Foșnetul rochiilor pictate se aude la Sinestezic

Foșnetul rochiilor pictate se aude la Sinestezic

După ce a a lucrat ca designer la un atelier din Cluj, Mădălina Zlamparet l-a luat de mână pe Andrei Zlamparet, care avea o firma de topografie pe vremea aia, tot în Cluj, și au pornit un proiect care satisfăcea nevoile amândurora. Sinestezic este un atelier de rochii și un brand construit pe firul unicității estetice. Au început cu ținute casual-business, apoi au realizat cât de mare este cererea de rochii de ocazie, așa că s-au reprofilat și mutat în Baia Mare, din considerente ce țineau de istoricul orașului în ceea ce privește industria textilă. Ce au păstrat însă? Ilustrațiile în acuarelă făcute de Mădălina, imprimate pe creațiile Sinestezic

Bugetul de start a fost mic, însă Andrei evidențiază faptul că intuiția de business pe care au avut-o i-a ajutat ca astăzi, după 2 ani de la lansare, să dețină propriul atelier de croitorie, o gamă de materiale de peste 1.000 de variante, colaboratori de nădejde și prezența în două boutique-uri din Paris. Cu procesul de creație migălos și comunicarea online pusă la punct, Mădălina și Andrei au în plan, după ce ies din perioada asta aglomerată, să sporească prezența la târguri de profil și să mărească echipa. 

 

Sinestezic: ideea și începutul

Mădălina, soţia mea, este pasionată de designul vestimentar încă de când era copil, iar eu sunt pasionat de marketing și business development. Împreună, am descoperit faptul că facem o echipă perfectă, completându-ne reciproc. Ideea de a crea acest brand, Sinestezic, s-a ivit când încă locuiam în Cluj-Napoca. Mădălina lucra ca designer vestimentar la un atelier de rochii din oraş, iar eu deţineam o firmă de topografie şi proiectare. Dar am decis să facem echipă în cadrul unui business comun.

Pe lângă faptul că ne ajută să petrecem mai mult timp, lucrul împreună ne ajută să ne descoperim unul pe celălalt zi de zi, iar afacerea noastră să prindă rădăcini. Ulterior, am hotărât să ne mutăm acasă la mine, în Baia Mare, din mai multe considerente. În primul rând, Baia Mare este un oraş cu un bogat istoric în industria textilă și ne-am gândit că ar fi mai lejer să găsim forţă de muncă în domeniu.

Am debutat cu o colecţie de ţinute business - casual, imprimate cu ilustraţii în acuarelă pictate de Mădălina. Între timp, au apărut comenzi de rochii de ocazie, fără ca noi să facem promovare în această direcţie. Aşadar, observând faptul că cererea de rochii de ocazie este sporită, am hotărât să schimbăm direcţia. Aşa am asociat brandul Sinestezic cu rochiile de ocazie, păstrând bineînţeles ilustraţiile în acuarelă care personalizează creaţiile, având în vedere faptul că pictura este principala pasiune a Mădălinei.

 

Resursele de început

Am avut nevoie de pricepere în diferite domenii pentru a pune la punct Sinestezic. Noi am creat planul de afaceri pentru acest business. De asemenea, tot noi am gândit și am creat site-ul, logo-ul şi toate materialele promoţionale necesare dezvoltării afacerii. Am început cu un buget mic, dar întotdeauna ne-am bazat pe creativitate şi intuiţie.

În prezent, la aproape doi ani de când am debutat cu Sinestezic, putem spune că producem rochiile de la zero. Da, avem un atelier de croitorie, dar colaborăm şi cu alte ateliere pentru a putea onora comenzile care apar în anumite intervale aglomerate ale anului.

 

Procesul de creație și personalizare

Acest proces începe cu o discuţie pe care o avem cu clientele noastre legată de modelul rochiei, materialele ce se vor folosi, cromatica şi macheta imprimeului. Important de precizat este faptul că alegem imprimeul în funcţie de personalitatea şi preferinţele clientei. Ulterior, după finalizarea ilustraţiei, începem, practic, să croim rochia.

Procesul de creare continuă cu imprimarea bucăţilor de material după care intrăm în etapa de finalizare a rochiei. Bineînţeles, programăm probe de ajustare a creaţiei în funcţie de silueta clientei. Totuşi, cel mai important element al procesului nostru - care e, în definitiv, esenţa brandului Sinestezic - rămâne imprimeul. Acesta personalizează rochia, îi dă valoare şi transpune identitatea brandulului.

 

Echipa și furnizorii

La început, în echipa Sinestezic am fost doar noi doi, eu şi Mădălina, dar am colaborat cu furnizorii de materiale, atelierele şi fabricile în care imprimăm materialele, ateliere de croitorie şi echipele cu care am făcut fotografiile de campanie.

Criteriile care au stat și stau la baza colaborării noastre cu toate echipele mai sus-menţionate sunt: seriozitatea, flexibilitatea şi, negreşit, profesionalismul. De-a lungul timpului, am schimbat însă mulţi furnizori de materiale, cauzele principale fiind lipsa de seriozitate şi superficialitatea. În prezent, avem peste 1.000 de variante de materiale de înaltă calitate din care clientele noastre pot alege.

 

Trendurile urmărite

Cromatica anotimpurilor este cea care ne inspiră în fiecare sezon. De asemenea, urmărim cu mare atenţie colecţiile marilor branduri pentru a studia anumite detalii. În fond, amănuntele legate de croi şi accesorizări sunt esenţiale în crearea rochiilor noastre de gală.

 

Promovarea

Consider că o naraţiune clară şi simplă este cheia pentru a transmite modul în care îţi comunici businessul celor din jurul tău, indiferent că e vorba despre colegi, clienţi sau furnizori. În primul rând, am setat obiective clare şi viziuni unitare pe care am început să le comunicăm prin diferite medii online, printre care se află şi reţelele de socializare. În esenţă, ne dorim să inspirăm.

Prin Sinestezic, ne imaginăm o lume în care frumusețea este definită de individualitate, încredere în sine, fericire, onestitate, eleganță și liniște interioară. Vârsta și circumferința taliei sau a șoldurilor nu sunt decât forme care definesc o mică parte din ceea ce suntem noi ca persoane. Dorința noastră este să scoatem în evidență individualitatea femeilor și să le inspirăm astfel încât să-și depășească limitele și să se simtă bine în pielea lor, indiferent de aceste forme.

În concluzie, ne dorim să punem în valoare individualitatea femeilor, iar acest lucru izvorăşte din faptul că personalizăm, prin imprimeuri, rochiile Sinestezic.

 

Obiectivele

Ne dorim să vindem, desigur, pentru că acest aspect e ceea ce ţine, practic, în viaţă acest brand, dar Sinestezic e mai mult decât atât. Sinestezic inspiră şi creează experienţe, vorbeşte despre superficialitatea cu care oamenii se privesc pe ei înşişi şi îi privesc pe cei din jur. Revenind la fondul întrebării, în termen de vânzări, avem o creştere sustenabilă şi continuă. Adică, în câteva cuvinte, construim un brand. Iar cele mai multe comenzi vin de pe reţelele de socializare şi, bineînţeles, din recomandări.

 

Prezența în offline

Cea mai puternică prezenţă offline o avem în Baia Mare pentru că aici este atelierul nostru. Dar Sinestezic este prezent şi în Paris unde colaborăm cu două boutique-uri. În plus, anul acesta, am participat la Barcelona Bridal Fashion Week, reperul internaţional pentru domeniul nunţilor. Pregătim și alte surprize în materie de participare la evenimente de modă internaționale.

 

Businessul Sinestezic

Pot să vă spun că rochiile personalizate sunt cumpărate în procent mai mare decât cele care sunt gata făcute. Acest aspect se datorează faptului că femeile îşi doresc să îmbrace rochii unicat. Vor să “elimine” riscul de a mai întâlni pe cineva cu aceeaşi rochie la evenimentul la care participă, iar o rochie creată într-un singur exemplar le face să se simtă cu adevărat speciale.

Cifra de afaceri a brandului Sinestezic se află într-o continuă creştere. Anul acesta, până acum, avem o majorare de 100%, raportată la aceeaşi perioadă a anului trecut. Şi acest aspect apare în contextual în care abia de curând a început sezonul evenimentelor. De aceea, ne aşteptăm la o creştere semnificativă de comenzi în perioada imediat următoare.

 

Planurile 

În această perioadă lucrăm intens la comenzile ce le avem pentru sezonul în curs. Prin urmare, ne confruntăm cu o perioadă destul de aglomerată, dar, în acelaşi timp, ne bucurăm foarte mult că femeile au fost şi sunt receptive la creaţiile noastre.

Pentru anul următor avem în plan să realizăm o colecţie de rochii mult mai diverse şi cu mai multe creaţii. În plus, ne dorim foarte mult să participăm la mai multe târguri internaţionale. Nu în ultimul rând, vrem să ne mărim echipa.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Branduri

Subiecte

SectiuneRelated