romania pentru al optulea an consecutiv, se intampla pe 19 si 20 mai la Fratelli Social Club, in paralel cu editia 2018 a festivalului international de vinuri RO-WINE. Invitati suntem cu totii, de la mic la mare, de la profesionisti la pasionati de bunataturi in toate formele lor:

 

Liviu Preda, participant in competitia Arena Bucatarilor 

Am participat la Arena Bucatarilor pentru prima data in 2014, cand am fost ajutorul lui Daniel Buzea, cel care de altfel a si castigat competitia din acel an, fiind primul care a reprezentat tara noastra la Paris in cadrul competitiei Les Chefs en Or pentru seniori.

M-am adaptat foarte repede cadrului competitiei, asa ca participarea mea in 2015 a fost cumva inevitabila si fara efort. Eram deja familiarizat cu tot ce inseamna acest concurs, lucru care m-a ajutat si asa am ajuns, pe rand, in semifinale, apoi in finala.

In perioada respectiva, gateam in stilul mentorului meu Chef Ioan Florescu, cu care lucram zi de zi in cadrul restaurantului de prestigiu Belvedere din orasul nostru, Brasov. Noi, romanii, ca natie suntem foarte buni copiatori sau replicatori ai unui stil, concept sau idee :) Evident, stilul meu s-a schimbat in timp si se afla intr-o continua evolutie.

Experienta finalei a fost absolut delicioasa, nu a fost nici vorba de stres, fiind obisnuit cu competitiile si gatitul in fata unui juriu. Tot timpul am considerat ca trebuie sa exersezi foarte mult ca sa stapanesti tehnica de preparare si temperaturile foarte bine; creativitatea este 10% din farfurie, restul de 90% sunt transpiratie si nopti nedormite in prealabil.

Strategia mea de atunci a fost sa impresionez prin simplitatea complexitatii. Am servit un peste in texturi diferite, garnituri alese pe spranceana, emulsii si sosuri de buna calitate. Imi amintesc ca unul dintre elementele care a uimit juriul a fost un ulei aromatizat cu cimbrisor salbatic pus intr-o sticluta mica pe farfurie.

 

Experienta in fruntea emisiunii Arena Bucatarilor

Propunerea a venit imediat dupa ce am castigat finala in 2015. Marturisesc ca nu a fost nimic de cantarit sau de pus in balanta. A fost un mare "DA" de la inceput. Asa un "da" nu am zis decat in fata ofiterului de la starea civila acum 11 ani. Stiam ca vor fi si minusuri, si sunt, dar intotdeauna am vazut partea plina a paharului. Sunt in general extrem de pozitiv si atunci cand cad sau pierd, realizez ca totul se intampla cu un scop, dincolo de ego-ul meu.

De la inceputuri, imediat se fac trei ani, trei ani frumosi in care am legat prietenii frumoase si am vazut ca Romania are gust! Un gust care se educa, care evolueaza si creste odata cu noi.

 

De anul acesta in emisiune ni s-a alaturat si Sergiu Nedelea, pe partea de wine pairing, iar despre Mihaela nu cred ca mai trebuie sa spun ceva, ea este parte frumoasa a emisiunii. 

Invitatii sunt alesi pe spranceana de catre producator, iar subiectele sunt la liber in functie de cum simte invitatul - nu exista scenariu, totul se desfasoara dupa cum simtim momentul. Mai mult lasam ingredientele sa ne spuna povestea lor si aratam tehnici inovatoare in prepararea acestora. De fapt, tot ceea ce facem este sa ne jucam; si de acolo deriva totul.

Fiecare chef invitat are cate o poveste interesanta, un trecut palpitant sau coplesit de sudoare, plin kilometri parcursi in bucatarie (sau pe langa ea) in cautare de retete, inspiratie, dorinta de evolutie. Pana la urma asta ne intereseaza - sa-i descoperim pe fiecare prin povestile lor. Nu pot spune ca a fost vreun invitat care sa nu ma fi inspirat sau sa nu ma fi surprins intr-un fel. Toti sunt deosebiti, as zice niste suflete frumoase.

Cat priveste etapele dificile, nu sunt, cu exceptia ocaziilor cand filmam peste 10-12 ore.

Cred ca suntem pe directia buna si, de aceea, vreau sa cred ca lumea percepe Arena Bucatarilor ca o emisiune educativa si nu ca un show culinar.

 

Invataturi

Daca eu sunt cel mai destept tip dintr-o incapere plina cu oameni, atunci sigur sunt in incaperea gresita! Toti care participa la emisiune ma invata cate ceva - de la producatori, cameramani, sunetisti, make up artisti si alti colegi de platou, pana la fiecare invitat. Toate acestea imi ofera satisfactii permanente; emisiunea aceasta m-a educat inclusiv pe mine, din toate punctele de vedere.

 

Semifinala competitiei Arena Bucatarilor 2018

Printre gazdele evenimentului ma numar eu si Mihaela Bilic, dar eu voi juca mai degraba un rol de sfetnic, un ajutor pentru concurenti. Vreau sa cred ca prezenta mea la competitie ii ajuta pe concurenti sa se degajezi si in niciun caz ca ii inhiba!

Juriul semifinalelor din acest an este complex, format din Cezar Munteanu, Nico Lontras, Victor Melian, Marc Galais, poate si Jakob Hausmann, apoi eu, pe partea de tehnica.

Asteptarile mele sunt aceleasi ca in fiecare an: sa vad factorul WOW. Vreau curatenie, vreau sa vad respect fata de ingrediente, vreau sa vad tehnici curate, texturi diferite, creativitate si, nu in ultimul rand, bucuria ca te afli in fata unei oportunitati de a demonstra tarii intregi cat de bun esti. Sau ce zi buna ai avut :)

Peripetii se intampla tot timpul: un cuptor se opreste sau nu da randament, un ingredient scapa pe jos in fata unui membru al juriului, un aparat personal care-ti joaca feste la momentul nepotrivit, un bidon cu emulsie care se infunda cu cateva secunde inainte de finish - si as putea continua.

Sunt multe potentiale presiuni, dar toate fac parte din competitie: esti nevoit sa gasesti solutii rapide, sa te controlezi si sa livrezi ceea ce ti-ai propus.

 

Ponturi pentru semifinalistii lui 2018 

Capul sus, curaj in exprimarea proprie pe farfurie, tehnica, gust, echilibru. Si sa se gandeasca ca pot face istorie :)

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Subiecte

Sectiune



Branded


Related