[Weekend Watch List] Despre oameni, zei, democrația Like-ului și principiile inteligenței artificiale

[Weekend Watch List] Despre oameni, zei, democrația Like-ului și principiile inteligenței artificiale

Știm că aveți multe programate în weekend: locuri de văzut, chestii de mâncat, vreo două săptămâni de somn, binging, linkurile alea salvate în Facebook și, poate cine știe, chiar niște citit. De fapt, weekendurile sunt ca niște valize care stau să plesnească cu to do-uri de trăit. Și așa cum se întâmplă cu toate bagajele umplute până la refuz, ajungi să folosești de acolo doar un tricou și periuța de dinți.

Ei, și nu am îndrăzni să intervenim într-un echilibru atât de precar al timpului liber, decât cu ceva care să merite cu adevărat atenția. E vorba despre Weekend Watch List. O listă cu scenarii care schimbă lumea sau care o fac să pară mai ușor de înțeles, gândurile unor oameni care stau să întoarcă pe toate părțile întrebările mari: de la ce este omul și cum a ajuns, prin tehnologie, să pună în loc zei noi, la democrația like-ului și religia gadgeturilor, de la influența inteligenței artificiale asupra joburilor oamenilor și, implicit, asupra claselor sociale, la un viitor în care vom discuta despre drepturile roboților și colonizarea unor planete noi. De la Yuval Harari și Ray Kurzweil la Elon Musk și Demis Hassabis.

 

Yuval Harari în dialog cu Dan Ariely: De la Sapiens la Homo Deus

Dacă ați citit Sapiens, e cazul să treceți la Homo Deus: O scurtă istorie a viitorului, a doua carte a lui Harari. Sau puteți să vă faceți o idee despre cele două cărți ale lui din conversația cu Dan Ariely, unde vorbește despre noii zei, inteligența artificială și ingineria genetică. Vorbește și despre democrație, implicațiile datelor personale, noi religii și clase sociale. 

 

De ce ești încă pe Facebook, dacă îl urăști atât de mult

Aceasta este întrebarea pe care o pun toți pe Facebook și tot acolo încearcă să răspundă la ea. Puteți însă să găsiți câteva răspunsuri și aici:

 

Ray Kurzweil & Jessica Coen: Puterea ideilor de a transforma lumea

Cu aproape 30 de ani în spate de predicții care s-au dovedit adevărate, Ray Kurzweil propune câteva scenarii în legătură cu creierul și tehnologia:

 

  

Ray Kurzweil: Trendurile care transformă tehnologia 

Tot Ray Kurzweil și tot despre tehnologie, într-un dialog cu Andrew Ross Sorkin. De data asta, mai aproape de realitatea care ne strivește: despre salarii, joburi, individualitate. 

 

 

Monopolizarea Americii

Unul dintre marile subiecte despre care nu prea auzi nimic. Descrierea pare una demnă de teoriile conspirației, dar subiectul este, de fapt, unul care pare multora plictisitor. Tocmai de aici și problema. Un video despre redistribuirea banilor, trusturi și acționari:

 

Elon Musk în dialog cu Tim Urban: Înainte, pe Marte

Elon Musk vorbește despre transportul sustenabil, energie solară și explorarea spațială.

 

 

Demis Hassabis: Inteligența artificială. De la primele principii 

Demis Hassabis este cercetător în inteligența artificială, expert în neurologie, computer game designer, antreprenor, fondatorul DeepMind.

 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Companii

Sectiune

DictionarRelated